Czy ktoś ma pomysł/radę dlaczego groszek pachnący nie kwitnie? Wysiany do paczki balkonowej na początku maja, rozkrzewił się pięknie, pnie się po balustradzie balkonu zwróconego na pd-wsch. Osiągnął wysokość 1,2m, ale nie wypuścił żadnego kwiatka.
Pewnie zrobiłam coś nie tak, ale to moja pierwsza przygoda z groszkiem, a problem wydaje się rzadki.
Nie kwitnie, bo późno wysiany. Poczekaj, jeszcze zakwitnie. Fotka poniżej pokazuje pierwsze kwiaty tej odmiany u mnie, zrobiona dzisiaj ? a posiałem pod koniec marca.
Widzę, że warto czekać! Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Wyszukiwarka internetowa znajduje tylko informacje, że powinien zakwitnąć po 8 tygodniach. A twój zakwitł po 14. Myślę że to ważna informacja dla wielu niecierpliwych.
U mnie wygląda to tak, że jeden, dwa kwiaty się pojawiają, jak przekwitną są już nowe kolejne dwa. Nie więcej i od tego roku zaczęliśmy tępić groszek i obrywać nasiona, bo pojawia się gdzie chce ;)
Co obserwać? Strąki, jak dojrzeją, jak najbardziej się obrywa, nasiona wyłuskuje, suszy w przewiewnym suchym miejscu rozsypane na jakiejś tacce wyłożonej papierowym ręcznikiem, a potem przechowuje w kopercie czy papierowej torebce...
I wiosną wyciąga się i nasionka wsadza do ziemi ;)
Ja czasem po prostu zrywam dojrzałe strąki i zostawiam na półce w domku na działce i po zimie również nadają się do wysiania ;)