Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII
Myślę, że szacunek dla zwierzaków ? również i tych, które większość ludzi określiłaby mianem ?robactwa? - nie wynika tylko z wychowania, ale również i z indywidualnej wrażliwości... Moi rodzice na przykład na osę czy szerszenia reagują przy pomocy kapcia czy złożonej gazety... A dla mnie to nie do pomyślenia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam już ... jesiennie ...

Te przewieszające się pędy z kwiatostanami są urocze ale w ścisku trudno to zauważyć.
Ona musi mieć więcej miejsca - popatrz sama ... ale wciąż nie mam pomysłu na miejsce dla Hayes Stardust bo poprzednie plany rozmyły się ? tak to już jest ale do wiosny będzie jeszcze kilka innych.
Oby najlepszy zwyciężył
Na zdjęciach widać dokładnie jak pędy obu krzewów zachodzą na siebie.

Bodziszek czerwony Variegata wiosną przeszedł maksymalne odchudzanie
Trzeba dać czas na tuczenie wiec nie będę go znów skubać. Może w następnym sezonie - zapraszam.
Mniejsza z tym - pokazała mi dalię, która w tej chwili miała 3 rodzaje kwiatów ?. szok !!!
Chyba ten rok to urodzaj na anomalia, a może jednak za szybko wypuszczane są na rynek niedopracowane odmiany.
Zerknij "Duszko" moja i może poznasz taką ślicznotkę bo nic nowego nie dokupiłam ale w ub. sezonie 2 nie zdążyły zakwitnąć bo były marniutkie.
Zapomniałam zmierzyć średnicę kwiatów bo jeśli chodzi o wysokość to taki średniak.

Na pytanie odnośnie wykopywania, przesadzania czy tez dzielenia to w pełni zgadzam się z koleżanką, że lepszym i bezpieczniejszym terminem jest wiosna. Jednak w tej szerokiej grupie jest sporo odmian żelaznych i z takimi nie trzeba się przejmować terminami. Szkoda,że rozplenica do nich nie należy.
U Siebie 2 trawki dzieliłam ale to była połowa lipca
Sesleria skalna zaczęła mi od dołu mieć brzydkie podgniłe źdźbła ... chyba za mokro i za dużo cienia od krzewów. Porządnie przycięłam górę i widzę, że dobrze się ma.

Przy okazji pokażę kilka swoich trawek
Obiedka szerokolistna polubiłam ją

Tużyca żelazna 'Variegata jedna z ładniejszych turzyc

Turzyca "Ptasie łapki" częściej spotykana w ogrodach ale wdzięczna niska trawka i nadaje się do wielu aranżacji.

Ogólne ujęcie tej części rabaty - stan aktualny z dnia 20-09-16

Nie ma zbyt dużo ale czasami zdarza się jakaś, której wcześniej nie widziałam
Wcześniej pokazywana szafranka czerwona ale teraz w innym ujęciu.
Przysiadła na kamieniu i zdążyłam jej zrobić kilka zdjęć

tej nie mogę zidentyfikować

Świtezianka dziewica przysiadła na listku

Okolice stawu sa dobre do obserwacji - Trzepla zielona ...? ale nie jestem na 100% pewna.
Płochliwa i trudno było zrobić dobre zdjęcie.

Tu jest dość dobrze opracowana strona >>> WAŻKI i warto poświęcić trochę czasu na te piękne owady.
Po upalnym okresie przyszło ochłodzenie i trochę deszczu -zauważyłam wysyp kwiatów taki, że szybciutko trzeba było podwiązać pędy a le i tak ostatnie wiatry trochę przełamały. Mimo to kwiaty się trzymają więc nie ingeruję z sekatorem. W wiadomej sprawie PW
Kompozycje sama wiesz,że różnie z tym wychodzi dlatego pewnie biegamy ze szpadlem każdej wiosny i jesieni ....
Dla Ciebie kilka kadrów z oddali ( sierpniowe)

I taki misz/masz na niewielkiej trójkątnej rabacie przy stawie.
U stóp Santoliny rozmarynolistnej w pięknej wysyconej zieleni "niebieści" się jałowiec płożący, którego krótko muszę trzymać bo miejsca na rozrastanie tam brak

Za stawem mam chodnik i wąski pas ziemi - wreszcie zdecydowałam, że będą tam rosły krzewy jagodowe. 2 lata temu posadzone borówki amerykańskie ładnie rosną i już owocowały.
Widać miejsce im pasuje.
Borówka amerykańska i zielony dywan ze Słodkiego Ziela Azteków

Słodkie Ziele Azteków lubi lekko kwaśne podłoże więc towarzystwo dobrane.

Czas je ściąć , ususzyć i przy okazji ukorzenić ze 3 sadzonki aby mieć na start w nowym sezonie.
c.d.n.
Jadziu ja swoją będę wykopywać wiosną bo chcę dać więcej miejsca "wanilce". Ona zdominowała Hayes StardustJAKUCH pisze:Napisane: Cz 22 wrz 2016 07:06
Właśnie Krysiu w Hayes Stardurs najbardziej urzekają mnie jej kwiaty z tyloma gwiazdeczkami .Czy ona potrzebuje sporo miejsca .Widzisz zamiast za różami rozglądam sie za hortensjami, bo one są raczej niezawodne.Fajne polowania z aparatem u mnie w tym roku jest bardzo mało motyli .Teraz nawet Bielinki juz zniknęłyza daliową fotkę z myślą przewodnią

Te przewieszające się pędy z kwiatostanami są urocze ale w ścisku trudno to zauważyć.
Ona musi mieć więcej miejsca - popatrz sama ... ale wciąż nie mam pomysłu na miejsce dla Hayes Stardust bo poprzednie plany rozmyły się ? tak to już jest ale do wiosny będzie jeszcze kilka innych.
Oby najlepszy zwyciężył
Na zdjęciach widać dokładnie jak pędy obu krzewów zachodzą na siebie.
Dorotko widać jesteś ostrożniejsza bo moja działkowa sąsiadka kupiła na wyprzedaży jakieś słoneczniki i na działkę doniosła tylko kikuty ?..Dorota71 pisze:Napisane: Cz 22 wrz 2016 07:48
Krysiu, ja swoich całe szczęście w drodze nie połamałam.![]()
A o ten podagrycznik to ja Cię prosiłam. A jeszcze mogłabyś uszczyknąć tego bodziszka wariegata?
Bodziszek czerwony Variegata wiosną przeszedł maksymalne odchudzanie

Trzeba dać czas na tuczenie wiec nie będę go znów skubać. Może w następnym sezonie - zapraszam.
Miłko wczoraj byłam u znajomej na działkach bo chciała mi wcisnąć jakieś dalie, a wiesz ? ja teraz wybredna bo mogąc mieć maksymalnie np. 15 odmian muszę dobrze główkować z jakiej rezygnować.takasobie pisze:Napisane: Cz 22 wrz 2016 08:17
Niezły numer wywinęła Ci Yuuraku. Fanaberia, ot co! One takie są!Dalie nigdy nie przestaną mnie zadziwiać
![]()
Kolekcja hortensji niesamowita! Warto czekać na młodą jesień dla takich widoków.
Mniejsza z tym - pokazała mi dalię, która w tej chwili miała 3 rodzaje kwiatów ?. szok !!!
Chyba ten rok to urodzaj na anomalia, a może jednak za szybko wypuszczane są na rynek niedopracowane odmiany.
Zerknij "Duszko" moja i może poznasz taką ślicznotkę bo nic nowego nie dokupiłam ale w ub. sezonie 2 nie zdążyły zakwitnąć bo były marniutkie.
Zapomniałam zmierzyć średnicę kwiatów bo jeśli chodzi o wysokość to taki średniak.
Witam dziękuję za miłe słowa ... każdy hobbysta lubi być czasami pochwalony.apus pisze:Napisane: Pt 23 wrz 2016 12:38
Krysiu masz cudowny ogród!Hortensje zachwycają, uwielbiam je!
Kiedy przesadza się rozplenicę? Można w październiku? Przetrwają zimę? Czy lepiej czekać do wiosny?
Posadziłam u siebie, ale zbyt blisko róży i przypuszczam, że za dwa lata będzie nieciekawy busz...
Na pytanie odnośnie wykopywania, przesadzania czy tez dzielenia to w pełni zgadzam się z koleżanką, że lepszym i bezpieczniejszym terminem jest wiosna. Jednak w tej szerokiej grupie jest sporo odmian żelaznych i z takimi nie trzeba się przejmować terminami. Szkoda,że rozplenica do nich nie należy.
U Siebie 2 trawki dzieliłam ale to była połowa lipca
Sesleria skalna zaczęła mi od dołu mieć brzydkie podgniłe źdźbła ... chyba za mokro i za dużo cienia od krzewów. Porządnie przycięłam górę i widzę, że dobrze się ma.
Przy okazji pokażę kilka swoich trawek
Obiedka szerokolistna polubiłam ją
Tużyca żelazna 'Variegata jedna z ładniejszych turzyc
Turzyca "Ptasie łapki" częściej spotykana w ogrodach ale wdzięczna niska trawka i nadaje się do wielu aranżacji.
Ogólne ujęcie tej części rabaty - stan aktualny z dnia 20-09-16
Oleńko ważki lubię obserwować - ich delikatność, zwiewność i szybkość wciąż mnie zaskakuje.Bufo-bufo pisze:Miłe obrazy u Ciebie Krysiu. I flora i fauna. Cudne ujęcie ważki. Bardzo je lubię. Są takie delikatne i kruche.
Pozwolisz Krysiu że odpowiem Apus? Nie polecam przesadzaniu traw jesienią. Ja przez to straciłam jedną rozplenicę.
Nie ma zbyt dużo ale czasami zdarza się jakaś, której wcześniej nie widziałam
Wcześniej pokazywana szafranka czerwona ale teraz w innym ujęciu.
Przysiadła na kamieniu i zdążyłam jej zrobić kilka zdjęć
tej nie mogę zidentyfikować
Świtezianka dziewica przysiadła na listku
Okolice stawu sa dobre do obserwacji - Trzepla zielona ...? ale nie jestem na 100% pewna.
Płochliwa i trudno było zrobić dobre zdjęcie.
Tu jest dość dobrze opracowana strona >>> WAŻKI i warto poświęcić trochę czasu na te piękne owady.
Lucynko u mnie latem dalie kwitły tak sobie bo ... prawda jest taka,że zaczęły późno - chyba kłącza były za suche.plocczanka pisze:Napisane: Pt 23 wrz 2016 20:46
Krysiu, zachwycam się Twoimi daliami.![]()
![]()
Moje już bylejakie, ale jeszcze ich nie ruszam, bo po kilka kwiatków pokazują.
Ciekawy jest ten bodziszek korzeniowy. Zdobią go nie tylko kwiaty, ale - jak widać na załączonym obrazku - również liście.![]()
A masz bodziszka żałobnego? Jego listki też ozdobne. Jakby co, to ja mam.Możemy zrobić machniom-machniom.
Po upalnym okresie przyszło ochłodzenie i trochę deszczu -zauważyłam wysyp kwiatów taki, że szybciutko trzeba było podwiązać pędy a le i tak ostatnie wiatry trochę przełamały. Mimo to kwiaty się trzymają więc nie ingeruję z sekatorem. W wiadomej sprawie PW
Teresko nazbierało się tego trochę ale ja z braku czasu nawet połowy moich roślin nie jestem w stanie pokazać .TerDob pisze: Napisane: Pt 23 wrz 2016 21:10
Krysiu witaj![]()
Przepiękne masz dalie i rozchodniki i hortensje - po prostu cudne![]()
![]()
Jak ja lubię oglądać Twoje kompozycje , wspaniałe rabatki![]()
Pozdrawiam i dziękuję
Kompozycje sama wiesz,że różnie z tym wychodzi dlatego pewnie biegamy ze szpadlem każdej wiosny i jesieni ....

Dla Ciebie kilka kadrów z oddali ( sierpniowe)
I taki misz/masz na niewielkiej trójkątnej rabacie przy stawie.
U stóp Santoliny rozmarynolistnej w pięknej wysyconej zieleni "niebieści" się jałowiec płożący, którego krótko muszę trzymać bo miejsca na rozrastanie tam brak
Za stawem mam chodnik i wąski pas ziemi - wreszcie zdecydowałam, że będą tam rosły krzewy jagodowe. 2 lata temu posadzone borówki amerykańskie ładnie rosną i już owocowały.
Widać miejsce im pasuje.
Borówka amerykańska i zielony dywan ze Słodkiego Ziela Azteków
Słodkie Ziele Azteków lubi lekko kwaśne podłoże więc towarzystwo dobrane.
Czas je ściąć , ususzyć i przy okazji ukorzenić ze 3 sadzonki aby mieć na start w nowym sezonie.
c.d.n.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu a co będziesz ścinać i ukorzeniać o tej porze, pytam bo widzę w oddali rozmaryn ...czy z nim sobie radzisz z ukorzenianiem 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- christinkrysia
Jurek trudno zrozumieć ich zachowanie - w mieszkaniu taki gość jest intruzem ale na wolnym powietrzu to już sprawa inaczej wygląda bo ? zdaje się, że mamy takie samo prawo do życia tu i teraz .Locutus pisze:Napisane: So 24 wrz 2016 09:15
Myślę, że szacunek dla zwierzaków ? również i tych, które większość ludzi określiłaby mianem ?robactwa? - nie wynika tylko z wychowania, ale również i z indywidualnej wrażliwości... Moi rodzice na przykład na osę czy szerszenia reagują przy pomocy kapcia czy złożonej gazety... A dla mnie to nie do pomyślenia.
Pozdrawiam!
LOKI
U nas na działce tego drobiazgu chwilami dużo plącze się pod nogami więc kusi aby się nachylić i poobserwować.
Lekko nie mam ....

mama wygrzewa się na słoneczku prężąc ciało na rozgrzanym pniu a ja niańczę jej dzieciątko bo zaplątało się w kępie liści
Z żabią rodzinką podobnie ... jedne wygrzewają się na słoneczku, inne chłodzą w wodzie na miękkiej poduszce z glonów
A ja pilnuje drobiazgu coby się nie rozlazło i nie trafiło prosto w paszczę zaskrońca
Krystynko wielki czas na ostatnie cięcie i suszenie roślin o przeznaczeniu leczniczym lub przyprawowym.leszczyna pisze:Napisane: N 25 wrz 2016 00:06
Krysiu a co będziesz ścinać i ukorzeniać o tej porze, pytam bo widzę w oddali rozmaryn ...czy z nim sobie radzisz z ukorzenianiem
Słodkie Ziele Azteków ścinam do bieżącego użytku jako zamiennik cukru ale teraz taka pora,że już trzeba wszystko ściąć. Nie zimuje to trzeba zrobić sobie w jednej małej doniczce kilka sadzonek.
Rozmarynu już nie uprawiam bo kłopot z zimowaniem.
Pewnie pomyliłaś go z santoliną rozmarynolistną - pięknie pachnie i jest ładną ozdobą na rabacie. W tym roku nie dałam jej zakwitnąć i jest zwartą kępą, a właśnie na tym mi zależy.
Pozdrawiam życząc miłego wypoczynku

- Locutus
- Kontakt:
Mnie też trudno to zrozumieć. A im z kolei trudno zrozumieć, że ktoś może owada traktować jako taką samą istotę żywą jak psa, kota czy człowieka, a nie zwykłego ?robala? dobrego, by go rozdeptać...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
To i mi ukorzeń ze dwie sadzonki ziela Azteków też posadzę pomiędzy borówkami ,ładniejsze to od zielska które ciągle rośnie .. Piękne trawki, jak będziesz miała ich na wiosnę to się na nie zapisuję.. Może nie wyrosną tak piękne na moich piaskach ale ładnie będą wyglądać z tymi co teraz dokupiłam ..
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
'Yuuraku' sama w sobie piękna, a ta anomalia
Zazwyczaj to anomalie są w drugą stronę - dwubarwne gubią kolor dodatkowy, np. białe końce. A tu taka niespodzianka! 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Krysiu, z przyjemnością napawam się pięknem Twoich roślinek,
Podziwiam Twój stosunek do płazów i gadów.
Jednak ja nigdy, przenigdy nie wzięłabym takich do ręki.

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
To Canary Fubuki! jeśli masz jeszcze Myama Fubuki, to masz już kolekcję! Ja kiedyś bardzo chciałam je zebrać do kupy. Od Ciebie dostałam Myama, kupiłam Sakurę i Canary, ktoś mi sprezentował Red-White i Red. I wszystko byłoby fajnie, żeby chciały ładnie wszystkie zakwitnąć w jednym sezonie!
Zawsze coś mi wypadło, coś tam nie zakwitło i w rezultacie już nie mam żadnej
A dalia zmienną jest!
Typowym przykładem na fanaberie kolorystyczne i gabarytowe jest Caribbean Fantasy. Co kwiat to inny. Są prawie całe czerwone, prawie całe białe i to w rozmiarach od 8-15cm 

A dalia zmienną jest!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu gdzie ja cię zgubiłam.
Jak dobrze pozaglądać do białych kwiatów hortensji.
Hayes Stardurs jest cudna, gdyby nie pokładanie, miałabym ich kilka.
Rozchodniki śliczne i tyle owadów zawsze na nich. Ciebie zwierzęta zawsze kochają, możesz je fotografować.
Trawy oczywiście podziwiam.
Turzyca rzędowa tak ładnie zielona.
Swojej się pozbyłam, bo dwa lata z rzędu już w sierpniu miała w połowie brązowe liście.
Kamyk z motylem cudny zrobiłaś.
Ciepłych dni. 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Witaj Krysiu
Widzę masz sporo do pokazanie, gadziny cudowne i też je uwielbiam nosić na rekach i głaskać
Maleństwa cudowne, szkoda ze zaraz zaczną zapadać w sen
Dalie masz przecudne, piękne widoki z hortensjami, kolorów masa.

Maleństwa cudowne, szkoda ze zaraz zaczną zapadać w sen

Dalie masz przecudne, piękne widoki z hortensjami, kolorów masa.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Krysiu kochana
, wyrehabilitowałam się, wróciłam już na łono forum i widzę, że będe miała co oglądać, cudne gadzinki masz, hortensje pięknie rozrosnięte, no i ogólnie jesień piękna pokazujesz
Piękna sentencja Krysiu, wiesz ja jesienna dziewczyna jestem, jesień podoba mi się bardzo 

- christinkrysia
Witam i na początek zapraszam wszystkich gości na jesienny spacer
Aster nowoangielski Harrington's mój ulubieniec i dlatego mam go w kilku miejscach.

Makleja sercowata w kroplach deszczu

ścieżka prowadząca do malinnika
... pyszności ale już się kończą

trawki i hosty przy miejscu wypoczynkowym pod strzechą

żurawki i hosty przy miejscu wypoczynkowym pod strzechą

i jeszcze troszkę wrześniowych kadrów z różnych miejsc na działce czyli takie misz/masz

raz słońce .... raz deszcz ... jak to bywa w tym jesiennym okresie

staw nadal tętni życiem i ryby trzeba dokarmiać ale to zadanie męża.
Ja dbam o to aby coś rosło nad stawem

Nie mam na tyle miejsca aby przechowywać więcej ... przykro
A sadzonki robią się same bo roślina ma długie pędy a one dotykając wilgotnej kory wypuszczają ładne grube korzonki - sadzonek byłoby na dużą rabatę ...
Przygotowywanie do suszenia jest przyjemne bo każda częśc rośliny pachnie

Podobnie jak Ziele Azteków w roli dywanu zielonego uprawiam Akmelę brazylijską

Rośnie jako dywan między niskim ogrodzeniem a pierwszymi hostami.
Wykorzystuję ten pas bo idealnie pasuje - akmelia tez potrzebuje lekko kwaśnego podłoża i ładnie się komponuje z hostami. Do tego kwiaty jak żarzące się żaróweczki przyciągają wzrok choć chętnym na próbę skonsumowania coraz mniej bo wiedzą , że to wielkie wyzwanie i tylko dla odważnych.
akmelia oleracea jest wspaniałą przyprawą w kuchni i rośliną o ciekawym składzie dzięki temu wykorzystuje się ją w leczeniu i kosmetologii.
Acmella oleracea? ?roślina od bólu zęba? i ?ziołowy botox?
a stronka z ciekawym opisem i poparciem badaniami dla ciekawych - warto zajrzeć - zapraszam bo nie chcę za dużo tekstu kopiować w tym wątku ale Was zaciekawić
http://biotechnologia.pl/kosmetologia/d ... otox,12745

No widzisz ... jakie to niespodzianki serwuje nam przyroda
Ale ... dobrze jeśli dane odmiany po małym wybryku kolejne kwiaty mają wg wzorca dla danej odmiany.
W tym sezonie byłam pełna obaw co do odmiany Ace Summer Sunset - kłącze zabiedzone z ub sezonu bo grasowały tam turkucie ale zakwitła .
To jej pierwszy kwiat i początek rozkwitania - do pełni brak ze 3 dni

W pełni kwitnienia dolne płatki odchylają się w stronę łodygi tworząc jakby kulisty kształt
Fotka z archiwum dla poparcia słów

Co do "płazów i gadzinek" to szanuję poglądy innych ale "nigdy nie mów nigdy" bo jak pokazać dziecku coś co szybko lata a przecież nikt inny tylko babcie i dziadkowie mają czas na opowiadanie rodzinnych historii , naukę zasad i wprowadzanie dziecka w świat makro i mikro bo rodzice zapracowani.... takie czasy ...
W takim razie już nie męczę Cię tylko zapraszam na pokaz rozchodników
Gooseberry Fool - Sedum telephium ssp. maximum - żółto-zielone kwiaty
Piękny już w fazie pąków

Sedum telephium 'Strawberries and Cream'

Sedum telephium ssp. ruprechtii 'Hab Grey'

Sedum telephium ssp.ruprechtii gatunek

Na dobranoc zostawiam zdjęcie lilii spóźnialskiej która kwitnie w tej chwili ostatnim kwiatem
a na pozostałe odpowiedzi na posty zapraszam w najbliższych dniach
Scarlet Delight - Lilia Drzewiasta Ot-Hybride nawet kolorem pasuje do kwiatów hortensji w jesiennym wybarwieniu

Dobranoc

Aster nowoangielski Harrington's mój ulubieniec i dlatego mam go w kilku miejscach.
Makleja sercowata w kroplach deszczu
ścieżka prowadząca do malinnika

trawki i hosty przy miejscu wypoczynkowym pod strzechą
żurawki i hosty przy miejscu wypoczynkowym pod strzechą
i jeszcze troszkę wrześniowych kadrów z różnych miejsc na działce czyli takie misz/masz
raz słońce .... raz deszcz ... jak to bywa w tym jesiennym okresie
staw nadal tętni życiem i ryby trzeba dokarmiać ale to zadanie męża.
Ja dbam o to aby coś rosło nad stawem
Jurku mam nadzieję, że w kolejnych pokoleniach zmieni się na lepsze zarówno podejście do fauny jak i flory.Locutus pisze:Napisane: N 25 wrz 2016 13:09
Mnie też trudno to zrozumieć. A im z kolei trudno zrozumieć, że ktoś może owada traktować jako taką samą istotę żywą jak psa, kota czy człowieka, a nie zwykłego ?robala? dobrego, by go rozdeptać...
Pozdrawiam!
LOKI
Janko Słodkie Ziele Azteków u nas nie zimuje i dlatego przy wycinaniu do suszenia zostawiam parę sadzonek. sadzę do doniczki i trzymam gdzieś w ciasnym kącie bo zimują się dobrze - pachną i kwitną cały czas...maniusika pisze:Napisane: N 25 wrz 2016 15:25
To i mi ukorzeń ze dwie sadzonki ziela Azteków też posadzę pomiędzy borówkami ,ładniejsze to od zielska które ciągle rośnie .. Piękne trawki, jak będziesz miała ich na wiosnę to się na nie zapisuję.. Może nie wyrosną tak piękne na moich piaskach ale ładnie będą wyglądać z tymi co teraz dokupiłam ..
Nie mam na tyle miejsca aby przechowywać więcej ... przykro

A sadzonki robią się same bo roślina ma długie pędy a one dotykając wilgotnej kory wypuszczają ładne grube korzonki - sadzonek byłoby na dużą rabatę ...
Przygotowywanie do suszenia jest przyjemne bo każda częśc rośliny pachnie
Podobnie jak Ziele Azteków w roli dywanu zielonego uprawiam Akmelę brazylijską
Rośnie jako dywan między niskim ogrodzeniem a pierwszymi hostami.
Wykorzystuję ten pas bo idealnie pasuje - akmelia tez potrzebuje lekko kwaśnego podłoża i ładnie się komponuje z hostami. Do tego kwiaty jak żarzące się żaróweczki przyciągają wzrok choć chętnym na próbę skonsumowania coraz mniej bo wiedzą , że to wielkie wyzwanie i tylko dla odważnych.
akmelia oleracea jest wspaniałą przyprawą w kuchni i rośliną o ciekawym składzie dzięki temu wykorzystuje się ją w leczeniu i kosmetologii.
Acmella oleracea? ?roślina od bólu zęba? i ?ziołowy botox?
a stronka z ciekawym opisem i poparciem badaniami dla ciekawych - warto zajrzeć - zapraszam bo nie chcę za dużo tekstu kopiować w tym wątku ale Was zaciekawić

http://biotechnologia.pl/kosmetologia/d ... otox,12745
Witaj FlorianieFlorian Silesia pisze:Napisane: Pn 26 wrz 2016 22:0
'Yuuraku' sama w sobie piękna, a ta anomaliaZazwyczaj to anomalie są w drugą stronę - dwubarwne gubią kolor dodatkowy, np. białe końce. A tu taka niespodzianka!
No widzisz ... jakie to niespodzianki serwuje nam przyroda

Ale ... dobrze jeśli dane odmiany po małym wybryku kolejne kwiaty mają wg wzorca dla danej odmiany.
W tym sezonie byłam pełna obaw co do odmiany Ace Summer Sunset - kłącze zabiedzone z ub sezonu bo grasowały tam turkucie ale zakwitła .
To jej pierwszy kwiat i początek rozkwitania - do pełni brak ze 3 dni
W pełni kwitnienia dolne płatki odchylają się w stronę łodygi tworząc jakby kulisty kształt
Fotka z archiwum dla poparcia słów

Lucynko dziękuję w imieniu roślinek - dbam o nie więc odwdzięczają mi się najbardziej jak umieją czyli pięknym kwitnieniem.plocczanka pisze:Napisane: Pn 26 wrz 2016 22:07
Krysiu, z przyjemnością napawam się pięknem Twoich roślinek,Podziwiam Twój stosunek do płazów i gadów.
![]()
Co do "płazów i gadzinek" to szanuję poglądy innych ale "nigdy nie mów nigdy" bo jak pokazać dziecku coś co szybko lata a przecież nikt inny tylko babcie i dziadkowie mają czas na opowiadanie rodzinnych historii , naukę zasad i wprowadzanie dziecka w świat makro i mikro bo rodzice zapracowani.... takie czasy ...
W takim razie już nie męczę Cię tylko zapraszam na pokaz rozchodników
Gooseberry Fool - Sedum telephium ssp. maximum - żółto-zielone kwiaty
Piękny już w fazie pąków
Sedum telephium 'Strawberries and Cream'
Sedum telephium ssp. ruprechtii 'Hab Grey'
Sedum telephium ssp.ruprechtii gatunek
Na dobranoc zostawiam zdjęcie lilii spóźnialskiej która kwitnie w tej chwili ostatnim kwiatem
a na pozostałe odpowiedzi na posty zapraszam w najbliższych dniach
Scarlet Delight - Lilia Drzewiasta Ot-Hybride nawet kolorem pasuje do kwiatów hortensji w jesiennym wybarwieniu
Dobranoc

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Acmella, kolejna roślinka o której nie miałam pojęcia.
Piękna i użyteczna. Zaraz poczytam sobie o niej i może uda się sadzonkę gdzieś nabyć. 

- Locutus
- Kontakt:
Też mam nadzieję, że coś się zmieni w podejściu do istot żywych...
Piękne masz rozchodniki.
Pozdrawiam!
LOKI
Piękne masz rozchodniki.

Pozdrawiam!
LOKI