Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015/2016
W końcu zakwitła moja następna potrójna datura, pomimo że wciąż gubiła i gubi wiele pąków a wyczerpałam wszelkie możliwe pomysły co do powodów powyższego, pokazała swe oblicze. Mam teraz tylko problem z jej identyfikacją - dwa lata temu kupiłam a że w wyniku mojego gapiostwa nie zaznaczyłam, która jest która a jedna padła druga została tylko jaka? Miały to być pink perfection i double peach. W ubiegłym roku nie zdążyła zakwitnąć dopiero teraz.
Kwiat ma kształt jak pink perfection a kolor ? No właśnie i tu jest problem bo jest pomarańczowa a nie różowa.
Tu kwiat w rożnych fazach - początkowo czysto biały, poźniej nabiera rumieńców.

Kwiat ma kształt jak pink perfection a kolor ? No właśnie i tu jest problem bo jest pomarańczowa a nie różowa.
Tu kwiat w rożnych fazach - początkowo czysto biały, poźniej nabiera rumieńców.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Pozdrawiam - Justyna
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Minął miesiąc, datura trochę podrosła i zaczyna się rozgałęziać, widać też maleńki pączek
Może jednak doczekam się swojego różowego kwiatka 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A moja jest taka... egzotyczna i śliczna
Burgmansia " Theas Liebling"

Jeśli nadal nie będzie słońca nie wiem czy te wąsiska w pełni rozwiną się

Burgmansia " Theas Liebling"
Jeśli nadal nie będzie słońca nie wiem czy te wąsiska w pełni rozwiną się

- LadyK
Karo cudna jest, moja pokazała malutkie pąki może jeszcze zdąży zakwitnąć. Nawet żółta mimo sponiewierania na wietrze chce kwitnąć. Za to pozostałe pokazały spektakl, i jak się okazuje z piętrowych różowa okazała się pomarańczowa więc będę miała dwie o tym kolorze choć kwiaty są u nich nieco inne i nawet ostatnio jej wyszedł poczwórny kwiat:

Ta poniżej ma ogromne kwiaty

Ta gdyby nie zgubiła tylu pąków to byłby widok ( Angels flight variegata -trochę zdjęcie mi słabo wyszło)

No i najlepsze na koniec - widok i zapach cudny tylko ciągle ciężko mi było zdjęcie zrobić bo w dzień dużo słońca i kwiaty też się lekko zwieszały w upale mimo solidnego podlewania a potem już ciemno gdy w pełni otwarte

Tu dla porównania, siostrzeniec ma 1,95 cm wzrostu. Ta datura jest ogromna, ma już tyle lat, że nie pamiętam od kiedy ją mam i nigdy nie odmładzałam. Jak widać wciąż jest piękna i tego nie wymaga.

Ta poniżej ma ogromne kwiaty

Ta gdyby nie zgubiła tylu pąków to byłby widok ( Angels flight variegata -trochę zdjęcie mi słabo wyszło)

No i najlepsze na koniec - widok i zapach cudny tylko ciągle ciężko mi było zdjęcie zrobić bo w dzień dużo słońca i kwiaty też się lekko zwieszały w upale mimo solidnego podlewania a potem już ciemno gdy w pełni otwarte

Tu dla porównania, siostrzeniec ma 1,95 cm wzrostu. Ta datura jest ogromna, ma już tyle lat, że nie pamiętam od kiedy ją mam i nigdy nie odmładzałam. Jak widać wciąż jest piękna i tego nie wymaga.
Pozdrawiam Katarzyna
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam, moja ukorzeniona jesienią datura rozrosła się do 2 m:

Natomiast jej matka, którą od kompostownika uratuje nasz leśniczy, 4-letnia ma ponad 2,5 m wysokości. Dla mnie niestety już za ciężka:

Natomiast jej matka, którą od kompostownika uratuje nasz leśniczy, 4-letnia ma ponad 2,5 m wysokości. Dla mnie niestety już za ciężka:

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Mam trzy sztuki.
Podczas mojego pobytu kwitnie tylko rózowa ale wszystkie są zapączone.

Podczas mojego pobytu kwitnie tylko rózowa ale wszystkie są zapączone.

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Moja datura ma mnóstwo pąków ale już wieczory-noce chłodne nawet zapowiadają przygruntowe przymrozki.
Chyba trzeba będzie je chować powoli.
Chyba trzeba będzie je chować powoli.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam ja moją daturę która całe lato szalenie kwitnie od Maja,postanowiłem przenieść na zabudowany taras .
Ponieważ na dworze zdarzają się już rankiem przymrozki,a nie chce by skończyła jak zeszłoroczne(zmarzły mi)
Była zadołowana wraz z doniczką, nadal ma mnóstwo pąków i zaczyna kwitnąć,związałem jej łodygi bo by mi się na taras nie zmieściła , jest wysoka ponad 2 m.

Widać że donicy mało nie rozerwała ,od spodu korzenie aż poszły w ziemie.

Ponieważ na dworze zdarzają się już rankiem przymrozki,a nie chce by skończyła jak zeszłoroczne(zmarzły mi)
Była zadołowana wraz z doniczką, nadal ma mnóstwo pąków i zaczyna kwitnąć,związałem jej łodygi bo by mi się na taras nie zmieściła , jest wysoka ponad 2 m.

Widać że donicy mało nie rozerwała ,od spodu korzenie aż poszły w ziemie.

- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A gdzie zimujecie swoje bielunie , jak mały to w ciemnej piwnicy może być ?
Czy musi być okienko ?
Czy musi być okienko ?
Bożena
- LadyK
Jeśli jest to bardzo młoda roślina taka kilkunastometrowa to powinna mieć światło, w zasadzie traktuje się ją jak inne doniczkowe, starsza roślina ze zdrewniałymi pędami już tyle tego światła nie potrzebuje zwłaszcza, że na zimę się ją przycina (przynajmniej ja tak robię) i gubi liście. Nigdy osobiście nie próbowałam w całkowitej ciemności przechowywać, może ktoś ma takie doświadczenie, u mnie mają półmrok, podlewam co parę tygodni po trochu.
Pozdrawiam Katarzyna