Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Ja bym przesadziła do większej donicy, niektóre papryki przesadzałam i widać było że cała ziemia przerośnięta korzeniami
.

-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich "paprykowo zakręconych"
W tym roku pozazdrościłam Wam papryczek i kupiłam na targu sadzonki NN. Miały być średnio ostre... a tu

Ta ze zdjęcia przebiła całą skalę ostrości jaką znałam.
Chciałam wrzucić 2szt do lecza i całe szczęście że spróbowałam.... spróbowałam dosłownie koniuszek a myślałam że ogniem buchnę
Może ktoś z Was wie co to za cudo?
Ona się chyba tylko do ususzenia i zmielenia tylko nadaje?

W tym roku pozazdrościłam Wam papryczek i kupiłam na targu sadzonki NN. Miały być średnio ostre... a tu

Ta ze zdjęcia przebiła całą skalę ostrości jaką znałam.
Chciałam wrzucić 2szt do lecza i całe szczęście że spróbowałam.... spróbowałam dosłownie koniuszek a myślałam że ogniem buchnę

Może ktoś z Was wie co to za cudo?
Ona się chyba tylko do ususzenia i zmielenia tylko nadaje?
Pozdrawiam, Aneta:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nadaje się też do trenowania przed próbami z czymś na prawdę mocnym 

- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Trochę jest odmian o takim wyglądzie. Ja mam krzaczek Little Elf który wygląda bardzo podobnie tyle że jest mniejszy
Jedna taka starczyła na cały gar zupy.

Może to Basket of Fire albo Prairie Fire tak z wyglądu tylko czy one są aż tak ostre
a może jakaś krzyżówka. Jest tu troszkę osób specjalizujących się w takich ostrych cudeńkach, może coś podpowiedzą.

Może to Basket of Fire albo Prairie Fire tak z wyglądu tylko czy one są aż tak ostre

-
- 200p
kaLo ;: Ja lubię ostre, ale to naprawdę mnie powaliło
. Wiem, że na pewno nie jest ona o najwyższej "ostrości" .. ale nawet nie chcę wiedzieć jak ostrzejsze smakują
Skoanna - są podobne, ale to nie będzie to. Twoje są ładne jędrne i wyglądają na "mięsiste". Moje praktycznie to sama skórka bez miąższu.
Nie wiem jak to jest u innych papryczek, ale ta jak już jest przejrzała to z krwisto czerwonego zmienia kolor na ciemny pomarańcz.
Kwitnie i owocuje jak głupia
Część już zerwałam i suszę.
Chcę je wysuszyć i zmielić - bo jak dla mnie to do bezpośredniego spożycia się nie nadają.
Powiecie mi - usuwacie nasiona przed zmieleniem czy mielicie je razem z nasionami?

Skoanna - są podobne, ale to nie będzie to. Twoje są ładne jędrne i wyglądają na "mięsiste". Moje praktycznie to sama skórka bez miąższu.
Nie wiem jak to jest u innych papryczek, ale ta jak już jest przejrzała to z krwisto czerwonego zmienia kolor na ciemny pomarańcz.
Kwitnie i owocuje jak głupia

Chcę je wysuszyć i zmielić - bo jak dla mnie to do bezpośredniego spożycia się nie nadają.
Powiecie mi - usuwacie nasiona przed zmieleniem czy mielicie je razem z nasionami?
-
Znasionami wychodzi więcej, bez nasion ma ładniejszy kolor.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z nasionami przyprawa jest ostrzejsza.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 200p
Mówicie że kolor i ostrość - a nie będzie gorzkawa?
Pytałam o to, bo się właśnie goryczki obawiałam - ale brzydszy kolor i nawet większą ostrość jakoś "przełknę"
Byle by tylko nie było potrzeby jej "rozbierania"
Wczoraj rozkroiłam kilka na drewnianej desce - chciałam się pobyć nasion... i chyba załatwiłam sobie deskę - myłam ją i myłam i .... i nie mogę się tej ostrości pobyć.
Pytałam o to, bo się właśnie goryczki obawiałam - ale brzydszy kolor i nawet większą ostrość jakoś "przełknę"

Byle by tylko nie było potrzeby jej "rozbierania"

Wczoraj rozkroiłam kilka na drewnianej desce - chciałam się pobyć nasion... i chyba załatwiłam sobie deskę - myłam ją i myłam i .... i nie mogę się tej ostrości pobyć.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja zawsze suszę w całości a potem w młynku udarowym do kawy mielę. Nawet jak odrywam ogonki i kruszę do młynka już ususzone to muszę mieć rękawiczki, przy super hotach nawet podwójne.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najostrzejsze są gniazda nasienne.
-
Czyli te pomarańczowe listwy, na których są nasionka.
-
- 200p
Wszystkim dzięki za zainteresowanie i pomoc
Moje papryczki to same cudaki
Ta co miała być bardzo ostra wcale bardzo ostra nie jest, a te mniej ostra mnie dosłownie zabija ostrością.
Hmmmm... słyszał może ktoś żeby po spróbowaniu papryczki (bo tylko spróbowałam koniuszek) dostać uczulenia ? Bo właśnie po spróbowaniu tej czerwonej miniaturki następnego dnia od rana zaczęła puchnąć mi twarz i wyszła na niej "pokrzywka".
Byłam u lekarza, miałam robione badania krwi i moczu i końcowa diagnoza - to silny objaw alergii, ale nie wiadomo na co. Podejrzewam te "wściekłe" papryczki
A to też NN które miały być b.ostre a okazały się nijakie. Mają fajny smak i zapach papryki ale ostrość delikatna.

Moje papryczki to same cudaki

Ta co miała być bardzo ostra wcale bardzo ostra nie jest, a te mniej ostra mnie dosłownie zabija ostrością.
Hmmmm... słyszał może ktoś żeby po spróbowaniu papryczki (bo tylko spróbowałam koniuszek) dostać uczulenia ? Bo właśnie po spróbowaniu tej czerwonej miniaturki następnego dnia od rana zaczęła puchnąć mi twarz i wyszła na niej "pokrzywka".

Byłam u lekarza, miałam robione badania krwi i moczu i końcowa diagnoza - to silny objaw alergii, ale nie wiadomo na co. Podejrzewam te "wściekłe" papryczki

A to też NN które miały być b.ostre a okazały się nijakie. Mają fajny smak i zapach papryki ale ostrość delikatna.

-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Behaviour fajne papryczki.
Powiedz czy habanero jakoś specjalnie cięte czy one tak normalnie rosną?
Serrano dojrzewa podobnie do jalapeno z "rozstepami"
Co robisz z tych habanerek? Zapraszam tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =papryczki mod/jokaer
Powiedz czy habanero jakoś specjalnie cięte czy one tak normalnie rosną?
Serrano dojrzewa podobnie do jalapeno z "rozstepami"

Co robisz z tych habanerek? Zapraszam tutaj

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Ładne,dorodne owoce

Piszesz o nawożeniu dolistnym (czerwiec/lipiec) - czym dokarmiałeś papryki ?
pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 200p
Piękne krzaczki, dorodne owoce
Tylko pozazdrościć
Może mi uda się w przyszłym roku wychodować takie piękności... chciałabym,,, chciała
Moja malutka czerwona "wścieklizna" NN nadal kwitnie jak oszalała, a noce coraz bardziej chłodne.... rośnie w donicy - dlatego chciałabym ją przechować do następnego sezonu.
Doradźcie jak się nią zaopiekować żeby przeżyła zimę
kaLo - Ty o niej napisałeś że "nadaje się też do trenowania przed próbami z czymś na prawdę mocnym"
to ja sobie nie wyobrażam czegoś "mocniejszego" .... ja jak ja - kobieta.. ale mój mąż też "poległ" przy spróbowaniu
Wczoraj robiłam do słoików taką bazę\sos z pomidorów i papryki - do smaku dodałam 2szt "wścieklizny" - garnek 8l ...spróbowaliśmy.... to nie będzie łagodna "baza"

Moja malutka czerwona "wścieklizna" NN nadal kwitnie jak oszalała, a noce coraz bardziej chłodne.... rośnie w donicy - dlatego chciałabym ją przechować do następnego sezonu.
Doradźcie jak się nią zaopiekować żeby przeżyła zimę

kaLo - Ty o niej napisałeś że "nadaje się też do trenowania przed próbami z czymś na prawdę mocnym"

Wczoraj robiłam do słoików taką bazę\sos z pomidorów i papryki - do smaku dodałam 2szt "wścieklizny" - garnek 8l ...spróbowaliśmy.... to nie będzie łagodna "baza"