Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wyjaśnij proszę konkretnie, dlaczego krytykujesz metodę robienia octu polegającą na zalewaniu jabłek wodą z cukrem.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z przetworów z Biedronki to.... najlepsze były słoiki po 5.99, wykupiłam je prawie wszystkie. A teraz mozolnie zapełniam i końca nie widać

z lewej dżem na ksylitolu zamiast cukru, rodzinka zażyczyła sobie, że ma być zdrowiej, zobaczymy co to będzie. Obok sos włoski z warzyw z działki z ziołami, bo wkrótce przymrozki zważą bazylię i inne delikatne więc trzeba wykorzystać.

A coby się nie nudziło w piekarniku:

W międzyczasie zrobiłam 8 słoików antipasti z własnych papryczek ( kurcze Janusz, to co wysłałeś mi w tym roku już podczas blanszowania byłoby mnie udusiło.
Wpadłam w szał wekowania, ciągle wertuje przepisy z tej części FO i wszystko co zebrałam wykorzystuję.

z lewej dżem na ksylitolu zamiast cukru, rodzinka zażyczyła sobie, że ma być zdrowiej, zobaczymy co to będzie. Obok sos włoski z warzyw z działki z ziołami, bo wkrótce przymrozki zważą bazylię i inne delikatne więc trzeba wykorzystać.

A coby się nie nudziło w piekarniku:

W międzyczasie zrobiłam 8 słoików antipasti z własnych papryczek ( kurcze Janusz, to co wysłałeś mi w tym roku już podczas blanszowania byłoby mnie udusiło.
Wpadłam w szał wekowania, ciągle wertuje przepisy z tej części FO i wszystko co zebrałam wykorzystuję.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Też suszę pomidory. Jakie dajesz przyprawy? Zalewasz gorącym olejem, czy pasteryzujesz? Jaki olej najlepszy sojowy, słonecznikowy czy rzepakowy? Oliwa u mnie odpada, nie lubię takiej goryczki.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ocet jabłkowy robiony dowolną metodą składa się głównie z wody. Obecność innych składników jest śladowa. O dobroczynnie działanie podejrzewa się "matkę", która zawiera probiotyki i dobroczynne bakterie. Gdyby zależała od składników zawartych już w jabłkach, wystarczyłoby zjeść jabłko czy napić się samego soku. Matka powstaje też przy metodzie "wodnej":

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja je opisałam "pomidorowa ostra od Kalo", w zeszłym roku wysłałeś mi łagodniejsze, narzekałam że za słabe to mam co mam
Pomidorki do suszenia trzeba naciąć w odpowiednią stronę tak aby gniazda nasienne były całe widoczne i wtedy paluchem usuwam pestki i galaretkę. Używam jakichkolwiek , które nam nie podeszły. Układam, przesypuję grubą solą i co tam właśnie zebrałam z ogródka, obecnie jest to tymianek.
Po wysuszeniu zalewam gorącym olejem ( ostatnio kujawskim 3 zboża ), przekładając świeżymi ziołami i plasterkami czosnku.
Nigdy nie utrzymałam takich słoików dłużej niż 3 miesiące, bo wcześniej zostały pożarte, a nadwyżki suszu pomidorowego trzymam w słoju i w razie potrzeby przerabiam zimą.

Pomidorki do suszenia trzeba naciąć w odpowiednią stronę tak aby gniazda nasienne były całe widoczne i wtedy paluchem usuwam pestki i galaretkę. Używam jakichkolwiek , które nam nie podeszły. Układam, przesypuję grubą solą i co tam właśnie zebrałam z ogródka, obecnie jest to tymianek.
Po wysuszeniu zalewam gorącym olejem ( ostatnio kujawskim 3 zboża ), przekładając świeżymi ziołami i plasterkami czosnku.
Nigdy nie utrzymałam takich słoików dłużej niż 3 miesiące, bo wcześniej zostały pożarte, a nadwyżki suszu pomidorowego trzymam w słoju i w razie potrzeby przerabiam zimą.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
OK, dzięki. To była czereśniowa Turbo (z doładowaniem ) ? 

-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Ja jeszcze a propos ketchupu. Dlaczego większość przepisów nakazuje obieranie pomidorów ze skórki. Zrobiłem już ketchup bez obierania ze skórki. Mam dużo koktajlówek więc wrzucam całe. Nie obrałem ich ze skórki większych pomidorów też nie. Potem wszystko zblendowałem możenie ostrzem do miksowania tylko takim do robienia zupek dla niemowląt. Potem przez sitko i gotowałem aż zgęstnieje i do słoików. Skórek raczej nie wyczuwam w tym ketchupie, to dlaczego w każdym przepisie jest żeby obierać?
Marcin nie wszystkie blendery dobrze rozdrobnią skórki i pewnie nie wszystkie skórki dadzą się dobrze rozdrobnić. Ja rozgotowuję tylko pokrojone pomidory i potem przecieram przez sito z korbką, nie mam ani skórek ani pestek.
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
Niektóre przepisy zalecaja gotowanie pomidorów razem z szypułkami , albo dodanie kilku liści. Ponoć zbogacają smak. Skórki to Pan Pikuś. 

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Marcin, może dlatego, żeby nie przecierać przez sitko (napisałeś, że tak robisz). Można też bez obierania i użyć maszynki do przecierania pomidorów lub przetrzeć przez sitko. Ze skórkami zblendowanymi, ale bez przecierania zrobiłam raz, ale mi te drobinki skórek przeszkadzały.
Z kolei zastanawia mnie dlaczego we wszelkich przepisach przetworów z buraczków, każą je najpierw obgotować, czy chodzi tylko o łatwość zdjęcia skórki. Czy nie wylewa się wraz z wodą z gotowania wielu cennych składników? Dlaczego nie obrać, ugotować, a wodę/barszcz z gotowania użyć do zrobienia zalewy?
Z kolei zastanawia mnie dlaczego we wszelkich przepisach przetworów z buraczków, każą je najpierw obgotować, czy chodzi tylko o łatwość zdjęcia skórki. Czy nie wylewa się wraz z wodą z gotowania wielu cennych składników? Dlaczego nie obrać, ugotować, a wodę/barszcz z gotowania użyć do zrobienia zalewy?
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Może ze względu na kolor .Nigdy nie gotuję barszczu ,tylko do zagotowania .Buraki na buraczki zasmażane zawsze
gotuję bez obierania .Jak mi się czasem barszcz mocniej zagotuje to niestety traci piękny kolor .
gotuję bez obierania .Jak mi się czasem barszcz mocniej zagotuje to niestety traci piękny kolor .

-
Ewikk77 możesz ugotować buraki na parze albo upiec, wtedy nic nie wylejesz do zlewu.Tak przy okazji, parówki gotowane w osłonce i bez, różnią się w smaku. Buraczki też. 

Ewa jak robisz sałatkę jarzynową to ugotuj jarzyny na parze, zupełnie inny smak sałatki wyjdzie. Możesz gotować obrane lub nie i obrać później, ja gotuję obrane.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Ula, mówisz o sałatce na zimę czy na bieżące jedzenie? Na pewno wypróbuję. Tak myślę czy nie wykorzystać do tego sokownika, bo nie mam typowego gara do gotowania na parze i chwilowo nie kupię, bo od tych moich chciejstw szafki w kuchni niedługo się nie domkną.
Dzięki Wam za rady, dziś upiekłam buraki. Wyszły słodziutkie. Lepsze niż gotowane.

Dzięki Wam za rady, dziś upiekłam buraki. Wyszły słodziutkie. Lepsze niż gotowane.
pozdrawiam Ewa