Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Ho ho ho, jak daleko spadł mi mój wątek, ale co się dziwić - u mnie nic się nie dzieje :D

Jacek, Kuba, Beata, Marta - wielkie dzięki! To oczywiście jak mówiłam, nie za bardzo możliwe, ale była to ogromna ciekawostka. Beata - dzięki za rzeczowe wyjaśnienie!

Natomiast nic się nie dzieje. Roślinnie, wszystko tylko w pędy rośnie i jest ogólnie fajnie. Dużo pączków jeszcze, może jak się pogoda utrzyma, to coś wyjdzie.
Ale tak poza tym nic się nie dzieje.

Rano dzisiaj miałam fantastycznych gości. Pamiętacie, jak co sezon jakieś przygody się trafiały? Najpierw jajkami ktoś obrzucił szklarenki, potem gołębie próbowały gniazdo założyć, mewy dziabały i siadały, rok temu ratowałam pustułkę - miałam nadzieję, że ten sezon będzie bez przygód. Ale w ostatni dzień wakacji oglądałam rano swoje Sarcostemmy i zobaczyłam takiego gościa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No, ale to nie wszystko. Około południa, a więc środek dnia, wszystkie koty sennie wylegujące się na balkonie wleciały do pokoju z hukiem. Tylko Mała zadziornie próbowała stać w miejscu i łapkami coś złapać, ale szczęśliwie nie podeszła, bo szybko ją zabraliśmy. Na balkonie wylądował nietoperz!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Człapał się do szklarenki, po czym schował się pod tackami i tam śpi do tej pory. A my mimo upału cały dzień z zamkniętym oknem balkonowym, uff, ale co zrobić. Gorzej, jak nie wyleci wieczorem! Co jest takiego, że ten balkon przyciąga, hm....

No ale poza tym nic się nie dzieje.
Wciągnięta zostałam do grup hojowych, to normalne że musiałam jeszcze kilka chciejstw spełnić, ale słowo się rzekło, miejsca już tylko na trzy lub cztery, więc tylko dwa nowe nabytki:

hoja mappigera 'Sabah'

Obrazek

i hoja rintzii:

Obrazek

No i tak poza tym nic się nie dzieje. Musiałam zerknąć do Was, by pozdrowić już niemal nie-wakacyjnie, bo to ciężka orka od jutra się zacznie. Ale pozdrawiam Was bardzo serdecznie, zaglądać do Was nie zamierzam przestać :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie - nuuudaaaa... ;:204

Ale hoje superaśne że hej! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Grunt że są atrakcje i coś się dzieje :wink: Robaczek się roślinami może żywić więc nie pozwoliłbym mu na zbyt długie goszczenie się :wink:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Natomiast nic się nie dzieje. Roślinnie, wszystko tylko w pędy rośnie
Czyli tak jak ma być.Tu w "głębi lądu" to prawdziwe lato się zrobiło , oby jak najdłużej.
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

OOO gość na pierwszych zdjęciach to Tettigonia viridissima ,po polsku to chyba pasikonik zielony .Wiem bo terrorystom jestem he,he ,a co do tego czy roślinki zjada to o te doniczkowe nie masz się co martwić w mojej zbieraninie zwierząt i roślin przeminęło kilka pokoleń tych stworzonek i żaden nie tknął niczego z doniczki ,no oprócz trawy ,ale tę wiedziałem że zje ;:224 I w ogóle one raczej wolą larwami innych owadów się żywić niż zieleniną ;:333
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Tym razem podziwiamy zwierzątka :D Nietoperz na balkonie to przecież niecodzienny widok ;:108
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Nadrabiałam sobie dziś zaległości w Twoim wątku... oglądam zdjęcia i opisy roślin, z którymi w większości pierwszy raz się spotkałam i nagle zobaczyłam to:
piasek pustyni pisze: Obrazek

Obrazek
no i nie wiem co napisać.... po prostu mnie zamurowało ;:oj
Zastanawiam się nad zakupem jakiejś hoi, bo pamiętam z dzieciństwa piękny zapach w domu, od jedynej hoi mojej mamy... Widziałam tu na tym forum, że jest parę gatunków.... ale, że aż tyle!!! to nie... do tego wczoraj czytałam wątek Magdy (sokolica), która pokazywała swoje i porównywała przyrosty (są imponujące)... I tak może podsumuję, że wstrzymam się z zakupami, bo w przyszłym roku będziesz potrzebować pomocy :;230 :;230 Jak te hoje zarosną Twoją przestrzeń życiową, to przyjmę to co postanowisz wyciąć :wit
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Jak jest chwilowa posucha na kwiaty to masz inne ciekawe atrakcje.
Żaneto takiego gościa jak nietoperz nie miałem,
ale inni goście też czasami przylatują na moje kaktusy.

ObrazekObrazek
Śpiący trzmiel ( bardzo długo tak siedział bez ruchu ) i odpoczywający między cierniami konik polny.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Horror widzę ;:202 Czy ten nietoperz już sobie poszedł?
Nabyteczki nabyteczki, jak Ci te hoje wszystkie zakwitną i zapachnieją... Strach się bać :lol:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żaneta ja o mało oczu nie straciłam :;230 wchodzę sobie spokojnie popatrzeć, poczytać... a tu zoo ;:202 i hojarium ;:202 i cuda jakoweś ;:219
Trochę mnie nie było i mam za swoje :;230

Teraz już wiem o jakim hojarium była mowa u mnie... powiem tak... u mnie będzie podobnie tyle że ze wszystkimi roślinami i w każdym pomieszczeniu :roll:

Ale zoo to nie założę... wystarczy mi jeden Tosiek :;230
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No i czemu tu się dziwić - zwierzyna wyczuła dżunglę, to chce ją zasiedlić ;:306
Nietoperza się nie pozbywaj na siłę - wampiry mieszkają w innych rejonach, 'nasze' nie są krwiożercze,
Ale dziabnąć może, a nigdy nie wiadomo, czy do końca zdrowy. To całkiem jak z kleszczem - nie ma co panikować, ale uważać trzeba 8-)
Jeszcze do zimy daleko, więc jak będzie widział, że na balkonie jest ruch i nie ma spokoju, to się sam wyniesie i na zimę nie zostanie. U mnie w przydomowych sosnach też mieszkały ze dwa lata, być może nawet na moim strychu zimowały, nie wiem. Żaden mi we włosach gniazda mi nie założył, może nie lubi rudych :wink:
Osobiście wolę nietoperze niż żmije, a oba te żyjątka są pod ochroną, zdaje się.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Odwiedzam dziś bajkowy świat Żanety! :wit
Jest tego... hmmm no sporo ale póki jeszcze jest miejsce dla domowników
to jest ok. ;:306
Hoje rosną dość szybko Żaneto,sama się przekonałam na własnej skórze
i są absorbujące w uprawie.
To nie sucholuby o uprawie których można zapomnieć na jakiś czas.
Tu się nie da,ale życzę by kolekcja się powiększała w miarę potrzeby i pragnień :D
a praca przy niej była wyłącznie przyjemnością.
Twój balkon to niewątpliwie czarodziejskie miejsce nie tylko dla istot ludzkich.
Takich zdarzeń w centrum miasta nie każdy może doświadczać.
Szczęściara z Ciebie ;:196

Tak czy siak podziwiam,podziwiam i z przyjemnością zaglądam :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Bardzo dziękuje za wizyty! Postanowiłam, że skończę z gadaniem i pokażę u siebie coś wtedy, gdy będzie się działo. Ale że nic się nie dzieje, a mnie tęskno bez Was...

Henryku - no cóż poradzę, nuda roślinnie, tylko rosną, cała nadzieja w upałach i ciepłych dniach, że może pąki się rozwiną. Rodzinnie to wiadomo, pochłonięta innymi sprawami i tu bym mogła gadać a gadać ;:306
Grześ - no właśnie, tych innych atrakcji nie brakuje, ale roślinki mogłyby chcieć się pokazać!
Jacek - a u nas lato aż miło, i to w weekend podobno mamy iść na plażę! Niech to trwa jak najdłużej!
Kuba - tak, zgadza się, nasz forumowy Biolog potwierdziła, że to pasikonik. Swoją drogą, skrzypi podobnie jak świerszcz i całe szczęście, że nie zaszył się gdzieś pod szafą ;:306 Roślinki przeżyły spokojnie, niemniej pierwszy raz zobaczyłam takie stworzonko na roślince, i to swojej :D
Piotr - no jak nuda, to cóż poradzisz ;:306
Grażynko - witam Cię serdecznie i ciepło! Co do hojek, to powiem tak - podsumowałaś trafnie :;230 Niemniej nie mogę obiecać, że będę miała coś do cięcia - kilka się pewnie znajdzie, bo na większość mam już rezerwację i dla Jednej Osoby rosną te osobliwe bardziej na pewno. Natomiast wszystko się okaże, bo ja nie mam takich szajbusów jak Magda i u mnie nie szaleją ze wzrostem, ale coś tam si ę u nich cały czas dzieje i jesieni nie widać. Także wstrzymuj się na pewno, a wiosną pogadamy ;:108
Marianie - a u Ciebie też fajne osobliwości odwiedzają! Ten trzmiel wyraźnie polubił swoją miejscówkę, ale konik polny właśnie pokazuje różnicę pomiędzy moim pasikonikiem. Śliczne stworzonka, a ich skakanie jest niesamowite. Normalnie pszczółki Mai brakuje ;:306
Moniko, jaki horror, to tylko nietoperz ;:oj Wyspał się i wieczorem poleciał. Ale wcześniej wysyłał te echodźwięki i nie mogliśmy się nasłuchać, jak takie cudo małe szuka sobie drogi do bezpiecznego wylotu... Natura jest piękna...
Agnieszko - a teraz to Ty mnie zaskoczyłaś, bo jeśli tak masz mieć w każdym pomieszczeniu, to tylko pozazdrościć...Ale nie zazdrościć pracy przy roślinach! :;230
Lucynko - ja się nietoperka nie pozbyłam, sam sobie poleciał wieczorem, dość późnym. Tylko się bałam właśnie, czy poleci, bo jeśli by nie wyleciał oznaczałoby to raczej chorobę i wtedy byłby kłopot. Ale nie dziabnął nikogo, naszej Małej - jedynej odważnej - te ż na szczęście nie. Właściwie ona jego na szczęście nie. A są pod ochroną, oczywiście. I też je wolę niż żmije! Niemniej na swojej działce miałam zaskrońca, to dopiero był zgrzyt, a też pod ochroną... Jednym słowem: mam szczęście do zwierzaków, ale to dobrze, bo je bardzo lubię. I te skaczące, i te fruwające, pełzającym absolutnie krzywdy nie zrobię, ale wolę je jak najdalej ode mnie. Najlepiej na zdjęciach :D
Krysiu! Bardzo dziękuję za wizytę i przemiłe słowa. Masz rację, że hoje to zupełnie inna bajka, ale ja je bardzo lubię. Lubię też pracę przy nich. I lubię te gniazdko, które sobie z nimi "uwiłam". Niemniej zgadzam się w stu procentach, że absorbują czas... Między innymi dlatego mam go jeszcze mniej niż zwykle, bo choćby podlewanie zajmuje naprawdę kawałek wolnego czasu. Teraz rozumiem też, co mówiła Kasia (kubasia) o odsalaniu, ile czasu to zajmuje. Mnie gruntowne prysznicowanie zajęło dwa bite dni, praktycznie cały weekend. A wczoraj nie miałam kiedy posadzić sadzonki, zrobiłam to dopiero wieczorem. Czasem tak bywa, niemniej urok roślinek wynagradza wszystko. I pod tym względem rzeczywiście jest to chyba troszkę czarodziejskie miejsce...

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za przemiłe słowa ;:167
I tak jak wspomniałam: chwilowo nic się nie dzieje. No, może troszkę...A więc najpierw hojowo:

hoja macgillivrayi 'Mount Tozer'

Obrazek

i hoja lobbii cream flowers

Obrazek

- to nowości, które dobieram już szczególnie do tych, które istnieją, pojedyncze sztuki. Takie już nieco wyszukane :D

i trochę kaktusowo: szy...szy...szy...szyszka mi zakwitła! :;230

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Oczywiście mam na myśli Mammilaria J. Siuba :D

To by było na razie na tyle, mocno Was pozdrawiam i do następnego! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ależ to światło pieknie maluje listki!
Już myslałam, ze to jakaś nowa odmiana hoi. :;230
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Hoje w Twoim oświetleniu wyglądają bajkowo. Do tego są to rzadkie, porządne odmiany - rewelacja. ;:215

No i mammillaria - dorodna i kwitnąca, piękna! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”