Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
marcin10312, nie robiłem kontrolowanego zapylenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Taką dynią jest Hokaido ,Butternut, Muscat de provence. Moimi ulubionymi są te dwie pierwszemielu pisze:Twoja wystawa dyń jest o wiele ładniejsza niż ta którą dzisiaj widziałam w Carrefurze. Mam pytanie szukam dyni, której miąższ się nie rozpada na włókna, czy możecie coś polecic
pozdrawiam
Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj zrobiłam keczup wg przepisu orlik755 , pyszny, godny polecenia. Dzisiaj robię drugą partię
, tyle tylko, że dodam mnie cukru. Wersja " przepisowa " jest dla mnie za słodka.

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Dobrze wiedzieć że jest słodka, będę kosztować przy sypaniu cukru (jeszcze się nie wzięłam za przetwory
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Urszula, ja podałam "oryginalny" przepis, taki jaki kiedyś tam dostałam. W praktyce też daję mniej cukru, jakieś 1,5 szklanki, i mniej octu. Pod koniec próbuję. Można też zrobić wersję pikantną dodając więcej papryki lub nawet chili, ale ja nie robię pikantnego. Taki łagodniejszy ma u mnie więcej zastosowań, m.in. jak baza do sosów do gołąbków, lazanii itp.
- Ginka
Mama dodawała cukier i ocet, także również dodała mniej (cukier po wzmiance że zbyt słodki), także się teraz odparowuje i będziemy potem ostatecznie doprawiać (według mnie więcej ostrego
), rougue okazała się wyjątkowo mięciutką dynią, skórka schodziła idealnie przy użyciu skrobaczki do ziemniaków, także jestem z niej zadowolona (mam jeszcze jedną dojrzałą 4,5kg i trzy mniejsze które dochodzą na słońcu, także będzie co z nimi robić, może się skuszę na kandyzowane lub galaretki z ostatnich przepisów
).

Ginka, rouge nie nadaje się do kandyzowania. Za miękka, kosteczki Ci się rozgotują. Zrób sobie pulpę (mus) do słoików na zimę na zupę albo dżem dyniowo jabłkowy albo dyniowo śliwkowy (zajrzyj do cz. kulinarnej).
Do kandyzowania najlepsze są dynie o twardym miąższu, np. gomez lub bezłupinowe.
Do kandyzowania najlepsze są dynie o twardym miąższu, np. gomez lub bezłupinowe.
- Ginka
Dzięki za przypomnienie, chętnie zrobię sobie wersję tarty z musem dyniowym
, o tyle dobrze że nic się dyniom nie stanie i będą czekać na swoja kolej, a w przyszłym roku posieję więcej odmian "deserowych" 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
Dobrze wiedzieć, że to co robię z dyniami to "utwardzanie"
Planuje nowy warzywnik i zastanawiam się jak oczywiście zmieścić tam jak najwięcej
Wpadłam na pomysł, że oszczędnością miejsca będzie puszczenie niektórych odmian dyń na podporach (podobnie jak wigwamy na fasolę, tylko gęstsze
). I tutaj mam do Was pytanie, jakie odmiany polecacie do takiej uprawy? Pomyślałam o Sweet Dumpling, może Hokkaido (nie miałam ich jeszcze, więc nie mam pojęcia czy się nadaje)?

Planuje nowy warzywnik i zastanawiam się jak oczywiście zmieścić tam jak najwięcej

- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sweet Dumpling jak najbardziej się nadaje- co roku sadzę je przy siatce ogrodzeniowej i jest ok. Tylko trzeba czasami poprzekładać pędy, by nie uciekły do sąsiada
Hokkaido też może być, tylko one rosną większe. Na ogrodzeniu dałyby radę, stelaż musi być wytrzymały.

Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
Aquaforta Dzięki za szybką odpowiedź 
A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?

A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Orlik 755, nie miałam nic złego na myśli- wręcz przeciwnie. Keczup jest pyszny
. 1-sza wersja słodka ( dla mnie) , 2- ga wyszła mi pikantna
.
Jak piszesz- nadmieniałaś o ilości cukru- i dobrze, bo ja i tak dałam mniej- a mam słodki. Taki smak mam
. Obie wersje jak najbardziej smaczne 

klajka zobacz moje, wspinały się na ok 2m niczym winorośl i leżały na podpórkach lub wisiały w workach po ziemniakach. Odmiany nie znam ale jedna osoba tu mówiła ze to Bambino.
Urszulko, ależ ja wcale nie odebrałam Twojego postu jako "że miałaś coś złego na myśli". Wręcz przeciwnie, cieszę się, że komuś ten keczup posmakował. A wszelkie uwagi co do dodatków i smaku są jak najbardziej mile widziane. Sama z nich skorzystam.
Klajka, co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg (u mnie takie porosły w tym roku). Co do mniej znanych odmian, to może, oprócz sweet dumpling, delicata albo acorn. Wprawdzie nie miałam ich na siatce ale są to nieduże dyńki, więc śmiało mogłyby wisieć. W każdym razie musiałaby to być dość stabilna siatka, z oczkami, nie taki zwykły "wigwam" jak na fasolę. Co do bambino, to nie wyobrażam sobie jej na siatce, to bardzo duża dynia.
Klajka, co do hokkaido to może się wspinać na siatce, ale mocnej bo na dobrym podłożu te dyńki mogą urosnąć do prawie 2 kg (u mnie takie porosły w tym roku). Co do mniej znanych odmian, to może, oprócz sweet dumpling, delicata albo acorn. Wprawdzie nie miałam ich na siatce ale są to nieduże dyńki, więc śmiało mogłyby wisieć. W każdym razie musiałaby to być dość stabilna siatka, z oczkami, nie taki zwykły "wigwam" jak na fasolę. Co do bambino, to nie wyobrażam sobie jej na siatce, to bardzo duża dynia.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Z mniej znanych na podporach poradzą sobie Carnival, Kamo Kamo, Thelma Sanders Sweet Potatoe, Baby Blue.klajka pisze:A polecilibyście może jeszcze jakieś mniej znane odmiany?
Pozdrawiam
Bea
Bea