Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Też chętnie używam wolnowara. Wcale nie jest taki drogi? (No zależy oczywiście jaka marka i pojemność).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No fakt, zależy od marki i pojemności. Mam 3,5 i 6 litrów i są bardzo przydatne.
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Można do frytownicy wlać wodę i wstawić drugi garnek.Mój egzemplarz na minimalnym ustawieniu wyłącza sie przy 95-97 stopniach,91-93 zaczyna znowu grzać
.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Powiem Wam, że odkąd mieszkam na wsi i jest w kuchni ciągle piec normalny z blachą,
to jest on najlepszy do wysmażania wszelkich powideł, sosów, ketchupów itp.
to jest on najlepszy do wysmażania wszelkich powideł, sosów, ketchupów itp.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Odparowuję w piekarniku na w niskiej temperaturze przy uchylonych drzwiczkach.
Robiłam w ten sposób powidła- nic się nie przypaliło.
Pozdrawiam
Robiłam w ten sposób powidła- nic się nie przypaliło.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czaniec (śląskie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja jeszcze na temat tego ketchupu. Wszystkie składniki ma się rozumieć rozgotowuję a potem miksuje blenderem. Pomidory obrać ze skórki tylko i rozkroić. Pestki z pomidorów mogą być? I ile potem to pasteryzować?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Marcin, po zbledowaniu przelej przez sito (chyba że nie przeszkadzają Ci pestki). Jeśli wrzący keczup wlejesz do słoiczków, dobrze zakręcisz i postawisz do góry dnem to nie trzeba pasteryzować (przykryj słoiczki kocykiem).
Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Są i tacy, co wolą sos pomidorowy z kawałkami pomidorów, ale bez pestek. Oprócz keczupu -sosu kubańskiego robię jeszcze gotowca do pizzy i zapiekanek. Po sparzeniu ciągam skórkę ,kroję w poprzek na pół i wydłubuję galaretkę z pestkami, przecieram ją przez sito i zagęszczam na patelni. Do gęstego soku dodaję trochę oleju, rozgniecione, albo poszatkowane nożem samo "mięcho"pomidorowe, zagotowuję , doprawiam solą, pieprzem , czosnkiem i do wyboru bazylią lub oregano.Gorący sos wlewam w słoiczki po koncentracie.Wystarczy kawałek ciasta, trochę sera i co komu zbywa w lodówce. Pół godziny i pizza jak ta lala. 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Keczup, sos mój czyli połączenie różnych przepisów plus własna inwencja.
3 kg. pomidorów Lima
2 cebule
2 czerwone papryki, duże mięsiste
2 jabłka
2 ostre papryczki
główka czosnku
Myję, obieram,rozdrabniam i gotuję do miękkości. Jak zawartość gara "siądzie"odlewam ile się da płynu Przecieram.
Dodaję związane w gazie
4 goździki
4ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
Gotuję, kiedy uznam, że jest wystarczająco gęste dodaję najważniejsze.
4 łyżki oleju
1,5 płaskiej łyżki soli
8 płaskich łyżek cukru
łyżeczka imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, cynamonu, kolendry, czarnego pieprzu, oregano, cząbru, tymianku. Gotuję 15 min.
Blenduję, podgrzewam do zagotowania, (jeśli uznam, że konsystencja nie jest właściwa a mam już dosyć stania nad garem dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 0,5 szklanki odlanego wcześniej soku) do słoiczków i pod kocyk.

3 kg. pomidorów Lima
2 cebule
2 czerwone papryki, duże mięsiste
2 jabłka
2 ostre papryczki
główka czosnku
Myję, obieram,rozdrabniam i gotuję do miękkości. Jak zawartość gara "siądzie"odlewam ile się da płynu Przecieram.
Dodaję związane w gazie
4 goździki
4ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
Gotuję, kiedy uznam, że jest wystarczająco gęste dodaję najważniejsze.
4 łyżki oleju
1,5 płaskiej łyżki soli
8 płaskich łyżek cukru
łyżeczka imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, cynamonu, kolendry, czarnego pieprzu, oregano, cząbru, tymianku. Gotuję 15 min.
Blenduję, podgrzewam do zagotowania, (jeśli uznam, że konsystencja nie jest właściwa a mam już dosyć stania nad garem dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 0,5 szklanki odlanego wcześniej soku) do słoiczków i pod kocyk.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dostałam dziś z 5 kg aronii, wiem że to zdrowe tylko pierońsko niesmaczne, co z tego zrobić? Macie jakieś przepisy?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja miałam swoją, raptem 1 kg. Dodałam do jabłek, na dżem, tak ok. 1/3 aronii a reszta jabłka. Cukier do smaku. Wyszedł przepyszny dżem aroniowo-jabłkowy.
Niektórzy robią nalewkę, czytałam kiedyś o tym w naszym kulinarnym wątku.
Niektórzy robią nalewkę, czytałam kiedyś o tym w naszym kulinarnym wątku.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No to 1 kg mam już zagospodarowany a reszta? Podobno robi się sok aroniowy dla nadciśnieniowców, tylko że u mnie ciśnienie jak u nieboszczyka po sekcji
.


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nastaw piekarnik na 70-80 stopni i podpiecz przez kilkanaście minut w cienkiej warstwie.Zostaw na 2 dni na wolnym powietrzu niech trochę podeschnie.Dasz czas enzymom na zrobienie dobrej roboty.Poza tym aronia powinna jeszcze wisieć co najmniej 2 tygodnie.
Wiosną w Biedronce kupiłem sadzonkę aronii śliwolistnej.Miała kilka owocków.Zupełnie inny smak.O wiele słodszy i delikatniejszy.
Wiosną w Biedronce kupiłem sadzonkę aronii śliwolistnej.Miała kilka owocków.Zupełnie inny smak.O wiele słodszy i delikatniejszy.
- kama_80
- 1000p
- Posty: 1363
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kórnik k/Poznania
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam suszoną aronię. Trzeba ją długo zaparzać żeby dała swój smak. W sumie najlepiej smakuje w drugim zaparzaniu. Bez szybciej się "rozpuszcza". Mam niewiele aronii więc zjadamy ją z krzaka do zimy.
KaLo rozmiarowo podobne drzewko wyrośnie z tej aronii śliwolistnej?
KaLo rozmiarowo podobne drzewko wyrośnie z tej aronii śliwolistnej?
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Nie trzeba suszyć .Te 2 dni odpoczynku po upieczeniu spowodują, że uwolnione z komórek enzymy rozłożą
cierpkie garbniki.Można też mrozić ale wtedy potrzeba kilku dni.