Zaczarowany ogród V
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zaczarowany ogród V
A ja stosuję zupełnie inną metodę oznaczania roślin , założyłam zeszyt ogrodowy ,ogród podzieliłam na rabaty i każdą nazwałam kolorem . do zeszytu wpisuję nazwę posadzonej rośliny i krótką o niej ibformację np. jeżeli jest to róża to wpis brzmi ......Pastella ,rabatowa ,ciąć nisko ,rośnie przy Lions rose .Czasami do opisu robię poglądowy rysunek .Jeżeli nawet zginą mi etykiety to zawsza znajdę daną roślinę w zeszycie .
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
julcia1
Zenia
kania
any57
JAKUCH
Dzięki serdeczne za te wszystkie rady.
Szukam już starych żaluzji (bo gdzieś były, tylko diabeł ogonem nakrył) i jutro w pracy będę robiła etykiety.
pela11, Elu, fajny pomysł ale nie na mój ogród. Ciężko by mi było zrobić plan półtorahektarowego ogrodu i nanieść tam wszystkie roślinki.
Wczoraj zakładaliśmy siatki na pergole nad dwiema ławkami. Już obsadzone są dławiszem.
Teraz jeszcze musimy poczekać na kolejne łuki ale coś sprzedawca nas w bambuko robi.
W ogrodzie straszna susza. Aż się nie chce zdjęć robić omdlałym roślinkom.
Więc idę oberwać winogron i zrobię soki.
Coś się nawet chmurzy ale czy będzie z tego deszcz???
Zenia
kania
any57
JAKUCH
Dzięki serdeczne za te wszystkie rady.
Szukam już starych żaluzji (bo gdzieś były, tylko diabeł ogonem nakrył) i jutro w pracy będę robiła etykiety.

pela11, Elu, fajny pomysł ale nie na mój ogród. Ciężko by mi było zrobić plan półtorahektarowego ogrodu i nanieść tam wszystkie roślinki.

Wczoraj zakładaliśmy siatki na pergole nad dwiema ławkami. Już obsadzone są dławiszem.

Teraz jeszcze musimy poczekać na kolejne łuki ale coś sprzedawca nas w bambuko robi.
W ogrodzie straszna susza. Aż się nie chce zdjęć robić omdlałym roślinkom.
Więc idę oberwać winogron i zrobię soki.
Coś się nawet chmurzy ale czy będzie z tego deszcz???
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Dorotko masz zdjecia tych pergoli?
Ja idę zerwać czarny bez na sok, u mnie na szczęście ładna pogoda.
Ja idę zerwać czarny bez na sok, u mnie na szczęście ładna pogoda.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, u mnie też sucho i ziemia twarda tak, że trudno ją łopatą przebić, mimo wylewania hektolitrów wody z węża.
Jednak ponieważ straszą znacznym ochłodzeniem, a nawet możliwymi przymrozkami, podstawowe roboty działkowe wykonać trzeba.
Dobrej, udanej niedzieli.

Jednak ponieważ straszą znacznym ochłodzeniem, a nawet możliwymi przymrozkami, podstawowe roboty działkowe wykonać trzeba.
Dobrej, udanej niedzieli.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Z mojej strony idzie deszcz, ponoć przesuwają się te deszczowe chmury na południe. Pada bez przerwy od rana, a ja się bardzo cieszę, bo ostatnio nie dało się nawet ruszyć ziemi, tak wyschła i się zbiła.
Dorotko pozwolę sobie też skorzystać z pomysłów na etykiety, u mnie te plastikowe również się nie sprawdzają. Mam sporo mniejszy ogród i mniej do spamiętania, ale mimo wszystko wszystkich odmian nie ogarniam
Dorotko pozwolę sobie też skorzystać z pomysłów na etykiety, u mnie te plastikowe również się nie sprawdzają. Mam sporo mniejszy ogród i mniej do spamiętania, ale mimo wszystko wszystkich odmian nie ogarniam

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
U mnie wczoraj podlewało, więc rośliny są zadowolone lecz ja mniej, bo pospadały płatki róż, a dalie się połamały pod ciężarem wody
Liść sypie się gęsto 

- Dorota71
- Kontakt:
Kasiu, zdjęcia pergoli są gdzieś w moim wątku. Takie same zamawialiśmy. A to co okrywaliśmy siatką teraz nad ławkami to szkielet po huśtawkach.
Lucynko, u nas nadal sucho. A zapowiadali na dziś deszcz. Ale z tymi przymrozkami to nie żartuj. Jeszcze nie teraz. Jeszcze wszystko kwitnie. A przyjdzie przymrozek i zważy.
Aga, widzisz, skleroza nie boli. Miałam zabrać do pracy żaluzje i spróbować robić i ... zapomniałam.
Jadziu, widzisz i tak źle i tak nie dobrze. Ja bym jednak już prosiła o deszcz.
W ogrodzie jesień w pełni.

Lucynko, u nas nadal sucho. A zapowiadali na dziś deszcz. Ale z tymi przymrozkami to nie żartuj. Jeszcze nie teraz. Jeszcze wszystko kwitnie. A przyjdzie przymrozek i zważy.

Aga, widzisz, skleroza nie boli. Miałam zabrać do pracy żaluzje i spróbować robić i ... zapomniałam.

Jadziu, widzisz i tak źle i tak nie dobrze. Ja bym jednak już prosiła o deszcz.

W ogrodzie jesień w pełni.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Pięknie owinęła się fasola na tej pergoli. Kupiłam taką samą i posadziłam róże i clematisy. Może w przyszłym roku już urosną
Jak zdobędziesz bożodrzew to pokaż. A zobacz też pod starym drzewem czy czasem nie ma samosiejek czy odrostów , bo ono tak łatwo się roznosi 

- Dorota71
- Kontakt:
Karolcia, sprawdziłam. Pod drzewem nic nie ma. A samo drzewo olbrzymie. Coś koło 6 metrów albo lepiej. Nazbierałam nasion. Będę siać. A sadzonki już we wtorek powinny do mnie dojechać ze szkółki.
I widzę, że kwitło tylko z jednej strony. Pewnie od tej słonecznej. A jak tam Twoje odrosty? Trzymają się?

I widzę, że kwitło tylko z jednej strony. Pewnie od tej słonecznej. A jak tam Twoje odrosty? Trzymają się?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Zazdroszczę Ci, Dorotko, takiej ilości własnych drzew.
Wprawdzie moja działeczka jest tak położona, że w bardzo bliskim sąsiedztwie mam ogromne drzewa, ale to nie to samo, co własne, wśród których można sobie pospacerować czy przysiąść pod nimi na chwil kilka.
Dobrego tygodnia, Dorotko i upragnionego deszczyku.

Wprawdzie moja działeczka jest tak położona, że w bardzo bliskim sąsiedztwie mam ogromne drzewa, ale to nie to samo, co własne, wśród których można sobie pospacerować czy przysiąść pod nimi na chwil kilka.

Pozdrawiam. Lucyna
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jesień rzeczywiście zjawiła sie wielkimi krokami .Myślę ,że jeszcze będziemy się cieszyć Złotą jesienią
- Dorota71
- Kontakt:
Lucynko, uwielbiam drzewa a do tego mam miejsce, żeby je sadzić.plocczanka pisze:Zazdroszczę Ci, Dorotko, takiej ilości własnych drzew.![]()
![]()
Wprawdzie moja działeczka jest tak położona, że w bardzo bliskim sąsiedztwie mam ogromne drzewa, ale to nie to samo, co własne, wśród których można sobie pospacerować czy przysiąść pod nimi na chwil kilka.![]()

I ja Tobie miłego i spokojnego tygodnia życzę.

Jadziu, uwielbiam kolory jesieni. Oby tylko była długa i ciepła.JAKUCH pisze:Jesień rzeczywiście zjawiła sie wielkimi krokami .Myślę ,że jeszcze będziemy się cieszyć Złotą jesienią
Kukurydza dojrzewa pięknie dla moich przepiórek.

Szkarłatka jeszcze się nie przebarwia. Mam nadzieję, że zdąży do zimy.

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
To teraz również u Ciebie będę się nimi zachwycaćDorota71 pisze:Kasiu zamówiłam po dwa krzaczki Nevada i Marguerite Hilling.

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Dorotko moje pergole też już pokryte siatką i stoją przy nich winogrona w donicach .Czekam tylko na owce z nich .
Ale jesiennie to faktycznie Ci się zrobiło .
Dobrą masz pracę ,że możesz w niej etykiety robić
Pozdrawiam
Ale jesiennie to faktycznie Ci się zrobiło .
Dobrą masz pracę ,że możesz w niej etykiety robić

Pozdrawiam

Pozdrawiam Alicja
- Dorota71
- Kontakt:
Iwonka1, Iwonko te róże są po prostu przepiękne. Polowałam na nie od wiosny. Już mam!
alicjad31, Alicjo, czasami w nocy mam trochę czasu. Ale na dziennej służbie to masakra jest. Etykiety nie zrobione, bo oczywiście zapomniałam wziąć żaluzji.
Doszły dzisiaj nowe roślinki.
ewodia
bożodrzew
makia
brusonecja
szczęślin
I etykietki baaardzo by się przydały.
alicjad31, Alicjo, czasami w nocy mam trochę czasu. Ale na dziennej służbie to masakra jest. Etykiety nie zrobione, bo oczywiście zapomniałam wziąć żaluzji.

Doszły dzisiaj nowe roślinki.

ewodia
bożodrzew
makia
brusonecja
szczęślin
I etykietki baaardzo by się przydały.