Kukurydza cz.1
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kukurydza cukrowa
Może w okolicy jest taka kukurydza i zapyliła Twoją i się pomieszały. I urosła pastewna, nie cukrowa.
Pozdrawiam Marcin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie sądzę, na pocz. sierpnia synowa zerwała parę kolb, upiekła na grillu i stwierdziła, że jest pyszna. A zerwaną w ostatnią sobotę, ugotowała i powiedziała, że jest niesmaczna. W pobliżu nie rośnie nigdzie kukurydza. Chyba była już przejrzała albo cóś 

Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też myśle że krzyż pokazałby się dopiero w kolejnum pokoleniu. Kolby zapewne zaczęły dojrzewać i wytraciły słodki sok, na korzyść suchej masy.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
No właśnie chyba nie, ja się w kilku miejscach natknęłam na takie stwierdzenie, że akurat kukurydza może się popsuć w pierwszym roku uprawy. Dopytywałam potem o to i ktoś potwierdził (później poszukam, gdzie i kto). Jak pokrzyżuje się np. cukinia, to nasiona są skrzyżowane, ale owoc należy do rośliny matecznej i się nie zmienia, i te nowe cechy pojawią się dopiero po wysianiu nasion. A z kukurydzy zjadamy nasionka i jak są skundlone to taka krzyżówka cukrowej i pastewnej jest niesmaczna.
Oczywiście nie twierdzę, że w tym przypadku wina za niedobre kukurydza to była krzyżówka, może zwyczajnie za mocno dojrzały. Moje ostanie też już nie były smaczne. Nie umiem poznać po kolbie, nim nie przyschnie, na ile są dojrzałe i niektóre powisiały za długo
Oczywiście nie twierdzę, że w tym przypadku wina za niedobre kukurydza to była krzyżówka, może zwyczajnie za mocno dojrzały. Moje ostanie też już nie były smaczne. Nie umiem poznać po kolbie, nim nie przyschnie, na ile są dojrzałe i niektóre powisiały za długo

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Zerwałam dziś kilka kolb, niektóre dobre, niektóre chyba rzeczywiście są juz za bardzo dojrzałe. Trzeba zrywać i zamrozić.
Pozdrawiam ;)
Można suszyć kukurydze? Będzie ona dobra do jedzenia?Jest jakiś lepszy sposób?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja nadwyżki po obgotowaniu zamrażam .
W tym roku zadbałam o lepsze nasiona i jestem nareszcie zadowolona z uprawy .Kukurydza jest smaczna ,
nie przejrzewa szybko ,kolby wypełnione ziarnem .Jedne nasiona kupowałam na all... u sprzedawcy ,który
sprzedaje nasiona zagraniczne , często profesjonalne w małych oczywiście oryginalnych opakowaniach .
Drugie były kupowane w sklepie litewskim i te były przepakowane ze zbiorczego opakowania .Nie wiem ,która
jest która .Jedna ma wyrażnie dłuższe kolby i tą chętnie bym powtórzyła w przyszłym roku .
Poza tym kiełkowały równomiernie bez przerw .Żałuję , ale nazwy jednej i drugiej nie zanotowałam .
W tym roku zadbałam o lepsze nasiona i jestem nareszcie zadowolona z uprawy .Kukurydza jest smaczna ,
nie przejrzewa szybko ,kolby wypełnione ziarnem .Jedne nasiona kupowałam na all... u sprzedawcy ,który
sprzedaje nasiona zagraniczne , często profesjonalne w małych oczywiście oryginalnych opakowaniach .
Drugie były kupowane w sklepie litewskim i te były przepakowane ze zbiorczego opakowania .Nie wiem ,która
jest która .Jedna ma wyrażnie dłuższe kolby i tą chętnie bym powtórzyła w przyszłym roku .
Poza tym kiełkowały równomiernie bez przerw .Żałuję , ale nazwy jednej i drugiej nie zanotowałam .

-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lis 2016, o 21:41
- Kontakt:
Witam.. jeżeli ktoś to czyta. Mam pytanie odnośnie kukurydzy pękającej, Czy można ją siać tak po prostu z torebki z której się robi popcorn(Chodzi mi o to czy nie poniosę zbytnich strat)? Oraz czy kukurydza urośnie (już byle jak aby urosła) w zacienionym miejscu gdzie słońce dociera w lato dopiero o zachodzie ?
Dla lepszego rozeznania dodaje zdjęcie.

Dla lepszego rozeznania dodaje zdjęcie.

- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Wydaje mi się, że kukurydza to roślina lubiąca słońce więc w cieniu wątpię, że wyda zadowalający plon.
Pozdrawiam ;)
Cukrową sadziłam koło truskawkowej.
Do tej pory myślałam ,że po wysianiu cukrowej powinnam zebrać kolby żółte bez dodatków , dopiero wysiane w przyszłym roku dadzą mieszankę kolorów ? chyba , że się mylę ?
Praktycznie , większość kolb po zbiorach była w mniejszym lub większym stopniu kolorowa .
Przykładowa

Do tej pory myślałam ,że po wysianiu cukrowej powinnam zebrać kolby żółte bez dodatków , dopiero wysiane w przyszłym roku dadzą mieszankę kolorów ? chyba , że się mylę ?
Praktycznie , większość kolb po zbiorach była w mniejszym lub większym stopniu kolorowa .
Przykładowa

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
tija, było niejednokrotnie wspominane w różnych wątkach, może nawet w tym, że kukurydza krzyżuje się już w pierwszym roku.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mam teraz sam problem z kukurydzą, bo zdobyłem kilka dla mnie ciekawych odmian, które chciałbym rozmnożyć, a nie chciałbym krzyżówek, bo jak dla mnie super odmiany wpadły. 
Najbardziej zaskoczyła mnie odmians Peruvian morado, z wielkimi całymi czarnymi jak smoła ziarnami. Myślałem że to czarna fasola na początku.
Druga odmiama, która wpadła mi w oko, to odmiana również o sporych ziarnach Green Oaxacan.
Kolejne, które chciałbym wysiać, to pięknie kolorowa Calico, ciemna Hopi blue oraz brązowa Brown sugar i Fakota black corn o takich ciemnych, wchodzących delikatnie w bordo ziarnach.
Chyba jakąś odmiane u znajomego wysieje

Najbardziej zaskoczyła mnie odmians Peruvian morado, z wielkimi całymi czarnymi jak smoła ziarnami. Myślałem że to czarna fasola na początku.

Druga odmiama, która wpadła mi w oko, to odmiana również o sporych ziarnach Green Oaxacan.
Kolejne, które chciałbym wysiać, to pięknie kolorowa Calico, ciemna Hopi blue oraz brązowa Brown sugar i Fakota black corn o takich ciemnych, wchodzących delikatnie w bordo ziarnach.

Chyba jakąś odmiane u znajomego wysieje

Kupiłem kukurydzę o pięknych kolorowych liściach. Planowałem posadzić jako roślinę osłonową. Jednak niedaleko jest pole z kukurydzą pastewną. Jeśli dobrze zrozumiałem wcześniejsze posty, nie mam szans na wyhodowanie czystych odmianowo nasion? Może w czasie kwitnienia nakładać plastikowe worki? 

Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Moje kukurydziane zakupy w tym roku zaczęły się tak, że kupiłam Gucia (taki zwykły słodki do jedzenia) i byłam ukontentowana. A skończyły się tak, że mój M., podczas oglądania nasion w internecie stwierdził "kupujemy jeszcze tę malutką do woka, Blue Hopi i Bloody Butcher". No to ok, kliknęłam, kupiłam, mam. A tu taka niespodzianka z tym krzyżowaniem - niby wszystko logiczne, ale nie jak się jest w szale zakupów :P No i tak - Blue Hopi i Bloody Butcher mam po pięć nasion. Czy da się je uprawiać w pojemnikach i czy na pięć roślin wystarczy okrągły pojemnik o średnicy 28 cm? Baaardzo bym chciała żeby mi się nie pokrzyżowały, poustawiałabym je... nie wiem, jeden pojemnik w domu, drugi po przeciwnej stronie domu niż Gucio, tak żeby było mniejsze ryzyko pozapylania się wzajemnego... Oczywiście żeby w końcu zebrać nasionka (w zeszłym roku mi się nie udało w ferworze budowy) i wysłać na akcję
Ewentualne pytanie drugie - czy nasiona zachowają zdolność kiełkowania do przyszłego roku?

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Przynajmniej 500 m trzeba odległości, żeby się rośliny nie krzyżowały, a i tak gwarancji 100% nie ma.
Trzeba raczej tylko zabezpieczać jakimiś woreczkami z tiulu
Trzeba raczej tylko zabezpieczać jakimiś woreczkami z tiulu

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie