Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Aniu (Pulpo) - dziękuję. Moje zdjęcia to też raczej kwestia "głupi ma zawsze szczęście" niż realnych umiejętności.

Małgosiu - dziękuję :) . Syriusa polecam. Mam dwa krzaczki, oba pięknie się rozrosły (a wsadzałam je wiosną), obficie kwitną, parchy się ich nie imają. Zapowiada się kolejny bezproblemowiec.

Kasiu - ja na moją Aspirin nie mogę powiedzieć złego słowa. Naprawdę jest pancerna i bezproblemowa. W imieniu dalii dziękuję - z nielicznymi trzema wyjątkami mam same białe. Jakoś tak wyszło :wink:

Aniu - dziękuję :). Choć wątpię by to była moja zasługa.

Początek roku szkolnego, przetwory i rozbudowa pochłaniają mój czas jak czarna dziura. Do ogrodu wpadam z doskoku, zrobię to co najpilniejsze i tyle. Ale już cieszę się na jesień, zakupy cebulkowe (gorzej z wsadzaniem). Pogoda ładna, więc rośliny doskonale sobie radzą bez mojej szwedzkości. Róże - wiadomo, poza pancernikami - praktycznie wcale nie powtarzają kwitnienia. Na szczęście są dalie, więc doskonale zapełniają wyrwę różaną. Choć nie ukrywam, że jesienią pewnie wsadzę kilka krzaczków, jak je gdzieś upchnę.

Obrazek

Strona praktyczna szwedzkiego - cukiniowy kwiatek, już nie zdąży urosnąć warzywo, ale sam kwiat bardzo malowniczy. Cukinia jako taka mnie przyjemnie zaskoczyła, z dwóch sadzonek miałam całkiem sporą liczbę cukiniowych rarytasów, w przyszłym roku na pewno je wysieję, bo rosną jak szalone, nie przesadzają z wymaganiami. Niestety po drugiej stronie warzywnego bieguna leżą pomidorki koktajlowe... Pięknie rosły, zapowiadało się całkiem przyjemne pałaszowanie pomidorowych miniatur, a tu nagle pełne zaskoczenia niedowierzanie - z dnia na dzień dopadła je zaraza i tyleśmy widzieli nasze pomidorki. To nie na mój nerw taka zabawa. Odpuszczam sobie pomidory, przerzucam się na coś mniej kapryśnego.

Co do tzw. ozdobnej części ogródka, to szału nie ma. Coś tam się dzieje, ale u mnie kwiaty jakby upodabniały się do mnie - niezbyt pracowite i ciągle się pokładają. Poza pancernymi, reszta róż nie zamierza chyba powtórnie zakwitnąć (pojedyncze przypadki wcale nie zamierzały się wysilać na kwitnienie, nieroby jedne). Coś tam pod liściastym nosem (mocno upstrzonym plamami) bąka First Lady. Choć na tle nierobów wypada na bujną i pracowitą...

Obrazek

Aksamitki - miały być białe jak - nomen omen - śniegi Kilimandżaro i raczej niskie, tak sugerowała mi torebka vel tytka po naszemu. Otóż zgadza się jedno, tak to aksamitka, natomiast ani ona biała, ani niska. Ładna, nie powiem, ale nie o to mnie się rozchodziło, gdy się rozmarzyłam nad obwódką z białych aksamitek - miało być niziutko i gęściutko, a w rzeczywistości wyszedł raczej mur berliński, więc jak ten mur, trzeba było te aksamity rozparcelować po połaci. Tak, że o.

Obrazek

Anabella nie poszalała w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale nie ma jej się co dziwić. Stała na styku ogrodu z placem budowy, więc i tak nieźle wygląda jak na takie ekstremalne przeżycia. Inne hortensje kwitną mizernie dosyć, a nowej Hayes Starburst (ta to się pokłada, przy niej nawet ja mam kompleksy) musiałam obciąć kwiaty, bo były całe brązowe. Śmieszne, bo po tym zabiegu pędy jakby się wyprostowały.

Obrazek

Już myślałam, że w tym roku nie doczekam, a nawet miałam podejrzenia, że zwyczajowo wszystko co nosi nazwę clematis padnie w szwedzkim, zanim zdąży się na dobre zadomowić. Jednak nie, jednak się doczekam. Zapowiada się kolejna roślina, której nazwa wiernie oddaje jej wygląd - Summer Snow zapowiada obfite śnieżenie. Zawczasu ostrzeżona przez życzliwe forumowiczki umożliwiłam onemu wspinanie się po rosnącym nieopodal drzewie.

Obrazek

Młodziutka tojeść. Uwielbiam te lisie kitki.

Obrazek

I ostróżki - tyż młodziutkie. Zasadniczo niebieskie, ale jedna biała się pokazała. Wiotka w kręgosłupie, więc musiałam ją podeprzeć. Niestety część młodziaków padła pod paszczami nienażartych łysoli. Niebieskie kulki im w oko.

Obrazek

:)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Sądząc po zdjęciach Sylwio, skłaniasz się ku bielom. Ostróżka taka delikatna, chyba nie widziałam nigdy białej.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Masz wspaniały ogród pełen roślin. Kolorystyka jest taka " moja" ;:108 . Szkoda pomidorków, z nimi to niestety tak czasem bywa ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj szwedzka ogrodniczka jakaś nie dopieszczona przez polskie lato ;:306 Dlaczegóż to cukinia miałaby nie zaowocować, jak u mnie cukinie rosną w przysłowiowych oczach ;:oj Aksamitki bardzo ładne, a niskich białych to nie widziałam :wink: Czy róże masz takie raz kwitnące, czy powtarzają w nie chcą powtórzyć ;:306
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Robisz prześliczne zdjęcia ;:63 ;:63 ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne zdjęcia roślin ;:333 Białe aksamitki mogłyby robić reklamę producentom nasion ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Nie widziałam nigdy wcześniej białych aksamitek. Fajne są :) Tak zachwalasz pancerną aspirynę, że chyba ją sobie sprawię :lol:

Z pomidorkami się nie poddawaj, daj im drugą szansę :) Może się zrehabilitują w przyszłym roku.
Trzymam kciuki za szybki koniec prac remontowych.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ile miłych gości :)

Kasiu - zasadniczo mam po równo białych i różowych roślin, fioletowych też trochę. Teraz akurat kwitną białasy głównie. Ostróżka młodziutka, niedawno wsadzana, nie wiedziałam jaki kolor wyjdzie, nastawiałam się na niebieski. A tu niespodzianka - jedna zakwitła na biało. Najśmieszniejsze jest to, że szukałam cały sezon białych ostróżek i nic.

Ewelino - witaj :) Dziękuję za miłe słowa.

Marysiu - co robić, jak żyć? :wink: Co do cukinii to nie wiem, czy zdąży przed przymrozkami, bo owszem cukinie są chyba jedynymi warzywami rosnącymi zdrowo, obficie i bez kłopotów. Nie no, nawet moja szwedzkość ma swoje granice :wink: Gdyby raz kwitły to bym nie miała pretensji, ale to są powtarzające kwitnienie, ale jakoś nie widzę tego powtarzania...

Ewo - dziękuję :)

Moniko - dziękuję :) Cóż może i mogłyby, w końcu wierniej oddają kolor, niż to co było na opakowaniu. Nie znoszę takich zmył.

Izo - ja też nie widziałam. I ten producent też chyba nie widział :wink: Ale te ecru całkiem ładne, o ile ktoś wie, że będą ecru, zamiast białych jako te śniegi...

I jedziemy dalej. Daliej.

Lake Carey
Obrazek

M.Fubuki
Obrazek

Eveline
Obrazek

Rzut ogólny na całą trójkę
Obrazek

Tu otwiera ryjek White Perfection
Obrazek

Na zdjęciu tego nie widać, ale WP to dalia potwór - kwiat ma jak obiadowy talerz. Zdecydowanie nie mój klimat, ale oczywiście szwedzka część mojej natury nie doczytała opisu, w którym jak wół stało: wielkość kwiatu do 20cm! Mogłyby robić za kapelusz. Tu w parze z Bride to Be.
Obrazek Obrazek

Moje dalie, w większości są...białe. Tak. Ale mam ja ze trzy kolorowe, o tak. Na przykład taka Jowey Linda.
Obrazek

Przyjemnego weekendu i żebyście mieli choć trochę czasu na nacieszenie się ogrodem :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Eveline jaka ładna ;:138 . Chyba jesteś z niej zadowolona, bo ona i biała i fioletowa :D . Kokietujesz tą "szwedzkością", bo co zdjęcie, to piękniejsze okazy 8-) .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Twoja 'cała trójka' tworzy piękną, białą, kwiatową ścianę. Trzeba przyznać, że ładnie wyrosły ;:oj .
Widzę oczami wyobraźnie tę obwódkę z białych aksamitek -spróbuj raz jeszcze, bo będzie cudnie ;:108 . Może trafiły na zbyt żyzną ziemię i dlatego tak wyrosły.
White Perfection to dalia w moim typie; poszukam wiosną i dosadzę do swoich 2 potworów :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:lol: mam takie same aksamitki i też posadzone z myślą o ich białym ubarwieniu. A urosły ponad metr. Na szczęście towarzyszy im werbena patagońska i można patrzeć i nie zgrzytać. :lol:
Białe dalie śliczne. ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sylwia! Pięknie Ci zakwitły, ale to nie jest chyba Lake Carey (ona ma taki pomponowy kształt), tylko Crazy Love. Czy możesz zrobić takie zdjęcie, żeby miało większa głębię ostrości (przymknij przysłonę), żeby można było ja zidentyfikować?
Odpisałam Ci u mnie, że masz wpaść na dniach do mnie, żeby popatrzeć (np. co Ci się spodoba), tak więc do zobaczenia!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mam tę dalię White P i rzeczywiście jest ogromna ;:108 Creme de casiss cudo,gdzie ją można dostać?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Cudowne dalie ;:oj . Te białe są bajeczne ;:138 . Śliczności u Ciebie co tu dużo pisać. Oby tak było jak najdłużej . Pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

To musi ciekawie wyglądać, takie zestawienie kolorystyczne. ;:108 Ja zwykle idę na żywioł i za grosz w tym elegancji. Sylwia zainspirowałaś mnie do zrobienia jakichś ładnych kompozycji daliowych w przyszłym roku :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”