Zielono i kolorowo - ogród w remoncie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie
Witaj Aluś co do róż Krysi,to te pędy nie wyglądają na dziki,bo liście mają duże ,a dziki maja dużo drobniejsze listeczki ,no i wybijają poniżej szczepienia ,albo z ziemi obok i mają więcej kolców jak napisałaś chociaż to wszystko zależy na czym były szczepione ,,może ich zasiliła, albo trochę kompościku dała i teraz tak się rozbujały ,u mnie też niektóre róże teraz tak wybijają ,a jeżeli wybijają powyżej szczepienia to na pewno szlachetne pędy i na takie wyglądają i niech sobie rosną,za moment zima zawsze ich zweryfikuje,i na wiosnę się przytnie ,a może to jakaś wyższa docelowo róża i teraz się rozrasta,Twoje dalie są urzekające ,jak ja je lubię ,pozdrawiam 

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Alu cudowne masz dalie

Na morelę też mam ochotę i trochę poczytałam u wujka google. Morela Comacta jest samopłodna.
Niektóre róże do drugiego kwitnienia wypuszczają takie długie badylki i trzeba się z tym pogodzić, u mnie między innymi Pastella - niska róża ( ok. 60 cm) do drugiego kwitnienia wypuszcza długie badylki.
Alu masz rację te stare odmiany lepsze, kto tam myślał o jakiś zapylaczach.
Samych przyjemności życzę

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Martuś i dziękuje za pomoc .
Przypomniałam sobie ,że też miałam podobnie ,że niewysoka róża w pewnym okresie osiągnęła ponad 2 m wysokości i wyglądała jak piękne różane drzewo i kwitła do mrozów .Niestety mrówki mi ja załatwiły
Miło ,że dalie sie podobają .W tym roku nie ,ale w przyszłym jesienią możemy na niektóre się powymieniać o ile dobrze moje sie przechowają .
Bo z każdej która przeżyje zimę będę robić sadzonki zielne i dzielić bulwy na ile kawałków sie da
Pozdrawiam
Witaj Ewuniu dziękuje serduszko moje się raduje za każdą pochwałą od Was
Ewuś kup nie czekaj ja bardzo ,żałuję ,ze tak późno kupiliśmy drzewka owocowe bo już dawno byłyby owoce .
Dzięki za pomoc w sprawie róż Krysi .
Ewuś tobie też dużo przyjemności
Krysiu dziewczynki odpowiedziały w sprawie róż
nie masz się czym martwić będziesz miała wiecej kwiatów 
Przypomniałam sobie ,że też miałam podobnie ,że niewysoka róża w pewnym okresie osiągnęła ponad 2 m wysokości i wyglądała jak piękne różane drzewo i kwitła do mrozów .Niestety mrówki mi ja załatwiły

Miło ,że dalie sie podobają .W tym roku nie ,ale w przyszłym jesienią możemy na niektóre się powymieniać o ile dobrze moje sie przechowają .
Bo z każdej która przeżyje zimę będę robić sadzonki zielne i dzielić bulwy na ile kawałków sie da

Pozdrawiam

Witaj Ewuniu dziękuje serduszko moje się raduje za każdą pochwałą od Was

Ewuś kup nie czekaj ja bardzo ,żałuję ,ze tak późno kupiliśmy drzewka owocowe bo już dawno byłyby owoce .
Dzięki za pomoc w sprawie róż Krysi .
Ewuś tobie też dużo przyjemności

Krysiu dziewczynki odpowiedziały w sprawie róż

Pozdrawiam Alicja
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Alu witaj, dziewczyny dziękuję wam za wyjaśnienia.Taką wybujałą mam całą rabatę róż.Najwyżej będę im robić zdjęcia z balkonu 

- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- alicjad31
Oj ,to będziesz niebezpieczna 
Nie pamietam czy już Wam pisałam ,ale mój problem z przechowaniem dali i cann rozwiązał sie .Mąż wyraził zgodę na pozbycie się grzejnika z pomieszczenia po starej łazience i nawet jest szansa na pogłębienie podłogi czy coś w tym stylu .Aleee

Nie pamietam czy już Wam pisałam ,ale mój problem z przechowaniem dali i cann rozwiązał sie .Mąż wyraził zgodę na pozbycie się grzejnika z pomieszczenia po starej łazience i nawet jest szansa na pogłębienie podłogi czy coś w tym stylu .Aleee

Pozdrawiam Alicja
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow, morela z pestki, masz cierpliwosć dziewczyno
moja już owocowała, ale w tym roku zmarzły , albo się nie zapyliły przez chłody kwiaty i nic nie miała. A urosła do nieba
Wierzę ,że doczekam sie Kiwi 

- alicjad31
Karolciu pestka wykiełkowała u kogoś innego ja tylko dostałam gotową sadzonkę ,ale pięknie u mnie urosła
Na pewno doczekasz się owoców ze swojego kiwi ,a czy Twoje jest osłonięte od przeciągów i ma wilgotną ziemię bo to ważne .

Na pewno doczekasz się owoców ze swojego kiwi ,a czy Twoje jest osłonięte od przeciągów i ma wilgotną ziemię bo to ważne .

Pozdrawiam Alicja
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Widzę, Alicjo, że nie tylko moje róże tak wariują ze wzrostem, ale to w tym roku tak wybujały. Jedna z nich ma już ponad dwa metry wzrostu, ale też mnóstwo kwiatów i jeszcze więcej pąków.
Ja z pestki wyhodowałam późną brzoskwinię. Bardzo szybko urosła i w czwartym roku już owocowała.
Co do odmian to masz rację: nie ma to jak stare odmiany. My mamy jabłoń 'malinową oberlandzką'; stara bardzo, ale M tak ją pielęgnuje jak złotą jabłoń z hesperyjskiego sadu, bo owoce ma nie tylko pyszne, ale też długo dają się przechowywać.
Niech Ci wszystkie owocowe drzewka szybciutko urosną i obficie owocują.
Zdrówka.
Ja z pestki wyhodowałam późną brzoskwinię. Bardzo szybko urosła i w czwartym roku już owocowała.
Co do odmian to masz rację: nie ma to jak stare odmiany. My mamy jabłoń 'malinową oberlandzką'; stara bardzo, ale M tak ją pielęgnuje jak złotą jabłoń z hesperyjskiego sadu, bo owoce ma nie tylko pyszne, ale też długo dają się przechowywać.
Niech Ci wszystkie owocowe drzewka szybciutko urosną i obficie owocują.

Zdrówka.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Ja zauważyłam,że białych nie mam .
Nic notuję jakie kolorki na wiosnę dokupić.

A ja bardzo ciekawa jestem jakie będą owoce z takiej morelki wyhodowanej z pestki.
Drzewko już jest duże i ładne. Zdrowo rośnie sobie.
Drzewko już jest duże i ładne. Zdrowo rośnie sobie.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Alu ciekawe to drzewko moreli z pestki i jakie silne żeby w tak krótkim czasie uróść aż tyle
Ja miałam morele i ja doczekałam owoców to najpierw uschła połowa drzewa i mimo ratowania uschła druga połowa. To też była stara odmiana i owocowała chociaż nie miałam drugiej. Teraz kupiłam dwa drzewka, ale znowu czekam na owoce
Dobrej nocy 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No ciekawe kiedy Ci zaowocuje, jeśli taka fajna jak piszesz to oby szybko 

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Alu, rozumiem, że w przyszłym roku pokażesz nam duuużo dalii tak?. Byłoby świetnie
.
Też jestem ciekawa, jakie będą owoce na moreli, która wyrosła z pestki
. Mam nadzieję, że się pochwalisz
.
Przypomniałam sobie: jak tam Twój przedpokój, bo my tu gadu gadu, a jesień i zima zasuwa
.

Też jestem ciekawa, jakie będą owoce na moreli, która wyrosła z pestki

Przypomniałam sobie: jak tam Twój przedpokój, bo my tu gadu gadu, a jesień i zima zasuwa

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych