Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2011, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost
wasze sposoby odnośnie jedzenia dla nich jak przygotowujecie ? Jak robicie kiedy macie go niewiele , a kiedy jest w nadmiarze. Chodzi o samo przygotowanie.
Pytam dla tego iż u mnie są początki a jest różnie czasem za mocno czuć zlewkami czasem już lepiej jest, czy najpierw przetrzymujecie gdzieś w baniaku np. i czy otwarte czy pod przykryciem , czy bezpośrednio do kompostownika. Jakie są wasze sposoby czy mieszacie wszystko od razu na wierzch pod spód itd?
Mam pytanie odnośnie jabłek bo widzę że u mnie bardzo chętnie je zjadają jednak pojawia się spory problem z białymi robakami jak ich uniknąć czy w ogóle się nimi nie przejmować i czy są szkodliwe dla hodowli ?
Pytam dla tego iż u mnie są początki a jest różnie czasem za mocno czuć zlewkami czasem już lepiej jest, czy najpierw przetrzymujecie gdzieś w baniaku np. i czy otwarte czy pod przykryciem , czy bezpośrednio do kompostownika. Jakie są wasze sposoby czy mieszacie wszystko od razu na wierzch pod spód itd?
Mam pytanie odnośnie jabłek bo widzę że u mnie bardzo chętnie je zjadają jednak pojawia się spory problem z białymi robakami jak ich uniknąć czy w ogóle się nimi nie przejmować i czy są szkodliwe dla hodowli ?
Zapraszamy do poznania regulaminu forum
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętaj, że robaki nie mają zębów.Cale jabłka długo się rozkładają.
Te białe robaki to mogą być wczesną formą np. much.
Ja takich osobników w kastrach nie spotykam, nie kombinuj z pożywieniem.
Bardzo ważne jest przewracanie całej zawartości z góry na dół co jakiś czas i zapewnienie odpowiedniej wilgotności, najlepiej wodą deszczową.
Te białe robaki to mogą być wczesną formą np. much.
Ja takich osobników w kastrach nie spotykam, nie kombinuj z pożywieniem.
Bardzo ważne jest przewracanie całej zawartości z góry na dół co jakiś czas i zapewnienie odpowiedniej wilgotności, najlepiej wodą deszczową.
Cześć,
Jeśli małe białe niteczki to może doniczkowce (czytałem że za niskie pH) lub u mnie w beczce są takie większe białe, ruchliwe, podobne trochę do takich jak na ryby. To chyba larwy much, ale na działce to nie przeszkadza. Dżdżownic wiosną dałem 200szt, teraz, na oko jest ich pewnie kilka razy tyle, więc chyba jest ok.
Z moimi dżdżownicami wszystko ok, tylko jest mały problem. Chodzi o próby przesiedlenia: w wiaderku i w beczce jest to bardzo trudne do zrobienia. Robaki są w całej objętości, zarówno w starym, przerobionym pokarmie, jak i w resztkach na powierzchni. Nawet ręcznie ciężko je wybrać bo kompost jest mokry, ?herbatka? przesiąka z górnych warstw. Macie jakiś sposób na to, jak je oddzielić?
Pomyślałem żeby zrobić na zimę im siedlisko w kastrach, i przedzielić je na pół w poziomie, i po zapełnieniu, dodawać pokarm i wodę tylko do drugiej części. Może to zadziała.
Jeśli małe białe niteczki to może doniczkowce (czytałem że za niskie pH) lub u mnie w beczce są takie większe białe, ruchliwe, podobne trochę do takich jak na ryby. To chyba larwy much, ale na działce to nie przeszkadza. Dżdżownic wiosną dałem 200szt, teraz, na oko jest ich pewnie kilka razy tyle, więc chyba jest ok.
Z moimi dżdżownicami wszystko ok, tylko jest mały problem. Chodzi o próby przesiedlenia: w wiaderku i w beczce jest to bardzo trudne do zrobienia. Robaki są w całej objętości, zarówno w starym, przerobionym pokarmie, jak i w resztkach na powierzchni. Nawet ręcznie ciężko je wybrać bo kompost jest mokry, ?herbatka? przesiąka z górnych warstw. Macie jakiś sposób na to, jak je oddzielić?
Pomyślałem żeby zrobić na zimę im siedlisko w kastrach, i przedzielić je na pół w poziomie, i po zapełnieniu, dodawać pokarm i wodę tylko do drugiej części. Może to zadziała.
-
- Kontakt:
U mnie w jednym pojemniku nalęgło się sporo szczypawic czy one mogą zjadać dżdżownice?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Skorki są wszystkożerne, skoro lubią mszyce to może małymi dżdżownicami też nie pogardzą, chociaż wydaje mi się że bardziej idą do ciemnego i mokrego, jak brakuje im owadziego białka zabierają się za zjadanie roślin.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Kontakt:
teraz kolejny problem prawdopodobnie szczur zrobił głębokie nory sięgając pod spód po odpadki czy dżdżownice też zje? czy raczej za odpadkami tylko?
- Ginka
Prawdopodobnie...mogła to być równie dobrze nornica lub kret, nornica i szczur są wszystkożerne i nie pogardzą mięsną stołówką, tym bardziej kret.
-
- Kontakt:
na razie na jakiś czas mam je z głowy dostały lepszy pokarm ;) i po 3 dniach walki się nie pojawiają i nie kopia. Nie wiem jeszcze jak zlikwidować szczypawice. Czy podnieść wilgotność by sie same wyniosły czy im to nie przeszkadza?
- Ginka
Ogólnie są bardzo pożyteczne, szczególnie podczas sezonu gdzie panują mszyce i inne gadziny które chętnie zjadają, sądzę że będą w kompoście zimować.
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
Czy możecie mi powiedzieć jak pozbyć się wazonkowcow z pojemnika z dżdżownicami?
Może poczekaj aż podrosną, zrobią się czerwone, tłuściutkie i okaże się, że to nie wazonkowce a młode dżdżownice ;)
-
- Kontakt:
nadal problem ze skorkami i innymi małymi insektami mam obawiam się że przez nie nie powiększy się mi populacja przyglądam się im i jajeczka widać natomiast białych nitek już nie wydaje mi się że zjadają małe które się wykluwają. Co zrobić by się ewakuowały skrzynie są zbyt wielkie żeby teraz przebierać a tych skorek namnożyło się bardzo dużo.
- Ginka
No nie wiem co Ci poradzić, u mnie skorki siedziały i w sumie dalej siedzą pod dużą podstawką razem z dżdżownicami i żyją w symbiozie bo moje maluchy nie uciekają od nich.
W kompostowniku namnożyło mi się robaczków aż gęsto
, a rozlazły mi się koleżanki po całym ogrodzie (szczególnie te stare, duże osobniki), wczoraj kopałam za rodzimymi dżdżownicami aby zobaczyć czy coś znajdę dla młodych kurek i podniosłam zbutwiałe placki zeszłorocznych liści a tam trzy piękne koleżanki z kokonami
, do kosza z trawą również zawędrowały a to kilkanaście metrów od kompostownika, oby tylko przezimowały to będę szczęśliwa.
W kompostowniku namnożyło mi się robaczków aż gęsto

- Ginka
A co to za problem wyzbierać towarzystwo? one nie są aż tak szybkie jak np skorki...no i nie mają czym uszczypać
, możesz wsadzić do pojemnika coś do czego będą mogły się schować np kawałek wydrążonego klocka (niby działa również wydrążony ziemniak lub marchew ale nie wiem ile w tym prawdy).