Poinsecja - gwiazda betlejemska,wymagania,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Azala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2016, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gwiazda Betlejemska (Poisencja) - pielęgnacja

Post »

Czytałam, ale nie wiem za bardzo jak to odnieść do rośliny.

"Jeśli poinsecji darujemy życie, powinniśmy ją po przekwitnięciu, najlepiej w marcu, silnie skrócić, tak aby na pędach pozostały 3-4 pąki" - chodzi o listki wystające z boku łodygi?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ten post, a tu wszystko pisze :) :
x-C-j pisze:Prawidłowo po kwitnieniu powinno sie ją przyciąć na wysokość ok 15 cm nad ziemią i aż do maja oszczędnie podlewać, miejsce jasne ale nie bezpośrednio nasłonecznione a temp. najlepsza w granicach 18 stopni. Od maja zaczynamy nawożenie i intensywniejsze podlewanie a na miesiąc przed okresem kwitnienia trzeba roślinę zaciemniać by rozwinęły sie kolorowe liście gdyż jest to roślina krótkiego dnia i by wytworzyły sie kolorowe przylistki wymaga zaciemniania. :D
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Hai Lin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 kwie 2016, o 14:28
Kontakt:

Post »

W ostatnie święta moja mama zakupiła gwiazdę betlejemską w zwykłym sklepie (biedronka, lidl itp.), była niewielka ale teraz bardzo się rozrosła. Przez przypadek połamałam jedną gałązkę i teraz mam ochotę ja ukorzenić i stworzyć nowe małe drzewko ale nie wiem jak to zrobić. Mam ją dać do wody i czekać aż wyrosną korzenie, potem do ziemi?
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Teoria mówi, że trzeba obsuszyć (aż sok przestanie wyciekać, a rana lekko przyschnie) po czym włożyć do przepuszczalnego podłoża, utrzymywać stałą wilgotność i temperaturę 25-30 stopni, przykryć woreczkiem, żeby zapobiec utracie wilgotności i więdnięciu liści.

Nie wiem, czy ktoś stosował to w praktyce i czy to działa. Z prostego powodu: dużej dostępności - w grudniu poinsecję można kupić prawie wszędzie, w różnych rozmiarach i cenie - mało komu chce się samemu jeszcze bawić w rozmnażanie tej rośliny.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
tammy
50p
50p
Od: 24 mar 2015, o 14:40

Post »

Miałam bardzo rozrośniętą poisencję z mocno przerzedzonymi dolnymi dolnymi łodygami. Nie wyglądało to ładnie, dlatego w czerwcu ub roku przycięłam do minimum całą gwiazdę. Pozostały tylko kikuty trzy-cztero- centymetrowe i po ponad roku wygląda tak

Obrazek

Szkoda mi było ładnych gałązek, więc postanowiłam kilka z nich (tych cienkich, wierzchołkowych) włożyć do ziemi w małej doniczce, nakryłam folią i obwiązałam zwykła gumką. Podlewałam co kilka dni, tak by podłoże było stale wilgotne. Gdy zauważyłam, że rosną kolejne liście zrezygnowałam z folii i traktowałam je jak "dorosłe" poinsecje. Udało mi się wyhodować dwie. Jedną oddałam, a druga wygląda tak

Obrazek

Przez niemal rok stała na parapecie okna północnego, a potem przestawiłam ją na południowe i tam jeszcze szybciej rośnie.

W wodzie zawsze rozmnażam anturium i raz udało mi się zamioculcasa, natomiast gwiazdy nigdy nie próbowałam...
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2016, o 08:24

Re: Gwiazda betlejemska traci liście

Post »

Witam wczoraj przyniosłam do domu dwie Gwiazdy, jedna większa, druga dużo mniejsza. Były kupione w supermarkecie, przy transporcie były chronione przed zimnem, w domu były pół godziny aklimatyzowana. Mają wilgotne powietrze, temperaturę około 22-24 st. C. i rozproszone światło dzienne. Nie stoją w przeciągu. Przeniesione miały dość mokro, od tego czasu nie podlewalam. Mała trzyma się bez zarzutu. Duża jest mocno rozgaleziona i od wczorajszego wieczoru 2 z 5 odnog bardzo cierpi tj wiedną im liście i kwiaty, kurczą się i wiedną, nie schna nie żółkną. Czy mogę np odciąć te wiednące odnogi bo tamte są bez zarzutu? Jest jakiś sposób by jej pomóc czy po prostu została przewiana/uszkodzona przed kupieniem?
Pozdrawiam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Re: Gwiazda betlejemska traci liście

Post »

Możesz obciąć, uważaj tylko na sok, który roślina wydziela, jest trujący.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: Poinsecja - gwiazda betlejemska,wymagania,pielęgnacja

Post »

Czy gwiazdę po przekwitnięciu i przycięciu można wiosną wynieść do ogrodu pod pergolę (poza promieniami słońca) i trzymać do jesieni jak grudniki?
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wasze gwiazdy? ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

A moja miniaturka tak.

Obrazek

Obrazek

Byłoby fajnie gdybym utrzymała ją na przyszły rok. Pierwszy raz startuję z poinsecją :)
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Moje ubiegłoroczne mają drobniutkie liście i nie wyglądają dekoracyjnie. Pozbędę się starych i kupię nowe.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anida, o tym właśnie myślę. Wyczytałam, że są trudne do utrzymania w dobrej formie. Miałam nie kupować, ale tak ładnie w sklepie wyglądały i mówiły "weź mnie do domu". To wzięłam ;:306 Są trudne w uprawie i niestety albo giną, albo wyglądają w następnym roku nieciekawie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Miałem dwie, ale nie przeżyły długo po kwitnieniu. Może faktycznie trzeba mieć szczęście, żeby utrzymać je w dłuższej perspektywie czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tym mówię. Jak Ty nie dałeś rady, to nie wiem jak ja to mam to zrobić. I jeszcze przeczytałam, że młode roślinki (malutkie jednopędowe) w naszych domach mają marne szanse. No cóż "ryzyk fizyk".
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Moja zeszłoroczna jakoś powoli daje radę, listki powoli przebarwiają się na jasny różowy (mam nadzieję, że przebarwi ich się jeszcze więcej). Fakt, że te kupne mają tych przebarwionych liści zdecydowanie dużo, dużo więcej, ale cieszy mnie sam fakt, że te z mojej też dały radę przebarwić się bez żadnych specjalnych cudów.
Zdjęcia z 2 grudnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedawno kupiłam jeszcze taką (niestety, ta jest wersją mini i jednopędowa - spróbuję przetrzymać do przyszłego roku, ale ... czas pokaże)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”