Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Całkiem ładnie i obficie kwitną jak na taką pogodę . Słońca niewiele ale noce zdecydowanie chłodniejsze . Jak zwykle ładne fotki 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymnokalicja u Ciebie wzorcowe. Dziś dla mnie Gymnocalycium ritterianum P 219 urzekające! 

- grzegorzo
- 100p
- Od: 12 mar 2016, o 21:31
Bardzo piękne rośliny a kolor kwiatu Gymnocalycium ritterianum P 219 dla mnie super pierwsza klasa 

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Mammillaria carmenae pięknie poszła w odrosty
Później wystarczy tylko ją przezimować a na wiosnę na pewno pojawi się piękny wianek kwiatków 

Pięknie wygląda G.ritterianum, świetnie pokazałaś urok kwitnącego okazu.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Piękne ritterianum
a moja mamilarka carmenae ma tę samą przypadłość, tylko tych odrostów ma mniej, nowych nie produkuje a tylko lekko rozwija te co już ma, uparte bestie 

Ritterianum, nidulans, baldianum pod względem kwiatów najlepsze.
Sprawdzałaś jak długo utrzymały się kwiaty na ritterianum w tym przypadku ?
Sprawdzałaś jak długo utrzymały się kwiaty na ritterianum w tym przypadku ?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Piękne kwitnienia, jak dla mnie to ritterianum stroi na właściwym - pierwszym - miejscu
Carmenka w dzieci idzie, ale to zupełnie nic nie szkodzi, bo ona wcale nie musi kwitnąć, żeby 'wymiatać'!

Carmenka w dzieci idzie, ale to zupełnie nic nie szkodzi, bo ona wcale nie musi kwitnąć, żeby 'wymiatać'!

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Dziękuję pięknie wszystkim odwiedzającym
http://www.kakteensammlung-holzheu.de/e ... menae.html
Rzeczywiście niezłe z nich uparciuchy, ale my jesteśmy cierpliwi, niech sobie rosną, im więcej odrostów, tym fajniejsza łączka będzie, a może naprawdę zakwitną w przyszłym sezonie
co kilka dni robiłam fotki, pierwsze są z 8 sierpnia, ostatnie z 20 sierpnia:
8 sierpnia 2016 r.

13 sierpnia 2016 r. - szósty dzień

18 sierpnia 2016 r. - 11 dzień

To ostatnie zdjęcie z 20 sierpnia 2016 r. - 13 dzień, mam je dzięki mojemu M., wydobył je ze swojej komórki, późniejszych już nie mam.

Wrócę do obserwacji za rok, może to rekordzista jaki, a ja przegapiłam
W tamtym roku, wiosną kupiłam kaktusika w markecie, bez nazwy gatunkowej. Wyglądał jak zielony pomidorek ? okrąglutki, pucołowaty.

Zamieszkał u mnie w ogrodzie i pod koniec września 2015 wyglądał już nieco inaczej. Trochę spuścił powietrze albo przeszedł na dietę.

To już zdjęcie z maja 2016 ? całkiem inna roślina.

A to już aktualne ? 3.08.2016 r.

i zdjęcia kwitnącego z 18.08.2016 r. ? wygląda jak Gymnocalycium

i dzisiejsze

Gymnocalycium nidulans w końcu pokazało nieco więcej

Zakwitło Gymnocalycium ? gratis, który kiedyś dostałam opisany jako G. brachypetalum, ale nim nie jest, tylko nazwówka została stara

Gymnocalycium tilianum - kwiat ledwo przebił się przez ciernie

a propos jego cierni, to są brązowe

Na zakończenie taki mały rozczochraniec
Mammillaria rekoi v. leptacantha

Pozdrawiam

Dzięki za pochwały, to fakt, jak na takie warunki pogodowe to kwitły dość obficie. W sumie ten sezon mogę zaliczyć do udanych, a lato jeszcze się nie skończyło i na roślinach są jeszcze pąkiejacek pisze:Całkiem ładnie i obficie kwitną jak na taką pogodę .
Dziękuję Henryku, nie mogę zaprzeczyć - Gymnocalycium ritterianum dla mnie też jest wyjątkowehen_s pisze:Gymnokalicja u Ciebie wzorcowe. Dziś dla mnie Gymnocalycium ritterianum P 219 urzekające!

grzegorzo pisze:Bardzo piękne rośliny a kolor kwiatu Gymnocalycium ritterianum P 219 dla mnie super pierwsza klasa
Dzięki, On jest po prostu bardzo, bardzo fotogenicznybarbra13 pisze:Pięknie wygląda G.ritterianum, świetnie pokazałaś urok kwitnącego okazu.

Tak, widziałam fotki kwitnącej, naprawdę fajnie wygląda, np. tak jak tutaj, jeśli masz ochotę to zajrzyj, to strona z Twoimi ulubionymiPiotrAPD pisze:Mammillaria carmenae pięknie poszła w odrostyPóźniej wystarczy tylko ją przezimować a na wiosnę na pewno pojawi się piękny wianek kwiatków

http://www.kakteensammlung-holzheu.de/e ... menae.html
Dziękuję w imieniu G. ritterianum, Twój debiutant zakwitł w lipcu, był szybszy, kwiatuszek ma troszkę inny, bardziej w różowym odcieniu, z czerwoną gardzielą, ale równie pięknyjandom1 pisze:Piękne ritterianuma moja mamilarka carmenae ma tę samą przypadłość, tylko tych odrostów ma mniej, nowych nie produkuje a tylko lekko rozwija te co już ma, uparte bestie
![]()

Rzeczywiście niezłe z nich uparciuchy, ale my jesteśmy cierpliwi, niech sobie rosną, im więcej odrostów, tym fajniejsza łączka będzie, a może naprawdę zakwitną w przyszłym sezonie

Nie pomyślałam o tym żeby obserwować jak długo utrzymają się kwiatyD-avi-D pisze:Sprawdzałaś jak długo utrzymały się kwiaty na ritterianum w tym przypadku ?

8 sierpnia 2016 r.

13 sierpnia 2016 r. - szósty dzień

18 sierpnia 2016 r. - 11 dzień

To ostatnie zdjęcie z 20 sierpnia 2016 r. - 13 dzień, mam je dzięki mojemu M., wydobył je ze swojej komórki, późniejszych już nie mam.

Wrócę do obserwacji za rok, może to rekordzista jaki, a ja przegapiłam

Mnie też zauroczył, ma swoje pięć minutonectica pisze:Piękne kwitnienia, jak dla mnie to ritterianum stroi na właściwym - pierwszym - miejscu

Tak, ma już niezłe stadko i naprawdę wypiękniałaonectica pisze:Carmenka w dzieci idzie, ale to zupełnie nic nie szkodzi, bo ona wcale nie musi kwitnąć, żeby 'wymiatać'!
W tamtym roku, wiosną kupiłam kaktusika w markecie, bez nazwy gatunkowej. Wyglądał jak zielony pomidorek ? okrąglutki, pucołowaty.

Zamieszkał u mnie w ogrodzie i pod koniec września 2015 wyglądał już nieco inaczej. Trochę spuścił powietrze albo przeszedł na dietę.

To już zdjęcie z maja 2016 ? całkiem inna roślina.

A to już aktualne ? 3.08.2016 r.

i dzisiejsze

Gymnocalycium nidulans w końcu pokazało nieco więcej

Zakwitło Gymnocalycium ? gratis, który kiedyś dostałam opisany jako G. brachypetalum, ale nim nie jest, tylko nazwówka została stara

Gymnocalycium tilianum - kwiat ledwo przebił się przez ciernie

a propos jego cierni, to są brązowe

Na zakończenie taki mały rozczochraniec
Mammillaria rekoi v. leptacantha

Pozdrawiam
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Masz Lidio piękne kaktusy i ładnie i obficie Ci kwitną.
Też doświadczyłem takiej przemiany w 2010 roku z tym kaktusem kupionym w markecie ( u mnie cz. 1 str. 3. ).
To jest Lidio Gymnocalycium baldianum.Aileen pisze:W tamtym roku, wiosną kupiłam kaktusika w markecie, bez nazwy gatunkowej. Wyglądał jak zielony pomidorek ? okrąglutki, pucołowaty.
Też doświadczyłem takiej przemiany w 2010 roku z tym kaktusem kupionym w markecie ( u mnie cz. 1 str. 3. ).
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Marianie, zajrzałam oczywiście do Twojego wątku, można powiedzieć, że to dokładnie taki sam przypadek, widać zmiany jakie zaszły w roślince po zapewnieniu jej prawidłowych warunków, teraz gymlaczek wygląda tak, że można go już rozpoznać i pięknie kwitnie, to fajne doświadczenie 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Pamiętam ten sam przypadek u Mariana.
Brava za kwiatki.
Brava za kwiatki.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Rozczochraniec mimo, że bez kwiatków to najpiękniejszy 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kolejna seria ładnych, dorodnych roślin. Tym razem na wyróżnienie moim zdaniem zasłużył Gymnocalycium nidulans, ślicznie ocierniony i z kwiatem w ciekawym kolorze. 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Witaj Lidio, widzę jak dużo straciłam, że mnie u ciebie jeszcze nie było. Masz przepiękne gymnole. Na razie pooglądałam ostatnie wpisy, ale na pewno przejrzę wątek od początku, bo tyle tu piękności, które mnie interesują.
A baldianki to na początku ja sama tuczyłam wodą na takie baloniki. Teraz, gdy mam na deszczowy maj osłony z poliwęglanu już mi się to nie trafia.
G. ritterianum nie dość, że takie piękne kwiaty to jeszcze tak żywotne!!! Niesamowite.
A baldianki to na początku ja sama tuczyłam wodą na takie baloniki. Teraz, gdy mam na deszczowy maj osłony z poliwęglanu już mi się to nie trafia.
G. ritterianum nie dość, że takie piękne kwiaty to jeszcze tak żywotne!!! Niesamowite.