Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

Lucynko i mi ich ogromnie żal ;:145 Szczególnie, że w tym roku są naprawdę cudne. Często cynie i astry mają mączniaka, a w tym roku ani jeden kwiat nie jest porażony.
Jadziu, w tej chwili to już się zrobiła ostatnia chwila na wyrywanie jednorocznych ;:108 Czasu coraz mniej, zaraz będzie zimno i nici z działeczki. Żebym miała ją chociaż bliżej, to coś bym zrobiła w wolnej chwili, a tak to muszę się wyrabiać. Dębolistna zachwyca przez cały rok. Teraz jest najpiękniejsza ;:63
Bea, w tym roku szczególnie długo można było podziwiać rośliny w klejnotach. Pogoda była dla nas łaskawa ;:180
Dorotko, nie spotykałyśmy się tyle lat, a teraz nie możemy się doczekać kolejnego spotkania ;:108
Kolory już się niestety z działki wyprowadzają. Jeszcze z daleka jakoś to wygląda, ale z bliska jest już gorzej. Ale to taki czas i mimo, że żal lata, to jakoś trzeba przygotować się do zimy.
Majka, Bobo w tej chwili świeci jak diament wśród innych hortensji. Ja je kocham w każdej postaci, ale rzeczywiście białe są piękne. Wyglądają jak panny młode w białych sukniach :tan
Mariolko, właśnie tak ;:108 Po tych cyniach nie ma już śladu.Zostawiłam jeszcze w dwóch miejscach, tam gdzie nie przeszkadzały. Ale od poniedziałku zaczynam wielkie sprzątanie. Mam dwa dni wolne i może zdążę. A jak nie, to dokończę na wiosnę i też będzie dobrze.
Kasiu, motyli było w tym roku bardzo dużo. Początkowo wydawało mi się, że ich prawie nie ma, ale później przylatywały całymi stadami ;:63
Stefciu, obrazki z kropelkami rzeczywiście są bardzo widowiskowe ;:196
dalisbea ;:196 , to hortensja dębolistna. Piękna o każdej porze roku. Jesienią jej liście się przebarwiają i dalej przyciąga oko. Kwiaty ma mniej okazałe niż bukietowe, przynajmniej ta moja. Ale dla mnie ona jest ozdobna głównie z liści.
Florian, dokładnie tak ;:108 Wolę mieć więcej kwiatów, które kwitną latem, bo jesienią bywam na działce sporadycznie. W ten sposób umyka mi wiele roślin, ale mieć, żeby mieć nie ma sensu ;:222
Aniu, jeżówki jeszcze ciągle piękne. A hortensje mimo, że już powoli kończą, to też jeszcze ciągle mają coś do powiedzenia :heja
Soniu, moja Bobo ma jakieś cztery-pięć lat. A wysoka nie jest ;:185 Myślę, że nie ma więcej niż 50cm. Jak będę na działce, to z ciekawości ją zmierzę ;:108
Marto, nowości owszem się pojawią, ale w bardzo okrojonej wersji. Miejsca mam niewiele albo i wcale ;:145 Żeby coś posadzić, muszę coś innego wywalić. Ot, zwykłe dylematy ogrodnika ;:306

Skoro się podobała, to jeszcze raz Ingrid obsypana diamentami

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na działkę nie mam ostatnio czasu ;:222 Ale za to zrobiłam trochę słoików na zimę :heja Raczej robię przetwory warzywne niż owocowe, dlatego do tej pory miałam luzik. Ale we wtorek pojechałam na giełdę owocowo-warzywną i kupiłam dwie skrzynki pomidorów, paprykę, cebulę i kilkanaście kilogramów śliwki węgierki. Z tego wszystkiego zrobiłam dwa rodzaje keczupu, sok pomidorowy, sos słodko-kwaśny i dzisiaj skończyłam smażyć powidła ze śliwek.Jeden keczup robię taki w miarę zwykły a drugi dla koneserów, czyli dla mnie ;:306 Ten drugi jest ze śliwkami i jest przepyszny. Ale moje chłopaki wolą ten tradycyjny. Jednak zawsze kończy się to tak samo ;:224 Jak już zjedzą swój, to i mój bardzo im smakuje :;230 A powidła będą do pączków na tłusty czwartek. Powstały same pyszności ;:108

Obrazek

Obrazek

Jabłka do szarlotki i buraczki zrobiłam wcześniej. Teraz już tylko mam nadzieję na grzyby, ale co z tego wyjdzie, to się zobaczy. Jak nie będzie deszczu, to i grzyby nie urosną ;:185 A na razie deszczu jest bardzo mało. Na działce jest bardzo sucho, ostatnie dwa razy podlewałam z węża ale niewiele to dało. Po wcześniejszych deszczach nie ma nawet śladu ;:222 Mam problemy przy przesadzaniu, bo żeby w ogóle wbić szpadel muszę porządnie podlać roślinę i dopiero później kopać. Co prawda na razie niewiele przesadziłam, bo brakowało mi czasu, ale teraz chcę pojechać w poniedziałek i wtorek i coś zrobić. Dzisiaj spadło trochę wody z nieba ale czy do poniedziałku utrzyma się ona w ziemi? Jakoś będę sobie radzić ;:108

Na działce kwiatów coraz mniej, ale za to motyli mnóstwo. Uwijają się jak w ukropie, wszędzie ich pełno W tej chwili największym powodzeniem wśród motyli cieszy się powojnik Cassandra. Jest po prostu nimi oblepiony :heja Można odnieść wrażenie, że cały krzak się rusza :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedawno ustrzeliłam (oczywiście tylko aparatem) takiego bzyka. Wyglądało toto jak bardzo duża mucha, bzyczało też jak mucha, ale ja takiej muchy nie znam a internet też milczy na ten temat. Albo jak wpisuję hasło mucha w paski, to mi pokazuje taką zamiast krawata :;230 A ta była nawet ładna mimo, że much jako takich nie lubię.

Obrazek

A co do much, to obecnie mam inwazję owocówek ;:223 Już zaglądam w każdy kąt i szukam, czy tam gdzieś nie leży kawałek pomidora czy jakiejś śliwki ;:218 I niby nie, a muszek milion ;:303

Miłego ogrodowania :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, już myślałam, że tyle pomidorów zebrałaś z działki, ale doczytałam, że kupiłaś, to mi ulżyło. Bo ja nic nie zjadłam z moich pomidorów, zaraza sobie pojadła...
Narobiłaś przetworów nie mało ;:108
Róża diamencikowa przecudna! No i motyle też cieszą, widać, że ogród żyje.
Szkoda tylko, że już powoli "zwijamy interes" zwłaszcza na działkach. Jakie to szczęście, że mam ogród za drogą ;:170
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko :wit , bardzo bym chciała mieć tak jak Ty, ale mam jak mam i też się cieszę :heja Moja działeczka tylko kwiatowa. Do zjedzenia mam tylko borówkę amerykańską, agrest, trochę wiśni i poziomki. Warzywa kupuję na targu lub w sklepie. To nie to samo, co z własnego ogrodu, ale nie jestem wybredna. Przetwory nawet z kupnych wychodzą pyszne :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, napracowałaś się nieźle... Tyle słoików! ;:63
Ja dzisiaj przywiozłam sobie buraczki do przerobienia i zamknięcia w słoikach. Jutro na działkę się nie wybieram, to po południu sobie powojuję z buraczkami :tan . Już ugotowane; stygną. ;:303
Mnie się udało z grzybami. ;:215 Trafiliśmy na wysyp, a dwa dni później już nie było i do dziś nie ma. ;:185
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hortensja dębolistna - to ona taka piękna jest??!! ;:oj Myślałam że to może jakaś mahonia albo coś innego ;:306
Teraz juz wiem na co będę polować na wiosnę ;:224
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ketchup ze śliwkami? ;:oj Brzmi bardzo egzotycznie! ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, moje buraczki już przerobione i leżakują w piwnicy. Jeszcze tylko zrobię kilka słoików takich krojonych w kostkę do sałatki.
Mam wątpliwości czy grzyby w lesie będą, bo ciągle sucho. Tylko przez pół dnia padało. W tej chwili przyjmę deszcz w każdej ilości :;230
dalisbea, tylko od razu posadź ją w odpowiednim miejscu. To będzie wielki krzaczor ;:108 Ja swoją przesadzałam trzy razy zanim znalazłam dla niej spory kawałek ziemi. A i tak już mi się wydaje, że robi się tam zbyt ciasno. Ale teraz już jej nie dam rady przesadzić
Florek, pomidor i śliwki to połączenie egzotyczne ;:oj To PYSZNE połączenie :heja Ja ten keczup uwielbiam :tan

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko dziękuję, ;:196 jak Bobo nie rośnie powyżej metra, to dobrze posadziłam. Jak powojnik taki ukwiecony to i motyle się zlatują. ;:215 Przetworów narobiłaś. :shock: Możesz napisać jakie proporcje śliwek do pomidorów w keczupie? Pozdrawiam ;:3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, przepis podałam na pw ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Pięknie Iwonko u Ciebie kwitnie jeszcze ;:138 sporo kolorków . A to miejsce gdzie byłaś z koleżankami b. urokliwe , podobają mi się takie miejsca ;:138 Fajnie tak sie spotkać . Moja klasa z liceum spotkała sie raz i mimo obietnicy kolejnych spotkań już nie zebrałyśmy się. Ale za to z byłej pracy spotykamy sie kilka razy w roku, jest super ;:333
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

Dziękuje za podpowiedz - myślę że mam dla niej odpowiednie miejsce :D ale najpierw muszę ja znaleźć ;:65
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, Tobie popadało, a mnie grzało cudne słoneczko. ;:63 Cały dzień.
A robisz marynowane buraczki (małe, całe)? Są pyszne jako dodatek do mięs, a sos powstały z zalewy i buraczków jest idealny na barszczyk. ;:333 Moim zdaniem lepszy niż kwas buraczany. ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Iwono, ależ pysznie się zrobiło w Twoim wątku. Tak jak dla wielu osób i dla mnie keczup pomidorowo-śliwkowy to egzotyka! :shock: No ale pomidorki pyszne, śliwki pyszne, to nic dziwnego, że i keczup pyszny :D . A napiszesz jawnie wszem i wobec, jak go robisz? ;:180
Ja też muszę dojeżdżać do swojej działki kawałeczek, dokładnie 23 km. A Ty daleko od domu masz działeczkę?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Witaj
Też ślinkę połknęłam na keczup pomidorowo-śliwkowy - jeśli możesz to podziel się przepisem ;:196
Pomidory i śliwki to super zestaw - musi być smaczny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”