bool, ja uwielbiam cebulowe, planuję nowe gatunki dokupić do ogrodu
Co do dziwidła to jeszcze nie kwitło, jest zdecydowanie za małe na kwitnienie

Ale też jakoś nie zależy mi na jego szybkim kwitnieniu

Kwiat jest dla mnie bardzo ładny ale jednak obawiam się reakcji rodziny na jego zapach

Mi się bardziej podobają liście dziwidła ze względu na parasolowaty wygląd
A teraz kilka zdjęć byliny, która zacząłem doceniać może 2-3 lata temu - a teraz polecam ja każdemu
Mowa o jeżówce

I wcale nie mam tu na myśli jakichś wymyślnych odmian. Z doświadczenia (i ze studiów

) wiem, że nowe odmiany o fantazyjnych kształtach i kolorach dość często są roślinami jednorocznymi. Znaczy nie dosłownie

Dalej są to byliny ale... przede wszystkim źle zimują. Można je zimować z zimnych piwnicach ale na ogrodzie często wypadają. Oczywiście jeśli mamy jakieś sprzyjające stanowisko na ogrodzie to nie muszą wcale sprawiać problemu ale niestety regułą jest gorsze zimowanie i chorowanie.
Chyba 3 lata temu kupiłem małą, marketową doniczkę z 3 siewkami jeżówki - mimo, że nie miałem wcześniej ogrodniczego kontaktu z jeżówkami to już na pierwszy rzut oka widziałem, że jedna będzie biała, 2 purpurowe (zabarwienie nasad liści).
Zakwitły jesienią, kolory takie, jak się spodziewałem. Dokupiłem w międzyczasie jakąś fantazyjną, pełną, pomarańczowo-czerwoną odmianę - dożyła wiosny w marnym stanie i padła

Zostały mi rozrośnięte kępy purpurowej i białej - i kilka samosiejek. Jako, że ja uwielbiam samosiejki to prawie wszystkie zostawiłem ale dzieląc je na te o nasadach liści jasnych i ciemnych i dołączając do grupy kwitnących na biało lub purpurowo. Już wtedy pojawiła mi się odmiana o płatkach zielono-kremowo-purpurowych (zewnętrzna połowa płatków zielonawo-kremowa (na początku kwitnienia są zielonawe, u starszych kwiatów kremowe), wewnętrzna połowa purpurowa). I tak sobie różne siewki zostawiałem i w tym momencie paleta odmian u mnie wygląda tak:
standardowe kwiaty
kwiaty o zwiększonej ilości płatków
odmiana o zielono-kremowo-purpurowych płatkach
standardowe, białe kwiaty
odmiana o wąskich, kremowo-białych płatkach
Najnowsza siewka - kwiaty ma, jak widać, zielone. To jest jej początek kwitnienia - dopowiem, że nie mieszałem w barwach zdjęcia

Kwiat był autentycznie taki zielony. Możliwe, że zrobi się kremowy - ale to jest pierwszy kwiat i siewka z tego roku więc to się jeszcze okaże.
Co do cech odmian jeszcze. Oprócz koloru czy kształtu płatków odmiany różnią się jeszcze... kolorem pąków (czy tez niedojrzałych kwiatów). Jeśli ktoś lubi skupiska roślin w jednej odmianie (a ja lubię

) to jest to ważna cecha. Są odmiany o kwiatach purpurowych ale o pąkach zielonych. Standardowo pąki purpurowych odmian są ciemno zabarwione a białych są zielone. Ale zauważyłem, że nasady liści czy łodygi raczej zawsze są zielone u odmian białych a ciemne u odmian ciemnych

choć kto wie, może nie zawsze tak jest