Witam w piękną jesienną niedzielę!
Kasiu dzisiaj spokój cisza
Basiu myślę że oprócz straty w owocach nic mi nie groziło, ale co się nabiegałam to moje. Po firanki, po M

Zrobiłam jeden dżemik ale wyszedł dość chlupowaty, a w miarę odparowywania smak odchodził. M robi wina!
Ewciu Tak o Zebrzydowskiej, ale w Kalwarii mieszka Marta Koziorożec a ja tam tylko dość często bywam

Miejsce jest faktycznie urokliwe
Julciu myślę, że to chwilowe zmęczenie, bo jeszcze nie dawno cieszyłaś się spotkaniami rodzinnymi na działce i czekałaś w niecierpliwością na weekend. Może piaszczysta gleba nadmiernie wysusza hortensję, bo w mojej glinie nawet jak jest sucho coś wody wyciągnie. A może już był przymrozek, bo po najmniejszym przymrozku kwiaty mojej brązowieją

Spotkania to taka nagroda na starania i prace, bo nie dość że spotykamy się z ciekawymi ludźmi, zaprzyjaźniamy się to jeszcze zawsze jakieś nowe rośliny zostają do posadzenia

Julciu życzę oddechu od szarej codzienności a jesień przyniesie Ci jeszcze dużo radości, kolorytu i możliwości nacieszenia się ogrodem
Iwonko utrata wina zażegnana, coś zawsze uratowaliśmy, a jeszcze z tarasowych Aga zrezygnowała z braku czasu więc winiarz będzie miał szansę się wykazać

Zresztą prawie całe winko idzie w gardła młodych

Widziałam i Twojego zbiory, a dzisiaj pewnie wycieczka z wnuczkami więc życzę pięknej pogody
Olu my z psem głównie chodzimy po pobliskich lasach i stamtąd kleszcze przynosi. W ogrodzie są leszczyny w wolierze kurzej i nie wycinamy jej całkowicie, bo chroni przed ptakach drapieżnymi. Orzechy zbieramy co parę lat i jak jest przy lesie to jest i u nas
Jadziu na świeże truskawki zapraszam nawet dzisiaj, bo już widziałam sporo czerwonych na grządce
Czyli jakbyś się zabrała ze szpakami doleciałabyś do mnie w odwiedziny

Z przymrozkiem masz racje prędzej czy później będzie, ale zawsze lepiej później. Ten mój to tylko pomachał paluszkiem
Małgosiu masz prawo zgłosić do odpowiednich służb gniazdo szerszeni w przypadku Twojego uczulenia i uważam że powinnaś to zrobić. Młode założą swoje gniazda czyli dużo gniazd

Poza tym koniecznie poproś lekarza o
zestaw reanimacyjny w razie ukąszenia

i miej go przy sobie bo czas jest bardzo ważny. Kochanie jestem Ci wdzięczna za odwiedziny i wpisy przy takim nawale obowiązków to i tak dużo, a ja czekam na wtorek. Życzę dobrego wypoczynku niedzielnego i dziękuję za pozdrowienia
Aniu ptaki możemy obserwować cały rok, a od późnej jesieni do wiosny obserwacja jest nawet ułatwiona, bo już nie chowają się w liściach, a i odwiedzają często w poszukiwaniu pożywienia. Już sobie planuję punkt obserwacyjny
Astry bylinowe bardzo szybko się rozrastają, a ja tej wiosny podzieliłam kępy i porozsadzałam, a teraz tak cieszą oczy, szczególnie w słoneczku.
Chryzantemy jedne zaczynają, a inne powtórnie kwitną
oczywiście róże coraz to nowe kwiaty pokazują
Hortensje ładnie się przebarwiły, Vanilla Freise wreszcie dostała dobrą miejscówkę i zaczyna mi się podobać
Życzę miłej, pogodnej niedzieli!