Żurawki -mamafrania
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żurawki -mamafrania
Aniu śliczne fotki pokazałaś żurawek - bardzo mi się podoba Amfa i bronze Beauty
Na rabacie wyglądają rewelacyjnie
Na rabacie wyglądają rewelacyjnie
Witam,
mam pytanie, a czytając informacje tutaj odpowiedzi nie znalazłam, jak przygotowuje się żurawki do zimy? Posadziłam je w sierpniu, teraz są ładne, jeszcze niewielkie, niektóre mają nawet kwiaty. Jakie czynności wykonuje się przy żurawkach przed zimą, czy się przycina, zasila? Ktoś coś?
Pozdrawiam
mam pytanie, a czytając informacje tutaj odpowiedzi nie znalazłam, jak przygotowuje się żurawki do zimy? Posadziłam je w sierpniu, teraz są ładne, jeszcze niewielkie, niektóre mają nawet kwiaty. Jakie czynności wykonuje się przy żurawkach przed zimą, czy się przycina, zasila? Ktoś coś?
Pozdrawiam
Jola - "ogrodnik" od sierpnia 2016
Ja na zimę nie przycinam liści. Stare liście usuwam na wiosnę. Młode rośliny okryłabym na zimę. Mi jedna w tym roku zmarzła to dopiero teraz doszła do siebie.
Nic się nie robi, to jak będą wyglądały na wiosnę od gleby zależy i zimy jaka będzie.Służy im śnieżna zima i przepuszczalna, lekka gleba.Na glinie będą podgniłe i zmarnieją nawet okryte.One najczęściej nie marzną , tylko gleba im nie służy i wiosną przez to marnie wyglądają.Żurawki i tiarelle to rośliny wybitnie nie znoszące cięższych gleb i zastoin wodnych w zimie, bo korzenie gniją.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Nie zabezpieczam moich żurawek. Zdecydowanie nie lubią ciężkich ziem zwłaszcza gliniastych z zastoinami. Dla nich najlepszym okryciem jest śnieg. W taką bezśnieżną zimę pięknie przezimowały te które ukryły się pod trawami. Żurawki wyradzają się i dlatego trzeba je odmładzać, to również ma wpływ na zimowanie.
- mamafrania
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Aniu pięknie wygląda jesień w Twoim Żurawkowiu 

-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mogę jeszcze rozmnożyć żurawkę przez krótkopędy czy za późno i czekać do wiosny ?
Aniu, pięknie wyglądają twoje ulubienice. Dorodne i zdrowe. Czyżby susza je ominęła?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz już za późno. Nie zdążą się ukorzenić do zimy. Weźmiesz sobie krótkopędy dopiero w maju lub czerwcu.Masele pisze:Czy mogę jeszcze rozmnożyć żurawkę przez krótkopędy czy za późno i czekać do wiosny ?

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz spróbować. Nic nie stracisz, a doświadczenie się przyda na przyszłość.
- mamafrania
Masele myślę ze to jest do zrobienia
.Chyba 2 lata temu jakoś mnie naszło pod koniec października na robienie szczepek w domu
.Udało się.Wszystkie się ukorzeniły i 3\4 do wiosny przetrwało.Podejżewam ze dyby lepiej szła mi opieka nad doniczkowymi w domu to i Żurawek przetrwałoby więcej.Warto próbować jeżeli są chęci i wolny parapet. Powodzenia.

- mamafrania