Galeria.Dalie Stanisława cz.5
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2016, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5
Witam
Czy mógłbym prosić o opisanie albo przesłanie linku do jakiejś strony opisującej jak i w jakich warunkach przechowywać bulwy w zimie. Przeczytałem kilkadziesiąt stron wątku ale niestety nie znalazłem lub przeoczyłem te informacje. Bardzo trudno znaleźć w necie konkretne informacje (nie ogólnikowe) Czy takie bulwy należy zaprawiać jakimiś środkami i jakimi ? Czy na zimę czy na wiosnę ? Jak przygotować bulwy do przechowywania ? itp. Myślę, że warto byłoby takie kompendium wiedzy zamieścić na początku każdego wątku. Wiem, że to pewnie masa pracy ale pomysł uważam za niezły. Poza tym choroby, szkodniki, proces uprawy ?
Czy mógłbym prosić o opisanie albo przesłanie linku do jakiejś strony opisującej jak i w jakich warunkach przechowywać bulwy w zimie. Przeczytałem kilkadziesiąt stron wątku ale niestety nie znalazłem lub przeoczyłem te informacje. Bardzo trudno znaleźć w necie konkretne informacje (nie ogólnikowe) Czy takie bulwy należy zaprawiać jakimiś środkami i jakimi ? Czy na zimę czy na wiosnę ? Jak przygotować bulwy do przechowywania ? itp. Myślę, że warto byłoby takie kompendium wiedzy zamieścić na początku każdego wątku. Wiem, że to pewnie masa pracy ale pomysł uważam za niezły. Poza tym choroby, szkodniki, proces uprawy ?
Witaj papo Chmielu!
Zapraszam Cie do przeczytania wątku "Dalie Stanisława" od I części -
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61579
W kolejnych częściach znajdziesz informacje, o które pytasz. I tak przed nami jesień, a potem zima z długimi wieczorami - więc czasu mnóstwo...
Zapraszam Cie do przeczytania wątku "Dalie Stanisława" od I części -
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61579
W kolejnych częściach znajdziesz informacje, o które pytasz. I tak przed nami jesień, a potem zima z długimi wieczorami - więc czasu mnóstwo...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2016, o 11:51
Zacząłem czytać. Szukałem raczej jakiegoś kompendium wiedzy. Ciężko się przedrzeć przez setki zdjęć.
Na forum o daliach mamy również inne tematy,
jak też jest wyszukiwarka ułatwiająca ich znalezienie./Iwona
Na forum o daliach mamy również inne tematy,
jak też jest wyszukiwarka ułatwiająca ich znalezienie./Iwona
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papo Chmielu o ile dobrze pamiętam jest w tym wątku dyskusja i opis na temat przechowywania dalii i to dosyć konkretne. W tej chwili nie znalazłam na szybko, pozostaje przejrzeć wątek dokładniej. Ogólnie uprawa tych pięknych kwiatów i zimowanie nie jest jakoś szczególnie skomplikowana choć niepowodzenia się zdarzają jak to przy żywych roślinach. Każdy z nas ma też inne warunki i sposoby na zimowanie, w piwnicach, piasku lub trocinach czy torfie itp.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Stanisławie, boskie! Nic, tylko utonąć...
A tak na marginesie - dlaczego nie mam jeszcze odmiany Valentina?
I Shiranui... 
Odpowiedź (w domyśle): bo nie mam miejsca... ale zrobię, zrobię... A to cudo za Shiranui jak się zowie?
A tak na marginesie - dlaczego nie mam jeszcze odmiany Valentina?

Odpowiedź (w domyśle): bo nie mam miejsca... ale zrobię, zrobię... A to cudo za Shiranui jak się zowie?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Panie Stanisławie w takim morzu to chciało by się utopić. Rośliny skąpane w deszczu jak widać. U mnie sucho strasznie. Co za pogoda!!! Tylko zimno sucho i wietrznie.
Basiu Valentina i mi padła w oko
Basiu Valentina i mi padła w oko

- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Stanisławie,
ależ proszę, powielaj, powielaj, pokazuj jak najwięcej - dobry sposób na weryfikacje tego, co posiadamy, albo myślimy, że posiadamy...
Wszystkie, które przedstawiłeś w ostatnim poście są dla mnie wielkim zaskoczeniem...
nigdy nie przypuszczałam, że Tengai może się tak wybarwić, na różowo! Dla mnie powinna wyglądać tak:
http://www.imb.me-h.ne.jp/~june2001/dahlia/Tengai.html
Nie mam tej odmiany, więc nie mam swojego zdjęcia...
Tahoma Red Tide - przepiękna!
Roots - czy ten kwiat jest duży, powyżej 20 cm?
A Ray S ?- bardzo ciekawy, nawet zaczynam podejrzewać, że może kiedyś miałam, mam ... ale chyba nie?
ależ proszę, powielaj, powielaj, pokazuj jak najwięcej - dobry sposób na weryfikacje tego, co posiadamy, albo myślimy, że posiadamy...
Wszystkie, które przedstawiłeś w ostatnim poście są dla mnie wielkim zaskoczeniem...
nigdy nie przypuszczałam, że Tengai może się tak wybarwić, na różowo! Dla mnie powinna wyglądać tak:
http://www.imb.me-h.ne.jp/~june2001/dahlia/Tengai.html
Nie mam tej odmiany, więc nie mam swojego zdjęcia...
Tahoma Red Tide - przepiękna!
Roots - czy ten kwiat jest duży, powyżej 20 cm?
A Ray S ?- bardzo ciekawy, nawet zaczynam podejrzewać, że może kiedyś miałam, mam ... ale chyba nie?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Lodziu,
przepiękna! Trochę bardziej łososiowy kolor, niż ten u Stanisława, ale jednak różowy... Ale i tak Ci zazdroszczę, że ją masz - zawsze wszystkim mówię, że nie można mieć wszystkiego - teraz muszę powiedzieć to sobie: Basiu, nie możesz mieć wszystkiego! Lodziu, niech Ci pięknie rośnie i zdobi Twój ogród!
przepiękna! Trochę bardziej łososiowy kolor, niż ten u Stanisława, ale jednak różowy... Ale i tak Ci zazdroszczę, że ją masz - zawsze wszystkim mówię, że nie można mieć wszystkiego - teraz muszę powiedzieć to sobie: Basiu, nie możesz mieć wszystkiego! Lodziu, niech Ci pięknie rośnie i zdobi Twój ogród!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrzę z rozdziawioną gębą na pole daliowe
Widok jedyny w swoim rodzaju i uświadamiający, jak maleńkie są nasze kolekcje w porównaniu z tym ogromem kwiecia! 

- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Tengai - Bardzo ładna i chyba ją chce
Pozostałe także ładne , ale niekoniecznie muszę je mieć .
Jak napisała Basia wszystkiego mieć nie można , a i miejsce sadzenia u mnie są już ograniczone .
Po kilku latach goszczenia u mnie wypadła mi w tym sezonie Masurao Piękna odmiana na silnych i stabilnych pędach .
Zostały tylko fotki .
Masurao

Jak napisała Basia wszystkiego mieć nie można , a i miejsce sadzenia u mnie są już ograniczone .
Po kilku latach goszczenia u mnie wypadła mi w tym sezonie Masurao Piękna odmiana na silnych i stabilnych pędach .
Zostały tylko fotki .
Masurao

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dalie od Stanisława zeszło- i tegoroczne:
Mom & Dad

Aca Summer Sunset

Silver Wedding

Kingyo Hime

Ferncliff Tango

Złota Miłka

Akita ( a może Manhattan Island, bo prawie czerwona jest)

Mom & Dad

Aca Summer Sunset

Silver Wedding

Kingyo Hime

Ferncliff Tango

Złota Miłka

Akita ( a może Manhattan Island, bo prawie czerwona jest)

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Kończę prezentację galerii odmian, powód prozaiczny, zacząłem wykopywać kłącza - są dorodne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam