Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Pinelands flames jednak ładniejszy od Goliatha ,który ma tak wielki kwiat.Teraz na własne oczy się przekonałam jak która dalia kwitnie, bo praktycznie pierwszy rok je mam prócz BJ ,a Ferncliff nie zdążyła w ubiegłym roku nawet zakwitnąć lecz ładnie podrosła w tej doniczce to samo Cafe au lait .Teraz jedna i druga siedzą w ziemi a malutką karpę Ferncliff posadziłam do doniczki i ta wybujała okropnie i się całkiem połamała 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Florian śliczne te Twoje dalie. Czemu nie są zimujące?
Zapewne ,by gościły w nie jednym ogrodzie. Jak je przechowujesz? Nigdy nie piszesz,że którąś straciłeś.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jadziu myślę, że to kwestia gustu, która ładniejsza
'Hapet Goliath' mam pierwszy rok i robi na mnie ogromne wrażenie! Ale 'Pinelands Flames' nie gorsza
Mam nadzieję, że pomimo "braku miejsca" będzie Ci Jadziu przybywać dalii
Dziś dalie wielokolorowe:

Alu, może dalie stałyby się zbyt pospolite, gdyby były tak łatwe w uprawie
Nie ma co się nad tym zastanawiać, bo nie zmienimy ciepłolubności dalii a i tak szczęście, że da się je wykopać i przechować. Wiele egzotycznych roślin nie możemy nawet w ten sposób uprawiać a dalia do egzotycznych roślin należy
Wypadają mi dalie co roku ale może nie było okazji o tym pisać. Ostatniej zimy wypadło ok 20 odmian.
Przechowuję dalie w piwnicy w temp. ok.10stC.
Kolejna dalia multikolorowa:

Dziś dalie wielokolorowe:

Alu, może dalie stałyby się zbyt pospolite, gdyby były tak łatwe w uprawie

Wypadają mi dalie co roku ale może nie było okazji o tym pisać. Ostatniej zimy wypadło ok 20 odmian.
Przechowuję dalie w piwnicy w temp. ok.10stC.
Kolejna dalia multikolorowa:

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Pinelands flames ma śliczne loczki. Te paskowane też mogą złamać niejedno serce. Gdzie kupujesz swoje dalie?
- JAKUCH

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
U mnie Black Jack nadal w powijakach.
Holyhill 6in1 miałam mieć,i nie wiem, dlaczego nie mam. Może Stanisław nie wysłał
W tym roku tak nie cuduje z inwentaryzacja, choć przez urlopem coś tam zrobiłam i nie wiem, gdzie położyłam kartkę
Cudownie jest również oglądać dalie u Ciebie, bo jak wiadomo, ogród nie z gumy i wszystkiego mieć nie można! 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ojojoj, przez Ciebie zakochałam się w daliach!
- Florian Silesia
Iwonka tak, te "loczki" u 'Pinelands Flames' są bardzo regularne i artystyczne więc uwielbiam tę dalię!
Koniecznie odwiedź wątek pana Stanisława Lipienia: Galeria. Dalie Stanisława cz.5. Tam dowiesz się o najlepszym źródle dalii w PL. Choć wiele też mam z wymian lub po prostu ze sklepu. Np. moja prawdziwie czarna dalia pochodzi ze zwykłego marketu ogrodniczego. Zakupiła ją moja znajoma, okazała się zgodna z opakowaniem (!) i nie było opcji - musiałem ją mieć!

Jadziu, ano sporo straciłem, najwięcej odkąd pamiętam, a przyczyny dość łatwo było stwierdzić. Po pierwsze w ub. roku suche lato zahamowało rozrost bulw więc już przy wykopywaniu były słabsze niż zazwyczaj. Po drugie wysokie temperatury utrzymywały się prawie do końca listopada i część dalii po wykopaniu puściło pędy zamiast spać. Inne z kolei podeschły, bo miały za ciepło. Więc można się było spodziewać takich strat. Ale to tylko 10% mojej kolekcji więc strata do przełknięcia.
A skoro zacząłem dalią z marketu to może inne, które można by nazwać "marketówkami" i wcale nie uważam ich za gorsze!
Bardzo popularna w handlu dalia. Kiedyś przywieźli mi ją znajomi z Holandii i to było COŚ! Wyginęła mi jednak i teraz po latach z sentymentu odzyskałem tę odmianę:

Miłko, ogród nie z gumy to raz, a dalii tysiące - to dwa więc podziwianie u innych tego, czego sami nie mamy, jest jak najbardziej na miejscu
Od wielu osób słyszę o późności 'Black Jack'. U mnie po pierwszym kwiatku pojawił się już wianuszek pąków na "drugim piętrze" i mam nadzieję, że zdąży się rozwinąć.
Kolejna dalia, która co prawda nie trafiła do mnie z marketu ale dość często ją tam widuję. W ub. roku była w opłakanym stanie ale w tym nadrabia i jest taka, jaka być powinna:

Dorotka, ta miłość będzie odwzajemniona przez dalie mnóstwem kwiecia, jeśli dobrze się o nie zatroszczysz
"Marketówki" to zasadniczy problem - pomyłki! Trzeba mieć na uwadze, że może wyrosnąć zupełnie inna dalia niż na obrazku. Podchodzę do tego na luzie, a pomyłki bywają fajne więc szkoda zdrowia na nerwy
To jedna z moich pomyłek; całkiem fajna i została na trwałe:

Koniecznie odwiedź wątek pana Stanisława Lipienia: Galeria. Dalie Stanisława cz.5. Tam dowiesz się o najlepszym źródle dalii w PL. Choć wiele też mam z wymian lub po prostu ze sklepu. Np. moja prawdziwie czarna dalia pochodzi ze zwykłego marketu ogrodniczego. Zakupiła ją moja znajoma, okazała się zgodna z opakowaniem (!) i nie było opcji - musiałem ją mieć!

Jadziu, ano sporo straciłem, najwięcej odkąd pamiętam, a przyczyny dość łatwo było stwierdzić. Po pierwsze w ub. roku suche lato zahamowało rozrost bulw więc już przy wykopywaniu były słabsze niż zazwyczaj. Po drugie wysokie temperatury utrzymywały się prawie do końca listopada i część dalii po wykopaniu puściło pędy zamiast spać. Inne z kolei podeschły, bo miały za ciepło. Więc można się było spodziewać takich strat. Ale to tylko 10% mojej kolekcji więc strata do przełknięcia.
A skoro zacząłem dalią z marketu to może inne, które można by nazwać "marketówkami" i wcale nie uważam ich za gorsze!
Bardzo popularna w handlu dalia. Kiedyś przywieźli mi ją znajomi z Holandii i to było COŚ! Wyginęła mi jednak i teraz po latach z sentymentu odzyskałem tę odmianę:

Miłko, ogród nie z gumy to raz, a dalii tysiące - to dwa więc podziwianie u innych tego, czego sami nie mamy, jest jak najbardziej na miejscu

Od wielu osób słyszę o późności 'Black Jack'. U mnie po pierwszym kwiatku pojawił się już wianuszek pąków na "drugim piętrze" i mam nadzieję, że zdąży się rozwinąć.
Kolejna dalia, która co prawda nie trafiła do mnie z marketu ale dość często ją tam widuję. W ub. roku była w opłakanym stanie ale w tym nadrabia i jest taka, jaka być powinna:

Dorotka, ta miłość będzie odwzajemniona przez dalie mnóstwem kwiecia, jeśli dobrze się o nie zatroszczysz

"Marketówki" to zasadniczy problem - pomyłki! Trzeba mieć na uwadze, że może wyrosnąć zupełnie inna dalia niż na obrazku. Podchodzę do tego na luzie, a pomyłki bywają fajne więc szkoda zdrowia na nerwy

Ho ho ho - zadziwiająco czarny ten Czarny Charakter
Ale coś w sobie ma i juz go zapragnęłam...
Duet i Procyona straciłam tej zimy.

- JAKUCH
Kurcze Czarny charakterek rzeczywiście czarny.Jestem ciekawa jak moje dalie w tym roku przezimują bałam się o to wczesne kiełkowanie, bo tam gdzie przechowuję lecą rury z centralnego i temp jest powiedzmy lekko plusowa, a może 0
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękna ta czarna dalia. 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Florianie,cudowne masz dalie ,nie sposób wymienić które mi się podobają ,bo wszystkie ,uwielbiam je i nic na to nie poradzę ,jedynie to mogę powiększyć kolekcję ,ale trudno zdobyć fajne odmiany ,,pozdrawiam 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Florianie pokazałeś na poprzedniej stronie dalie wielokolorowe.
Widok kwiatów "Bangkok" skojarzył mi się z paletą malarza gdzie w sposób artystyczny mieszając różne barwniki dobiera odpowiednie kolory .
Kiedys miałam "Black Jack' i już wydawało mi się,że nie ma odmiany o ciemniejszych kwiatach.
A jednak pojawiły i dalia "Czarny Chrakter " intensywnością wybarwienia dominuje wśród ciemnych odmian. Możesz opisać jej kolor - chyba dużo brązu co u kwiatów rzadko spotykane
Widok kwiatów "Bangkok" skojarzył mi się z paletą malarza gdzie w sposób artystyczny mieszając różne barwniki dobiera odpowiednie kolory .
Kiedys miałam "Black Jack' i już wydawało mi się,że nie ma odmiany o ciemniejszych kwiatach.
A jednak pojawiły i dalia "Czarny Chrakter " intensywnością wybarwienia dominuje wśród ciemnych odmian. Możesz opisać jej kolor - chyba dużo brązu co u kwiatów rzadko spotykane

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Czarny charakterek rzeczywiście ciekawy.
Nie dziwię się że nie było innej opcji.
Ciekawa też ta wielokolorowa dalia, taka paskowana, powiem .....też charakterna.
Jak cała twoja kolekcja zresztą.

Nie dziwię się że nie było innej opcji.
Ciekawa też ta wielokolorowa dalia, taka paskowana, powiem .....też charakterna.

Jak cała twoja kolekcja zresztą.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Florian Silesia
Kasiu, dalie 'Procyon' czy 'Duet' dostaniesz bez problemu w markecie, bo to popularne dalie. Nie mniej jednak bardzo ładne.
'Czarny Charakter' coś w sobie ma? A no ma - czarność
Na razie nie spotkałem ciemniejszej dalii.
To może dla kontrastu białe dalie? Trochę się nimi nasyciłem ale kilka chodzi mi jeszcze po głowie.
Zacznę od dobrze Ci znanego cukiereczka
Już go pokazywałem ale tak mi się podoba, a pszczołom jeszcze bardziej, że powtórzę:

Jadziu, bałaś się, że za zimno czy za ciepło będą miały Twoje dalie podczas przechowywania? Bo jak piszesz, że 0 stopni to za zimno ale skoro biegną tam rury c-o to chyba jest dużo cieplej, a może nawet za ciepło?
Tak, 'Czarny Charakter' prawdziwie czarny; nie jakiś tzw. "czarny". Ale dziś prezentuję białe damy:

Dzięki Dorotko; zgadzam się z Tobą
Równie piękna tegoroczna nowinka u mnie:

Witaj Marto! Ja też mam trudności z wybraniem tej NAJ! Zwłaszcza z tych, które rosną u mnie i jestem trochę emocjonalnie z nimi związany. Na pewno będę miał jakieś nadwyżki więc może coś ciekawego znajdziesz dla siebie u mnie?

Krysiu, 'Czarny Charakter' jest taki jak na zdjęciu - czarny z odrobiną bordo, co widać na pączku.
Pięknie ujęłaś wielobarwność 'Bangkoku'! To właśnie tak wygląda - jakby pociągnięcia pędzla! Znalazłem jeszcze jedną taką wielokolorową, a ponieważ z przewagą białego - będzie pasować do dzisiejszej serii:

Grażynko, bardzo dziękuję! Dalie to bardzo "charakterne" indywidualistki. Niemal każda wyróżnia się, co widać nawet wśród samych białych. Na koniec dalia już pokazywana i raczej nie nowa ale warta dowartościowania:

'Czarny Charakter' coś w sobie ma? A no ma - czarność

To może dla kontrastu białe dalie? Trochę się nimi nasyciłem ale kilka chodzi mi jeszcze po głowie.
Zacznę od dobrze Ci znanego cukiereczka

Jadziu, bałaś się, że za zimno czy za ciepło będą miały Twoje dalie podczas przechowywania? Bo jak piszesz, że 0 stopni to za zimno ale skoro biegną tam rury c-o to chyba jest dużo cieplej, a może nawet za ciepło?
Tak, 'Czarny Charakter' prawdziwie czarny; nie jakiś tzw. "czarny". Ale dziś prezentuję białe damy:

Dzięki Dorotko; zgadzam się z Tobą

Równie piękna tegoroczna nowinka u mnie:

Witaj Marto! Ja też mam trudności z wybraniem tej NAJ! Zwłaszcza z tych, które rosną u mnie i jestem trochę emocjonalnie z nimi związany. Na pewno będę miał jakieś nadwyżki więc może coś ciekawego znajdziesz dla siebie u mnie?

Krysiu, 'Czarny Charakter' jest taki jak na zdjęciu - czarny z odrobiną bordo, co widać na pączku.
Pięknie ujęłaś wielobarwność 'Bangkoku'! To właśnie tak wygląda - jakby pociągnięcia pędzla! Znalazłem jeszcze jedną taką wielokolorową, a ponieważ z przewagą białego - będzie pasować do dzisiejszej serii:

Grażynko, bardzo dziękuję! Dalie to bardzo "charakterne" indywidualistki. Niemal każda wyróżnia się, co widać nawet wśród samych białych. Na koniec dalia już pokazywana i raczej nie nowa ale warta dowartościowania: