Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Mingus Leroy tez cudna .Przypuszczałam ,ze takich metod sie nie stosuje lecz dobrze sie upewnić .
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Krysiu, na przyszły sezon koniecznie musisz się postarać o białą
Po przeglądzie dalii jeleniorożnych nic tylko kontynuować ich protoplastki czyli dalie kaktusowe. Wróciła do mnie przepiękna dalia, za którą tęskniłem:

Jadziu, zgadzam się z Tobą - 'Mingus Leroy' to cudna dalia! Ale kolejna też zadziwia formą:

Po przeglądzie dalii jeleniorożnych nic tylko kontynuować ich protoplastki czyli dalie kaktusowe. Wróciła do mnie przepiękna dalia, za którą tęskniłem:

Jadziu, zgadzam się z Tobą - 'Mingus Leroy' to cudna dalia! Ale kolejna też zadziwia formą:

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florianie juz wiem na pewno, ze brakuje mi bieli i żółci.
Nie wiem jak ja wybierałam i dobierałam że mam dużo odcieni pomarańczy, czerwieni itp.
W następnym okresie daliowym lepiej się zorganizuję dlatego juz teraz podglądam i notuję tylko z miejscem będzie gorzej, ale zima lubi robić redukcję więc coś z miejscówki może przybędzie
Nie wiem jak ja wybierałam i dobierałam że mam dużo odcieni pomarańczy, czerwieni itp.
W następnym okresie daliowym lepiej się zorganizuję dlatego juz teraz podglądam i notuję tylko z miejscem będzie gorzej, ale zima lubi robić redukcję więc coś z miejscówki może przybędzie

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ależ biją po oczach te czerwienie.
Urzekła mnie Bright Star tymi poplątanymi płatkami, taka rozwichrzona czuprynka.
No i Wings Leroy w moich ulubionych kolorach.
Ale wszystkie są piękne i można się nimi zachwycić.

Urzekła mnie Bright Star tymi poplątanymi płatkami, taka rozwichrzona czuprynka.
No i Wings Leroy w moich ulubionych kolorach.
Ale wszystkie są piękne i można się nimi zachwycić.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH
Dołączam sie do dziewczyn czupiradełko również śliczne
- Florian Silesia
Krysiu, czasem trudno ogarnąć przy zakupach co mamy, co chcemy mieć ale na pewno w przyszłym roku dokupisz brakujące kolory
Tak, dalie nie zawsze przetrwają zimę i trzeba uzupełniać więc warto notować, co na przyszły sezon. A jest w czym wybierać. Np ta; kwitnie jak szalona więc widać ją z daleka:

Grażynko, biją po oczach dalie ale są też pastelowe, w delikatnych kolorach bądź też bardzo ciemne jak ta:

Iwonka tak, 'Bright Star' to śliczny rozczochraniec i z tymi powywijanymi płatkami jest wyjątkowa!
Następna kaktusowa w czystym różu, bezimienna:

Jadziu, przyłączam się do zachwytów ale inne czekają w kolejce na pokazanie więc kolejny pająk:

Tak, dalie nie zawsze przetrwają zimę i trzeba uzupełniać więc warto notować, co na przyszły sezon. A jest w czym wybierać. Np ta; kwitnie jak szalona więc widać ją z daleka:

Grażynko, biją po oczach dalie ale są też pastelowe, w delikatnych kolorach bądź też bardzo ciemne jak ta:

Iwonka tak, 'Bright Star' to śliczny rozczochraniec i z tymi powywijanymi płatkami jest wyjątkowa!
Następna kaktusowa w czystym różu, bezimienna:

Jadziu, przyłączam się do zachwytów ale inne czekają w kolejce na pokazanie więc kolejny pająk:

- JAKUCH
Tym razem zauroczyła mnie ta bordowa dalia Holyhill dark victory.Czekam jak na zmiłowanie na kwiaty Black Jacka on w ubiegłym sezonie też tak późno zakwitł a rósł na słonecznym miejscu .W takim razie taka jego uroda
zakwita jako ostatni.Cafe au lait to niestrudzony zawodnik wciąż produkuje nowe kwiaty godna polecenia dalia

- Florian Silesia
Rzeczywiście Black Jack ładnie się prezentuje. W zeszłym roku nie doczekałam jego kwiatów, a w tym roku nie widzę żadnego ciemnego krzaka - znaczy, ze nie przetrwała zimy...
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mój BJ też późny, bo teraz jestem na wakacjach, ale przed wyjazdem jeszcze nie kwitł 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
Kasiu, o 'Black Jack' mogę mówić same dobre rzeczy: wyróżnia się, bo jest od góry do dołu bordowy, pierwszy kwiat od razu na długiej i grubej łodydze na wysokości 1,2m. Dalie wokół spoglądają na 'Jacka' jak na jakiegoś rycerza, bo budzi zachwyt swoją wielkością i siłą
A oto inny "wojownik", również bordowy i kwiaty okazałe, ale niższy, łodygi cieńsze i łamliwe:

Miłko, więc 'BJ' to chyba późna odm. U mnie już kwitnie tylko dlatego, że sadziłem go 3 kwietnia. Ale porównując z innymi daliami, to też zakwitł jako jeden z ostatnich.
Skoro dalie o tak wojowniczych nazwach, to jeszcze jedna; tym razem w płomiennych barwach więc jak najbardziej pasujących do nazwy:

A oto inny "wojownik", również bordowy i kwiaty okazałe, ale niższy, łodygi cieńsze i łamliwe:

Miłko, więc 'BJ' to chyba późna odm. U mnie już kwitnie tylko dlatego, że sadziłem go 3 kwietnia. Ale porównując z innymi daliami, to też zakwitł jako jeden z ostatnich.
Skoro dalie o tak wojowniczych nazwach, to jeszcze jedna; tym razem w płomiennych barwach więc jak najbardziej pasujących do nazwy:

- JAKUCH
Mój BJ dalej nie zakwitł jednak pąk jest coraz większy, więc lada chwila się pokaże.W przyszlym sezonie pójdzie do gruntu ,może wtedy szybciej sie ujawni
Spartakus równie ma ładny kwiat tak jak i następny wojownik

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te Twoje kolekcje. Dużo wspaniale kwitnących dalii i liliowców.

- Florian Silesia
Jadziu, jeśli tylko masz możliwość - posadź wysokie dalie do gruntu w następnym roku. Myślę, że to im się bardzo spodoba
Skoro 'Black Jack' ma już wyraźny pąk - na pewno zdąży zakwitnąć!
Jeszcze jedna wojownicza z nazwy dalia; tym razem od Halshofera. To jedna z moich największych dalii, bo kwiaty średnicy przekraczającej 25cm:

Kropelko, bardzo dziękuję! Z liliowcami trzeba się było pożegnać na ten rok więc dalie królują!
W zbliżonej kolorystyce ale inny układ płatków ma kolejna dalia:

Skoro 'Black Jack' ma już wyraźny pąk - na pewno zdąży zakwitnąć!
Jeszcze jedna wojownicza z nazwy dalia; tym razem od Halshofera. To jedna z moich największych dalii, bo kwiaty średnicy przekraczającej 25cm:

Kropelko, bardzo dziękuję! Z liliowcami trzeba się było pożegnać na ten rok więc dalie królują!
W zbliżonej kolorystyce ale inny układ płatków ma kolejna dalia: