Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Witaj. Fajnie kwitną Ci róże ;:108 . Ja mam posadzonego Wincherter Cathedral wiosną i muszę przyznać , że u mnie choruje. Nie wiem czy posadziłam go w złym miejscu czy ten typ tak ma ;:222 . Leonardo ma ładny kolorek a poza tym wszystkie ładne ;:108 . Lwie paszcze siałam ale bez powodzenia, niestety ;:222 . Aksamitki są niezawodne i warto je siać ;:108 . Kotki ślicznie Ci pozują ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Kasiu Kaniu,
nieuchronnie sezon letni mamy za sobą, chociaż końcówka lata całkiem ładna. Kilka ciepłych, słonecznych dni wystarczyło aby rozkwitły ponownie róże. Jesieni jeszcze nie widać, no chyba, że ja jej nie chcę zobaczyć i trwam w przekonaniu, że ciągle mamy lato.
Róże 'Sommersonne'- czyli 'lenie słońce' - śliczniutkie, bujnie kwitną oranżowym i różowym kolorem jednocześnie. Listeczki błyszczące, zdrowe są również jej ozdobą.

'Sommersonne'

Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

Jadziu Jakuch,
Dalie nie kwitną . Nie lubią zalania wodą. Zgniły im karpy. Kilka rośnie ale bez kwiatów.
Nie będę już kupować nowych dalii. Są nazbyt pracochłonne. Ogród dla leniwych planuję.
Różyczki odżyły wraz z ładną pogodą.
'Mary Rose' ładne kwiaty nie osypują się tak szybko, jak w czerwcu. Chyba chłodniejsze noce przedłużają im żywot.

Obrazek

'Crocus Rose' popisuje się kwitami ale głównie na górnych piętrach.

Obrazek

'Maria Curie' - różyczka Meillanda , tak jak inne tego hodowcy, cieszy pięknymi nie tylko kwiatami ale i listkami.
Wszystkie róże Meillanda u mnie są zdrowe, mimo wilgoci nie chorują.

'Maria Curie'
Obrazek

Annes 77
Cebulki tulipanów warto zakupić. Jest taki duży wybór w marketach . W Auch... widziałam cudne odmiany. W październiku będą przeceny o 50%.
Nowe różyczki to zawsze frajda. 'Dolce Vita' i 'Marc Chagall' bardzo mi się podobają. Widziałam u Ciebie Novalis. Pod wpływem Twoich fotek zmieniłam o niej zdanie, to piękna róża, a wraz z CPM tworzą nieoczekiwanie cudny duet. ;:215
Róże często zaskakują. Pozytywną niespodziankę sprawiła mi 'Ventilo'. Po nieudanym starcie w czerwcu, obecnie muszę ją pochwalić. Wypuściła kilka pędów, w tym jeden solidny, z 15 pąkami . Wszystkie sztywno patrzą w górę. :tan To znaczy, że jak zechce to może zachowywać się jak na róże przystało, czyli dostojnie.

'Ventilo' rose
Obrazek

róża 'Ventilo'
Obrazek

róża 'Ventilo'
Obrazek

Marysiu Ambo,
fioletowa roślina to zwykła krwawnica pospolita. Budleje u mnie nie rosną, to chociaż purpurowe kłosy krwawnicy pospolitej zdobią ogród. Jest to roślina rosnąca dziko na podmokłych łąkach, nad stawami, w rowach, ale i w ogrodzie nie źle się prezentuje się. Lubią ją motyle, zawsze jakieś się wokół kręcą.

krwawnica pospolita
Obrazek

Obrazek

Ewelino - Ewelkacho,

Róże to kapryśnice, wymagają dobrego stanowiska, gleby, wody, słońca, nawozów, ale nie co roku chorują. Moja WC w zeszłym roku tez podłapała plamistość, w tym sezonie nieco lepiej wygląda. Używać trzeba preparatów grzybobójczych, bez nich trudno utrzymać róże w zdrowotności. Chociaż nie wszystkie wymagają oprysków.

Np 'Nina Renaissance' bez skazy

Obrazek

'Nina Renaissance'
Obrazek

'Andre le Notre' bez zarzutu
Obrazek

'Tchaikovsky' - moja ulubienica- bezproblemowa

Obrazek

Obrazek

róża 'Tchaikovsky'
Obrazek

Obrazek

zakwitła rozplenica

Obrazek

oraz świecznica
Obrazek

Floks, wysiał się sam z nasionka, co mnie ucieszyło. Spróbuję wysiać floksy z zebranych nasion.

Obrazek

Towarzyszą mi kocurki , przychodzi ich 5 do kociej stołówki.

Kicek zielonooki
Obrazek

najadł się i szuka cienia na drzemkę
Obrazek

Oczuś sypia w różnych miejscach , dziś na kocyku, na ławce.

Obrazek
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Piękne róże, Jolu. Kiedy moje będą takie, a przynajmniej podobne...
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jolu przez Ciebie znowu do ogrodu zaproszę kolejne róże. :;230 Te Twoje są takie cudne i nadal kwitną. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu ;:196 jednak róże u Ciebie nie zawiodły.
Kwitną przepięknie ;:180 i świecznicę masz taką rozrośniętą wygląda super;:215
Widzę ,że zakochana jesteś w większości w angielkach.
Ze świecznic o ciemnych liściach mam dwa gatunki ale po jednym krzaczku
na razie szału nie ma, niestety trzeba czekać. ;:65
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Oj róże cudowne, moje w tym roku jakoś marnie kwitły. może w przyszłym będą tak cudne jak Twoje. Kotki też świetne świetne :D Szczególnie ten leniuch wygrzewający się na ławeczce.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże pięknie się prezentują! Wspaniale kwitną, listki zieleniutkie ;:138
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Maz rację róże są kapryśne a mimo to nie potrafimy się bez nich obejść ;:173 . Zastanawiam się czy po prostu nie wybrałam dla WC zbyt mało przewiewnego miejsca i może to jest przyczyną chorób. Pryskałam na grzyba ale nie wiele to dało w jej przypadku. Zastanawiam się nad przesadzeniem jej w inne miejsce. Krwawnica bardzo ciekawej urody jest ;:108 . Koty jak zwykle wyszły na fotkach świetnie ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu masz całkowitą rację,że co roku inna róża inaczej się zachowuje.Artemis nigdy mi nie chorował,a w tym roku brzydkie ma liście ;:222
Obrywam ile mogę,ale bardzo kuje ;:218
Ventilo malutka róża,ale za to jakie ma duże kwiaty.Sommersonne ladny ma oranżowy kolor.
Dzisiaj kupiłam jedną paczuszkę tulipanów w B,takich jeszcze nie miałam...Pomału rozglądam się za cebulami.
W październiku u nas już bardzo przebrane są paczuszki na dziale ogrodowym,ja tak długo nie mogę czekać.
Kicusie dobrze się czują w Twoim królestwie ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu jak wspaniale, świeżo wyglądają róże. ;:215 'Tchaikovsky' piękny z tym morelowym błyskiem. ;:oj U mnie od tygodnia upały około trzydziestu stopni, wszystkie kwiaty się gotują. Też lubię lato i jeszcze nie chcę jesieni, ale te wysokie temperatury ogołocą ogród z kwiatów. ;:174 Kociaki słodkie. :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, tak ładnie jeszcze pokazujesz róże. Ja już sprzątam na rabatach. Na działce nie bywam często więc już powoli szykuję rabaty do jesieni. Masz rację co do oprysków przeciwgrzybowych. Jestem pewna, że gdyby nie one, w takie lato, jak w tym roku, miałabym całe mnóstwo chorych liści na różach.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jolu, już w ubiegłym sezonie pytałam Cię o różę Tchaikovsky i dotąd jej nie kupiłam ;:223 , chociaż miałam okazję. Widzę, że to był błąd, bo jej kwiaty są zjawiskowe. To samo mogę powiedzieć o Andre le Notre. Delikatność koloru, a jeszcze piszesz, że zdrowa... ;:224 Oj, chciałoby się mieć te wszystkie ślicznotki, ale się nie da. Trzeba cieszyć się tym, co się ma u siebie, a inne podziwiać w ogrodach takich jak Twój ;:108
Ventilo miałam już w koszyku, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo czytałam, że kwiaty mocno się zwieszają. A tutaj piszesz, że jeszcze złapała plamki :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie też spodobała się Andre le Notre.
Faktycznie róże zachowują się co roku inaczej
W tym roku wszystkie pobił umnie Leonardo
Goły od miesiąca. Za to, które zazwyczaj były chorowite teraz zachowują się całkiem nieźle
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wszystkie róże są urodziwe lecz mnie najbardziej przypadła do gustu Ventilo ten jej kolorek i układ płatków ;:167 .Dobrze ,że miejsca mi brak dlatego nie mam dylematów :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jaki śliczny ten Ventilo!
Widzę, że pochopnie z niego zrezygnowałam. Uwielbiam tak zbudowane kwiaty.
Nie mam, co prawda, takich warunków jak Ty, ale może i u mnie wyrósłby na prosty krzaczek...
W zeszłym roku bardzo poniewierała się po ziemi Rosenfee, a w tym już jest prosta i sporo wyższa.
Twoje róże mimo zalewania działki są rewelacyjne. Takiej obfitości kwiatów nie było na żadnej mojej. Nigdy!!!

Pozdrawiamy Cię ze Zlatankiem bardzo serdecznie.
;:196 Jagi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”