Moje Arboretum cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Arboretum cz.6

Post »

Renia obejrzałam Eden i Pashimę i uważam ,ze to Eden bo pashima jest niska a ta rośn8ie mocno i wysoko. Ale moja widocznie w złym miejscu, bo gnije, tak można powiedzieć. Płatki robią się czarne , mokre, zgniłe. Ale nie każdy kwiat. Musze sobie z galązki zrobić i posadzić w słońcu, może będzie ładniejsze kwiaty miała. na zdjęciach wygląda jak bajka :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Heptakodium zawiązuje nasiona wyłącznie wtedy, kiedy ma do tego warunki.
Potrzeba mu długiej, ciepłej i słonecznej jesieni oraz odpowiedniego stanowiska.
Najwyraźniej ma to wszystko u Ciebie.
U mnie dopiero zakwitło - pewnie nie zdąży zawiązać nasion.
Ale nic w tym dziwnego - tu, u mnie jest dużo chłodniej niż u Ciebie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz Madziu czyli u mnie ma dobre warunki ;:138 jasne ,że u mnie cieplej , dawno kwitnie i już przekwita a zobacz-u Ciebie zaczyna, ciekawe czy zdąży zawiązać nasionka. W sumie jest ciepło to może zdąży. Chociaż z drugiej strony ono długo kwitnie, więc kto wie ? , szkoda bo te nasionka są jak kwiatki, ale malutkie :)
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Czytam i zastanawiam się,skąd czerpiecie cierpliwość do zajmowania się zbieraniem nasionek,wysiewem,oczekiwaniem czy coś z tego wyrośnie,a potem.....czekanie,długie czekanie żeby zakwitło ;:223
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko gdyby jakieś nasionko Ci zbywało z tych pięknych roślin to ja chętnie przyjmę ;:180
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A ja tam lubię siać różne nasionka. Jaką później mam frajdę, ze rośnie a ja mogę obserwować wszystko od samego początku.
Ale faktycznie doniczek z siewkami mam sporo i na zimę trzeba wszystko dołować w ogrodzie.

Nawet jak kupuję rośliny a gdzieś zdobędę nasiona tych samych to sieję. I później bardziej ze "swoich" się cieszę. :heja
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu ja wysiew nasionek traktuję jako zabawę, kupuję duże rośliny a te z nasionek to tak miło jak rośnie. Ale powiem Ci ,że sama sie zdziwiłam kiedy wysiana paulownia, na drugi rok wsadzona u córki , ma dopiero 4 latka a cała w pąkach i przepiękne duże drzewko. Jestem w szoku , bo kupiona duża sadzonka a raczej już drzewko kazało mi na kwiaty czekać z 5 lat . A z nasionka , z mojej ręki corci zakwitnie w przyszłym roku po 4 latach i jest drzewko piękniejsze niż moje. Ma dwa i chce więcej ;:306

-- 21 wrz 2016, o 08:40 --

No właśnie , tak samo mam jak Dorotka sieję dla zabawy, dla przyjemności obserwowania. mam już paulownie, katalpy, hibiskusy , złotokap, judaszowca , obielę .......a sobie sieję i widzę jak potem pięknie u kogoś rośnie , lub u mnie nadal :wink: to frajda a w sumie to sama mam tylko z nasionek kwitnące hibiskusy i żółtego clematisa-olbrzyma ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu w tym roku nie mam nasionek , od kiedy się przekonałam ,że całkiem dobrze rośnie z patyczków, nawet katalpa. Mam siewki zeszłoroczne a teraz już bedę z patyczków sie bawić :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Karola a chcesz nasion bożodrzewu? Mam sporo. Ponoć można siać i jesienią i wiosną.
Sama będę siać, zobaczymy czy coś wyjdzie. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko sama nie wiem czy mi się chce siać , mam w ukorzeniaczu gałązki :wink: poczekam co z tego wyjdzie . Ja na szczeście mam bożodrzew pod kościołem , to w zasiegu reki jakby co :wink: ;:306
Nie zwróciłabym na niego uwagi gdyby nie Ty. A przecież go znam , widuję , ale nie zarejestrowałam w mózgu :;230

-- 21 wrz 2016, o 09:02 --

Tereniu nasionek nie zbieram , ale na drzewie wiszą nasiona złotokapu, judaszowca, glicyni,jeszcze chyba biały hibiskus i kolorowy kwitnie, bo w pozostałych oberwałam nasiona żeby się wzmocniły . Ma też nasionka heptakodium , ale nie widać gdzie to nasionko dokładnie :wink: mogę dla Ciebie zebrać jak chcesz , albo z ogrodu....
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

karolacha pisze:Lodziu ja wysiew nasionek traktuję jako zabawę, kupuję duże rośliny a te z nasionek to tak miło jak rośnie. Ale powiem Ci ,że sama sie zdziwiłam kiedy wysiana paulownia, na drugi rok wsadzona u córki , ma dopiero 4 latka a cała w pąkach i przepiękne duże drzewko. Jestem w szoku , bo kupiona duża sadzonka a raczej już drzewko kazało mi na kwiaty czekać z 5 lat . A z nasionka , z mojej ręki corci zakwitnie w przyszłym roku po 4 latach i jest drzewko piękniejsze niż moje. Ma dwa i chce więcej ;:306
Pokaż jak kwitnie taka paulownia ? Widziałam pewnie, ale nie kojarzę jej ;)
Pozdrawiam - Justyna
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piesek Twój zjada wszystko co mu wpadnie w pyszczek, a my mamy takiego chomika, co zjada wszystko co plastikowe. Jest bardzo gruby i widać, że jest to problem, ale poidełko, miseczki, tunele, karuzele- obżarte przez chomika...

Moja paulownia kwitła pierwszy raz w tym roku, też kazała czekać na kwiaty jakieś 4-5 lat! Ma strąki z nasionami, ale nie pomyślałam, żeby je spróbować wysiać. W sumie to kiedy? Teraz czy wiosną?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko za długo mi szukać, zobacz na google. Ale wiedz,że to jest olbrzymie drzewo o olbrzymich pięknych liściach :) Córce nadspodziewanie szybko zakwitło :)tzna zawiązało nasiona na przyszły rok :)

-- 21 wrz 2016, o 09:47 --

Mariolu no to masz udanego chomika, chomikuje co mu na drodze stanie :;230 Mój Bąbel ni9e chomik to po co zjada też wszystko ? ;:306
Piszesz ,ze paulownia ma strąki, a nie pomyliłaś z katalpą? bo ona ma straki. Paulownia ma kulki z nasionami , takie z jednym czubkiem . Tak czy owak obie się sieje wiosną . Pięknie wschodza i szybko , bezproblemowo rosną a paulownia zakwitnie za 4 lata, mam nadzieję , bo tak zakwitła u mojej córki. Widocznie miała super watrunki, bo moja tak szybko nie zakwitła:) jak chcesz siać paulownię to Ci napiszę dokładnie jak postępować z nasionkami .
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

karolacha pisze:Lodziu ja wysiew nasionek traktuję jako zabawę, kupuję duże rośliny a te z nasionek to tak miło jak rośnie. Ale powiem Ci ,że sama sie zdziwiłam kiedy wysiana paulownia, na drugi rok wsadzona u córki , ma dopiero 4 latka a cała w pąkach i przepiękne duże drzewko. Jestem w szoku , bo kupiona duża sadzonka a raczej już drzewko kazało mi na kwiaty czekać z 5 lat . A z nasionka , z mojej ręki corci zakwitnie w przyszłym roku po 4 latach i jest drzewko piękniejsze niż moje. Ma dwa i chce więcej ;:306

-- 21 wrz 2016, o 08:40 --

No właśnie , tak samo mam jak Dorotka sieję dla zabawy, dla przyjemności obserwowania. mam już paulownie, katalpy, hibiskusy , złotokap, judaszowca , obielę .......a sobie sieję i widzę jak potem pięknie u kogoś rośnie , lub u mnie nadal :wink: to frajda a w sumie to sama mam tylko z nasionek kwitnące hibiskusy i żółtego clematisa-olbrzyma ;:306
Karolino,mogę jedynie pochylić głowę przed Wami ;:180
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

E tam Lodziu to zabawa ;:333
Moje Arboretum