Moje pytanie brzmi: czy mogę teraz przyciąć tę roślinę i przesadzić na działkę? Czy muszę czekać do jesieni?
Proszę serdecznie o porady
Wsadzaj jak najszybciej, w naszym klimacie to roślina jednoroczna, nie ma na co czekać.Kreska pisze:1. Czy mogę przesadzić wilca do ogrodu? Jeśli tak, to kiedy? Teraz, czy czekać do jesieni?
Ja bym je posadził razem. Efekt będzie ładniejszy.Kreska pisze: 2. Czy mając roślinki w siedmiu doniczkach, posadzić je, że tak się wyrażę, w kupie, czy każdą osobno?
Dokładniej rzecz biorąc będzie po sprawie gdy przyjdą pierwsze przymrozki. W naszym klimacie Ipomoea quamoclit uprawia się jako roślinę jednoroczną. W swoim naturalnym środowisku w tropikach jest to roślina wieloletnia. Możesz spróbować przechować w ciepełku przez zimę i wysadzić po ostatnich przymrozkach wiosną 2017, natomiast problem z wilcami jest taki, że bardzo źle znoszą zimowe ciemności i łatwo gniją im wtedy korzenie...Kreska pisze: 3. Czy "jednoroczna" oznacza, że po przekwitnięciu zginie i będzie do wywalenia? A tym samym przesadzanie nie ma sensu?