Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Beatko brzoskwinia piękna, jaka to odmiana, i na wiosnę nie masz kędzierzawych liści?
Kwiaty Ci ślicznie kwitną, ta Elfe mogę powiedzieć że mnie prześladuje, gdzie nie wejdę, to jest wychwalana, a ja ją jakoś omijam ;:306 nie ma chemii między nami :;230 .Za to wpadła mi w oko barbula , jaka to odmiana? Rozmnażałaś ją? I czy ją okrywasz?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Karola - prawie wszystkie moje róże w pierwszym roku cierpią na listki, dopiero w następnych sezonach mają się dobrze.
Mączniaka pryskam i zaraz przechodzi. Albo jak to są jednoroczne to od razu wyrywam. To lato było mokrzejsze więc bardzo sobie pilnowałam by w miarę wszystko było ok z kondycją roślin.
Jedna kępka cynii dostała mączniaka ale była w takim fajnym miejscu, że szkoda mi było to wywalać, więc spróbowałam raz prysnąć i się udało - wyleczone ;:138
Staram się by stosować jak najmniej chemii - może dlatego roślinki w miarę sobie u mnie dobrze radzą.

Oleńko - jak masz na dzisiaj taki plan odwiedzania wątków - to dzień szybciutko Ci przeleci ;:172 I na pewno bardzo miło ;:3
Tak, dużo jeszcze kwitnie, ale komponując rośliny - starałam się o to. Np szałwie są niestrudzone, i chwała im za to. :tan
Przy drodze kwitnie forsycja, nie wiedziałam, że też może powtarzać kwitnienie.
Co do deszczu to tylko jakąś godzinkę padał, od 9.20 - i na razie jest bez deszczu, no i nadal ciepło.
Również pozdrawiam i miłego życzę!

Basiu - no taka jest właśnie Elfe. Być może w przyszłym roku nie będzie taka fajna u mnie bo ja będę mocno ciąć. Ale wierzę, że za dwa lata znowu pokaże na co ją stać.
Moja owocuje co dwa lata bardzo obficie, może Twoja też tak ma i w tym roku miała po prostu zasłużony urlop?

Marysiu, Reniu - ta brzoskwinia to siewka. Było ich w ogrodzie kilkadziesiąt. Uparcie wyrywałam a tylko tę jedną zostawiłam. Urosła na wielką w ciągu dwóch lat, jest ogromna ale to dobrze bo jak pisałam - robi za parawan. Jeszcze przez jakiś czas się pojawiały ale chyba już mam z nimi spokój. Na razie jej nigdy jeszcze nie pryskałam, ale jak tylko się kędzierzawość pojawi to oczywiście, że prysnę.
Barbula to jeden z ostatnich moich zakupów, dużo o niej czytałam zanim kupiłam. Mam nadzieję, że okrycie jej powinno wystarczyć bo stanowisko ma spokojne. Ta odmiana to barbula klandońska Dark Knight - Caryopteris. Zobaczymy czy przezimuje, oby. Cieszę się, że zakwitła, bo przybyła bez ani jednego pączka i myślałam, że już nie zdąży zakwitnąć - a jednak. ;:172
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko zapowiadają ze jeszcze długo jesień nie zawita, więc na pewno będzie Barbuda długo cieszyć oczy, ale też ciekawe rzeczy mówisz o brzoskwini ja to chyba zakopę pestki odmiany która mi będzie smakowała i poczekamy, tylko czy doczekam owoców ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Beatko u mnie pada od wczoraj. A ochłodziło się bardzo... Aż mi się zima przed oczami ukazała...brrr.
Co do odwiedzin to jestem jeszcze w daleko w czarnej d..... ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to miałam troszkę lepszą dzisiaj pogodę. A niby tak bliziutko mamy do siebie. Nawet sporo zrobiłam w ogrodzie.
Dzisiaj ścięłam też lawendę choć w pełni kwitnienia no ale do suszenia to w sam raz.
Znaczy się, jeszcze cały wieczór przed Tobą z FO ;:172 Chyba, że rozłożysz na raty ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, Elfe taka rozośnięta u Ciebie, że wymaga mocnego cięcia?
Moja brzoskwinia owocowała dopiero raz... ma 3 rok, w ubiegłym roku 3 owoce ;:306
Takie plaskawe one, jak "peruwianka", albo ufo, ale pyszne. W tym roku kwitnienie załatwiły kwietniowe przymrozki :?
A drzewko kupione... w Biedronce :;230

U mnie powiało chłodem - 10 stopni, wczoraj deszczyło, a dzisiaj zimnica.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się zastanawiałam czy kupić UFO, ale na razie mam tylko tą zwykłą.
Myślę, że Cię jeszcze może mile zaskoczyć Twoja brzoskwinia z owocami. Za rok, za dwa - na pewno ;:108
Oj, to zimnicę miałaś, pewnie to i do mnie niebawem dotrze.
Tak, Elfe tak przerośnięta, że muszę ją ciąć, a czytałam, że co cztery lata można. Na pewno będzie to kosztem kwitnienia ale zostawię tak pędy by mogły być ułożone poziomo - ona tak właśnie lubi.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ja kupiłam inną odmianę, ale chyba tabliczki były pomylone, bo zaowocowała ufem :wink:
Dokupiłam jesienią jeszcze jedną brzoskwinię, ale wiosną zmarzła całkowicie. Może w tym roku jeszcze kupię jakieś drzewko...

Zimnica jest z 24-26 stopni na 10... brrr... no cóż jesień.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie tez niestety zimnica brrr i nieprzyjemna wilgoć włazi w stare kości :wink: Oby znów zaświeciło słonko .Mojej biednej Twiggy's obleciały całe płatki i stoi bez kwiatka a tyle ich miała calutki bukiecik .Nawet kwiaty dalii Convoitise się połamały pod ciężarem deszczu ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie sobie pomyślałam że jakbym wygrała w totolotka to zrobiłabym sobie rozsuwany dach na ogrodem :;230
Ochłodziło się, ale do prac ogrodowych to ja lubię taka pogodę, przynajmniej komary mnie nie gryzą ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

WAW!!Ale piękna fuksja!!Czym ty ją karmiłaśmże taka ładnie ci urosla ??
A ten niebieskim ostatni kwiatek to co to takiego ladnego ??
Dalijka śliczna ta pomponikowa ;:108 ;:108
I ten różowy śliczny hibiskus, jeszcze takiego nie widziałam :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, brzoskwinia z pestki szybko rośnie, więc na pewno owoców się doczekasz.
To nie dereń Kousa, bo czytałam, że miewa kwiatki dopiero po 10 latach. A owocki na brzoskwini szybko będą :uszy
Latem miałam łazienkę kabriolet, wyślę Ci zdjęcie - to odnośnie rozsuwanego dachu.
Czułam się jak w na Hawajach, echh :;230

Basiu - ja też może jakąś wisienkę sobie dokupię. Mam blisko do dobrego ogrodnika owocowych.
Daj znać co kupiłaś z owocowych ;:172

Jadziu - teraz przez chwilę pewnie i u Ciebie jest słonecznie i cieplutko, tak jak dzisiaj u mnie. Ale jesiennie już jest, to fakt.....

Aniu - tę fuksję mam od ubiegłego roku. Rośnie na pniu. W tym roku dostała tylko troszeńkę Azofoski, nic więcej.
To niebieskie to Barbula, mój nowy nabytek, kwitnie właśnie teraz. Bardzo mi się podoba.
Dalijka pompomikowa puszcza także i zwykłe kwiatki, cygani więc jak nie wiem... Ale i tak jest fajna.
A różowy hibiskis to niespodziewanka bo dostałam go jako niebieskiego. Kolorek się jednak okazał obłędny ;:108

Dzisiaj zebrałam kolejną partię rabarbaru, w tym roku przechodził samego siebie.
I wreszcie udało mi się kupić fioletowy czosnek ozdobny;:138

Elmshorn, nadal cudnie kwitnie

Obrazek

Obrazek

czerwona rozplenica puściła pierwszy kłosek ;:138

Obrazek

Obrazek

astry bylinowe

Obrazek

Obrazek

Ruszają chryzantemy od Jadzi / e-babcia /

Obrazek

Obrazek

Róża NN

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko na razie kupiłam czosnki olbrzymie, ale to nie owocowo ;:306
Póki co wstrzymuję się z zakupami, może coś końcem tygodnia.
Podłamałam się, że dereń Kousa tak długo każe czekać na kwiatki!!! ;:oj
Miałam go w planach, ale 10 lat... to nadużycie mojej cierpliwości :roll:
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha Basiu - ja też jestem cierpliwa i to bardzo, ale mam już tyle lat, że czekać na Kousa kwitnienie już się wyklucza ;:306
Choć tak piękny jest... Poczytaj, bo może to ja mam błędne informacje na ten temat.
Mnie też się udało podejść ostatnio czosnki, kupiłam Violete Beauty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakby kupić już kwitnącego Kousa? :roll:
Czosnek u mnie zagości biały olbrzymi i fioletowy - ten pierwszy z lidla a drugi z biedronki, nie wiem czy mają wpisane odmiany :;230 Te białe mają naprawdę olbrzymie cebule!
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”