Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

Karolinko, jak tylko zrobiła się modna NK, to zorganizowaliśmy spotkanie klasy z podstawówki. Ale tylko raz i więcej jakoś tego nie powtórzyliśmy.. Natomiast teraz jakoś są i chęci i chętni i ktoś, kto to wszystko ogarnia i organizuje. Zawsze na spotkaniu uzgadniamy datę następnego, miejsce znajdujemy w tzw. międzyczasie. Następne odbędzie się w Gdańsku, ale na pewno będziemy wracać też do tego miejsca, gdzie byłyśmy teraz. Fajne są takie spotkania ;:333 A najbardziej mi się podoba, jak się zapewniamy, że nic ale to nic, się nie zmieniłyśmy :;230

Obrazek

dalisbea, z tym raczej nie będziesz miała kłopotu. Swoją kupowałam już bardzo dawno i wtedy wyboru nie było żadnego. Teraz jest dostępnych kilka odmian, z większymi kwiatami niż moja. Ja już zmieniać nie będę, ale Ty możesz kupić taką, jaka Ci się najbardziej spodoba

Obrazek

Lucynko, takich octowych nigdy nie robiłam ;:185 Ale dzisiaj jak na zamówienie dwa słoiki przyniosła mi mama :heja Ale ona też robiła po raz pierwszy. Jak mi posmakują, to za rok pewnie kilka zrobię

Obrazek

Kasiu, to ja w porównaniu z Tobą, mam na działkę przysłowiowy rzut beretem ;:306 Do działki mam 10 km. Najbardziej lubię jeździć tam rowerem. Autobusem nie lubię mimo, że mniej więcej zajmuje mi to tyle samo czasu. Ale z autobusu muszę jeszcze 2km przejść pieszo ;:222 Jeszcze na działkę to się jakoś idzie, ale z powrotem, po całym dniu, to już mi się nie chce ;:224 Przepis zaraz podam ;:108

Obrazek

Stefciu, mówisz-masz ;:108 Już za chwileczkę

Obrazek

Dla wszystkich smakoszy domowego keczupu

1.5kg śliwek
2kg pomidorów
2 antonówki
2 czerwone papryki
4 duże cebule
4 lub więcej ząbków czosnku
3-4 łyżki cukru (dałam tylko dwie)
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka chili
6 ziaren jałowca
1 goździk
2 listki laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
2-3 łyżki soli
125ml octu winnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gorczycy

Śliwki oczywiście wydrylować, warzywa pokroić w spore kawałki. Wsypać przyprawy oprócz soli, cukru i octu, dodać pół szklanki wody. Wszystko gotować przez około dwie godziny, aż warzywa będą miękkie. Teraz wszystko zblendować a następnie przetrzeć przez sitko. Można bez blendowania, ale wtedy jest trochę ciężej i zostaje więcej odpadków. A tak, to idzie migusiem.
Dodać ocet i znowu gotować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól i cukier i zamknąć w wyparzonych słoiczkach
W celu sprawdzenia gęstości niewielką ilość keczupu nakładam na talerzyk i wstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Stygnąc-gęstnieje ;:108

Smacznego ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko jakie Ty piękne zdjęcia robisz! ;:167

Dziękuję za przepis. ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień był super ;:215 Najpierw, jak każdego wolnego dnia, popędziłam na basen. Z basenu na chwilę do domu, zmieniłam torbę i rowerkiem pognałam na działkę. Teraz już muszę się cieplej ubierać, bo w czasie jazdy zimne powietrze wciska się pod ubranie nie wiadomo którędy. Muszę sobie kupić rowerowe ciuchy na jesień, bo takie normalne nie bardzo się nadają. W takich się człowiek zaraz poci a jak tylko troszkę rozepnę suwak kurtki, to przeziębienie gotowe ;:222
Dzień mimo słońca, upalny nie był. Ale pogoda była doskonała do prac ogrodowych i w pełni to wykorzystałam. Co prawda dzisiaj posadziłam tylko jedną trawę, ale za to sporo popieliłam ;:333 Ziemia była wilgotna i chwaściska wychodziły bardzo łatwo. Już wiem, że swoją rozplenicę źle posadziłam i będę musiała to poprawić. W zaprzyjaźnionym ogrodzie widziałam ją na żywo i dopiero zobaczyłam jakie ona osiąga rozmiary ;:202 Ogród niby zaprzyjaźniony, a ja nigdy tej trawy tam nie widziałam ;:224 Tak to jest, jak się widzi tylko to, co chce się zobaczyć. Do tej pory twierdziłam, że trawy to nie moja bajka, to i jej nie widziałam :;230

Róże mocno odpoczywają. Tworzą pąki, ale czy jeszcze zdążą zakwitnąć? Kwitną tylko trzy: Augusta Luise, Apricole i Ingrid Bergman. tej ostatniej zdjęcia nie zrobiłam, bo jak się wzięłam za robienie fotek, to była już w cieniu. Jutro się poprawię ;:224

Obrazek

Obrazek

W taki słoneczny dzień rośliny nabierają blasku i wtedy można przez chwilę dać się oszukać i pomyśleć, że to jeszcze lato. Niby jeszcze jest kolorowo, ale coraz więcej roślin przechodzi w stan spoczynku. Ale póki świeci ;:3 to się nim cieszmy :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do zobaczenia u Was :wit

Ps. Oczywiście Rhapsody in Blue też kwitnie ;:224 Zapomniałam ;:306
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, cała przyjemność po mojej stronie ;:196 Lubię dzielić się tym, co dobre :wit
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia - róże ślicznie uchwycone a tą hortensją dębolistną kusisz ;:191 piękne ma te liście i kształt i kolor - normalnie zakochałam się ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Stokrotne dzięki za przepyszny przepis ;:138 ;:196 ;:196 ;:180
Jakie ciekawe odmiany róż pokazujesz - Acropolis cudowna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, przepis na ketchup i ja sobie zapisałam. ;:108 Sporo składników, ale może dzięki nim ma głębszy smak niż te prostsze w obsłudze. ;:7
Pięknie kwitną Twoje róże i fantastycznie potrafisz pokazać ich urodę na zdjęciach. ;:215 ;:215
Daleko masz na działkę :roll: Ja piechotką idę 15-20 minut, zależnie od tempa. ;:65
Zastanawiam się, czy i ja przekonam się do traw ozdobnych. ;:218 Póki co, nie jestem nimi zachwycona. ;:131
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Iwonko, przepiękne zdjęcia, a trzmiel cudowną poduchę sobie upodobał ;:63
Ula
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Pół Forum będzie się teraz zajadało keczupem ze śliwek :D . Skąd wezmę ziarenka jałowca ;:218
Do czego dodajemy taki keczup?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Iwnoko, dzięki za przepis na keczup. ;:196
A zdjęcia po prostu bajeczne. Te z owadami przecudowne.
A co to jest?

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,piękny jesienny ogród pokazujesz,a owady w kwiatach to mistrzostwo,pozdrawiam i miłego popołudnia ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dalisbea, to jest działanie z premedytacją :;230

Obrazek

Stefcia, smacznego ;:196
Trochę trwało zanim się przekonałam do Acropolis. A to piękna i w miarę zdrowa różyczka ;:108

Obrazek

Lucynko, z tej porcji wychodzi około 12 małych słoiczków. Warto spróbować ;:108 Ten ketchup jest dość słodki. Jeżeli ktoś woli bardziej pikantny, to wystarczy dodać więcej pieprzu i chili.
Już się przyzwyczaiłam do dojazdów, co nie znaczy,, że nie chciałabym, żeby była bliżej. Ale teraz już innej nie szukam. Tu mam domek, który eM zbudował własnymi łapkami i dużo roślin, które trudno byłoby przewieźć. Dojazd rowerem jest super ;:333 Nigdy nie czuję się zbyt zmęczona, żeby sobie popedałować z górki i pod górkę.
Do traw podchodzę bardzo ostrożnie, ale trzy sobie kupiłam mimo, że twierdziłam, że nigdy w życiu ich do siebie nie zaproszę:;230

Obrazek

Ula, ten trzmiel był chyba mokry, i tam znalazł sobie puszysty ręczniczek ;:215 Wysechł i poleciał dalej

Obrazek

Kasiu, po jałowiec sięgnij na sklepową półkę ;:108 A keczup możesz do wszystkiego. To normalny keczup, tylko najlepszy na świecie :tan

Obrazek

Dorotko, mam nadzieję, że będzie smakował ;:108
To są nasienniki jakiegoś penstemona. Liście i łodygi miał bordowe, a kwiatki różowe, niepozorne. Za to nasienniki są niezwykłe :heja

Obrazek

Marto, dziękuję ;:196 Już coraz mniej do pokazania. Muszę się nieźle nakombinować, żeby jeszcze coś ładnego pokazać.

Obrazek

;:196 :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj na działeczce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iwonko jak ja lubię czytać Twoje wpisy i oglądać zdjęcia ;:108
Hortensje podziwiam bez końca ;:167 Róże też rosną u Ciebie bezproblemowo.Dalie kwitną na całego ;:333
Masz na działkę 10 km i jedziesz rowerem? No jak to czytam,to myślę,że ja leń jestem,bo tylko autem jadę ;:224
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko dobrze zauważyłam, masz pigwę? Robiłaś pigwowe konfitury?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”