Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Miłka daliowy szał pokazujesz ;:152 Moje jednak dużo słabsze. Nie wiem czy to wina moich piasków czy tego że w takim gąszczu rosną, a niektóre w półcieniu. A czym podkarmiasz, może moje głodne ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Przy takiej pogodzie jaką teraz mamy wyraźnie w rywalizacji róże - dalie wygrywają dalie. Im taka pogoda chyba niegroźna.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ się "roztańczyły" te dalie. Wspaniale kwitną, cudne kwiaty. Słońce im sprzyja, bo jak deszcz to niespecjalnie lubię obrywać te "obślizgłe" przekwity...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

W tej odsłonie jestem za Sugar Cane ;:63 ;:63 ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Nie dziwię się, że takie odmiany dalii najbardziej lubisz, są urocze, kilka szczególnie i mi przypadło do gustu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłko zaglądam,i cóż mam powiedzieć,że piękne są :?: Dobrze to wiesz.W razie zlotu czarownic proszę o mnie pamiętać ;:196
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu ;:138 . Piękny zakątek z hamakiem a dalie urzekają kolorami i kształtami płatków ;:108 . Róże także pięknie powtarzają kwitnienie . Jest na co patrzeć , oj jest ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ewelina! ;:196 Dzięki! Lubie mój ogród, choć nie nad wszystkim jeszcze panuję ;:306 Cieszę się, ze Ci się podoba!

Kasik! Nie będzie chyba zaplanowanego zlotu czarownic, czyli daliowego otwartego dnia, bo okazuje się , ze weekendy mam pozajmowane we wrześniu i ciężko się będzie umówić, a właśnie wróciłam z wakacji. Nie przewidziałam tego ;:185

Lady Kasiu! te duże potargane dalie są imponujące, ale chyba mnie przerastają i fizycznie i psychicznie ;:306 I staram się mieć i kupować te, które są bliższe memu sercu.

Aniu! też ją uwielbiam! Teraz to nawet się rozhulała, ale łodygi się poprzewracały i ogólnie wygląda nieszczęśliwie. ;:131

Mariola! Co ja się wczoraj namachałam z obślizgłymi! ;:223 Wróciłam z wakacji i było ich całe mnóstwo, pomimo, ze niby nie po deszczu, ale rosa dłużej trzyma, a w ogóle przekwitły kwiat się tak lepi. :roll:

Ewka! Trudno stwierdzić! Dla dalii to pełnia sezonu, dla niektórych róż już po więc co od nich wymagać! Ale te, co powtarzaja, całkiem fajnie sobie radzą, choć większość z nich pogubiła liście. Własnie powtarza First Lady i zaczyna Poesie i Sir Lancelot. No i Bennenweide Rose szaleje, ale ona tak zawsze we wrześniu.

Zuza! Moje też niektóre biedują, co roku staram się im polepszyć byt, ale nie zawsze się udaje. Ja mam zienie lekko gliniastą i polepszam ja każdorazowo kompostem. One muszą to dostać, bo wtedy ładnie kwitną i dobrze rosną im bulwy. Na piachu bulwy kiepsko przyrastają, a z kwitnieniem jest rożnie, choć na słońcu nie grymaszą.

Wandziu! Uwielbiam pomponiki, ale jak to ja w tym roku źle posadziłam część i nie rosną tak, jakbym chciała. Ale zauważyłam, ze się rozkręcają, może potrzebowały czasu! ;:218

Iwonko! Warto zadbać o nie teraz, żeby bulwy dobrze przyrosły i dobrze się przechowały! Trzymam kciuki! ;:215

Kasiu vimen! Pacyfic Ocean taki śmieszny jest. Podejrzewam, ze ma guzowatość, ale poczekam do jesieni, aż wykopię. taki strasznie gęsty i tyle ma kwiatów ;:224 Kingyo Hime mam od Stanisława i długo poszukiwałam na japońskich stronach również, aż w końcu potwierdziłam, ze istnieje ;:306 Są dalie z "Kingyo" i "Hime" w nazwie więc mogłaś coś tam słyszeć. "Hime" to chyba "księzniczka".

Florek! Możemy pogadać na wiosnę. Fajna jest! Ciekawa bardzo i ten niepowtarzalny kolor! Almands Climax mi się poprzewracał podczas mojego urlopu. Musze w przyszłym roku zaproponować mu wcześniej podporę. ;:224
CS uwielbiam! Niezawodna i urocza i wiecznie oblegana przez owady i motyle!

Małgosiu!Dziękuję w imieniu swoim i dalii! ;:196 Franek upragniony pierwszy rok z zagrodzie! Zachwyconam również!

Dziękuję Dorotko! ;:196

Długo nie pisałam, bo byłam na urlopie. teraz ogarniam ogród, przycinam, wycinam, podpieram, skubię...
Światło wrześniowe piękne, pogoda sprzyja. Teraz można cieszyć się daliami. A niektóre małpy mi jeszcze nie zakwitły. :evil:
Tak jak już pisałam, penie nie będę miała kiedy Was zaprosić na dzień otwarty! ;:131 Tak się jakoś złożyło, że co chwilę mam weekendy zajete róznymi wyjazdami, uroczystościami, że nie mam kiedy tego zorganizować. Ale możemy się umówić, że jak ktoś będzie w okolicy, to niech da znać i zahaczy o mój ogródek. Zapraszam serdecznie!

Cydr skończył fermentować. Zamówiłam kapselki i kapslownicę. Za dwa tygodnie butelkuję :heja
Zbieram pomidory (o dziwo część przetrwała zarazę) i ogórki, również fasolki pięknie rosną i jemy z apetytem. Chyba w przyszłym roku na fasolkę postawię, bo to rzeczywiście pieknie rosnie i uwielbiamy.

Na dziś (niestety niektóre historyczne, ale nie porobiłam świeżych zdjęć)

Honka Red
Obrazek

Seattle
Obrazek

Lake Carey
Obrazek

Dutch Carnival
Obrazek

Złota Miłka
Obrazek

Crazy Legs
Obrazek

Akita
Obrazek

Emma's Ippenburg
Obrazek

Tą dalie już mi Stanisław rozkminił, ale nie mogą znaleźć (Beni-fuji)
Obrazek

Faberge
Obrazek

I nie-daliowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Miłka, wszystkie rośliny u Ciebie pięknie kwitną ale Honka Red, to unikat ;:215 ;:180
Jeszcze takiej ciekawej dalii nie widziałam -śliczniutka ;:180
A w ogrodzie i ja nad wszystkim nie panuję jak ogarnę jedną rabatę,
to reszta wymaga koniecznej opieki i tak to wszystko, co roku się toczy :tan
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wiatraczki wiadomo urocze. I pompony. Zwłaszcza w moich ulubionych gaciowych kolorkach :wink:

Też bulgoczę cydrem. I niestety czuję, że pomidorom mówimy Addio pomidory, bo dopadła je zaraza. W przyszłym roku stawiam na cukinie i chyba ogórki, bo mam już dosyć tych przenawożonych sklepowych.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Miłko, zdjęcia bez względu na datę fantastyczne. Ten rok wyjątkowo bogaty w plony to i w przetwory!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Ach te motyle na werbenach ;:173 , ślicznie pozują ;:108 . Znowu pokazałaś całą masę kolorowego kwiecia ;:108 . Można dostać oczopląsu jak nic ;:224 . Dalie masz bardzo kolorowe i to mi się podoba. Muszę koniecznie dokupić dla siebie więcej ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Miłko i dalie piękne i zdjęcia na medal! Dlatego tak chętnie je oglądam u Ciebie ;:333
'Beni-fuji' trochę przypomina mi moją nn. Ale jest dużo podobnych w tym deseniu.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Florku! Bardzo Ci dziękuję! Lubię robić zdjęcia, przy pogodzie wychodzą, gorzej przy nie. :wink:
Tych ciemnych dalii trochę jest, ale wierzą Stanisławowi, że to ta, bo w sumie niepodobna jest do niczego.

Ewelina!
Sadząc dalie wiosną, nie potrafimy sobie nawet wyobrazić, jak będą pięknie wyglądać późnym latem. A to z takich małych karp potrafią wyrosnąć takie cuda! Werbena jest bardzo ciekawa, mam ją dopiero drugi sezon, a już wiem, że to ogród dla niej. ;:333

Mariola! Właśnie zrobiłam syropu z czarnego bzu. Wyszedł smaczny, tak ok. 1,5l. Ale wszystkiego robię trochę, bo niewiele zużywamy. Kilkanaście słoików dżemików, kilkanaście słoików powideł, kilkanaście słoików grzybków marynowanych. Tak dla radości i zapamiętania lata...

Sylwia! Ja w tym roku pomidory popryskałam w połowie lipca. Też była zaraza, ale większość pomidorów zdążyła dojrzeć, tylko niektóre gałązki były zarażone. Nareszcie zebrałam Yellow Brandywine :heja Ogórki rzeczywiście w sklepie nie są smaczne. Miałam okazję porównać i byłam zdziwiona, ze może być w smaku taka różnica!
No i wpadnij na dniach, bo niedługo koniec sezonu, a Ty dalii moich nie widziałaś! Daleko nie masz!

Marysiu! Te wiatraczki mnie urzekają od kilku lat, ale faktycznie Honka Red jest niezwykła w tej grupie ze względu na kształt płatków.

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i za pozostawienie kilku słów. Ja niewiele teraz siedzę przed kompem, staram się więcej czasu spędzać w ogrodzie. Ostatni urlop i weekendowy wyjazd sprawiły, że mam spore zaległości. Ogród porządnie zachwaszczony, warzywnik wymaga likwidacji starych zasiewów, może powinnam posadzić poplon? Nigdy tego nie robiłam, ale jeśli ma to polepszyć jakość gleby na warzywniku, to chętnie, tylko co?
Dalie pięknie kwitną, ale ostatnie upały spowodowały, że już nie są takie jędrne. Dziś podlewałam całe popołudnie, jutro kolejne partie, bo woda w studni się skończyła.
Dziś pani z jakieś firmy dzwoniła, że wysyłają mi paczkę! ;:202 Jaka paczkę??? Długo musiałam sobie przypominać, że zamówiłam cebule ;:306 Jestem ciekawa, czy będą takie jak zamówiłam. Trochę zaryzykowałam, potem zdam relację ;:108
Po urlopie nawet specjalnie nie chce mi się pisać, wpadłam w jakiś ogrodowy marazm, ale to chyba tak na mnie działa zbliżający się koniec sezonu. Choć jeszcze ciepło, ale dzień krótszy. Czarny bez już dziś obierałam po ciemku z lampą ;:145

Na dziś:

Sassafras ;:167
Obrazek

Coriallo Furioso
Obrazek

Windmill
Obrazek

Tahoma Hope
Obrazek

Jaques Cartier
Obrazek

Aksamitki
Obrazek

Obrazek

Ogólnie na krwawnicę, amarantus i dalie
Obrazek

Akita
Obrazek

Cynia
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Miłka cudowny pokaz dalii ;:oj oczy mi wyszły, a jak szukałam żeby sobie kupić, to takich fajnych nie było. Cóż i tak nie będę już kupować, bardziej podobają mi się u Ciebie, za dużo roboty przy nich, podpory , żeby się nie przewracały i dalsze zabiegi... Piękne te pomponikowe.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”