Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Grażynko, mnie również za szybko zleciało lato. Było kilka dni ciepłych jeszcze w czerwcu,lipiec i pół sierpnia wspominam deszczowo. A teraz znów zrobiło się sucho i strasznie kurzy się wszędzie... Bardzo lubię siedzieć na ławeczce pod wierzbą, zwłaszcza teraz gdy tuż obok mam wybujałe, kwitnące krzewy hortensji.

Obrazek

Janko, właśnie wywaliłam dosłownie trochę rozcepirzonych krzewów z ogrodu. I prawda, że na byliny byłoby trochę miejsca, ale na krzewy już nie za bardzo... Inna sprawa, że system korzeniowy też już wszystko ma rozrośnięty i jak zaczynam przekopywać, to ciągle naruszam korzenie jakiś roślin.

Obrazek

Aga, teraz już częściej zdarza mi się posiedzieć w ogrodzie. Może siły już nie te, a może po prostu nie widać tak chwastów jak krzewy wyrośnięte :;230 Teraz słonecznik do skubania jest już dojrzały, to nim wezmę się za robotę muszę poskubać... i czas leci.

Obrazek

Soniu,
no niestety, ale jak się obsadza puste pole, to wydaje się, że miejsca jest multum i wciska się wszystko na maxa. A potem...
Zresztą każdej wiosny wydaje mi się, że jest pusto w ogrodzie, a w sierpniu nie można przejść swobodnie... Powojnik włoski mam Polish Spirit i kwitnie super do tej pory, tylko jak dla mnie mógłby mieć jaśniejsze kwiaty, bo mało się odznaczają...

Obrazek

Krysiu, no właśnie każdej wiosny wydaje mi się, że jest pusto w ogrodzie... W sierpniu jest busz, z każdym rokiem coraz większy...
Nie mam pojęcia co to za odmiana dzielżana, on ma raczej kolor intensywnie pomarańczowy, wcześnie zaczyna kwitnąć, właśnie zebrałam nasionka jeśli chcesz podaj adres to Ci wyślę.

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, no taki człowiek głupi i zachłanny na te zielone... Sporo roślin już się pozbyłam, z tymi, które rosły niespecjalnie, czy nadmiernie się rozrastały nie miałam problemu. Ale są też rośliny, które po prostu za duże rosną czy docelowo będą za wielkie do mojego ogrodu, za bardzo go zdominują i tu mam większy problem. Mówię np. o dereniu, katalpie, perukowcach. Z iglakami nie ma problemu, bo zawsze można je jakoś wyciąć, czy ściąć na drzewko w grudniu. Sporo mam też kęp najzwyklejszego liliowca, każdej żal wyrzucić, ale one z każdym rokiem coraz zachłanniej zabierają przestrzeń...

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolko pozwol, ze rozwieję choć jedną wątpliwosć odnośnie powojników - pisałaś, że kupiłaś większość woskich, a te przecież tnie się nisko wiosną, więc płot wystarczy wymienić gdy powojniki będą świeżo obcięte :D
Zdjęcia jak zwykle piękne ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,spacerowałam długo po Twoim ogrodzie ,bo z niego nie można szybko wyjść ,jest śliczny bo fajnie posadzony,hortensje sa takie urokliwe,że nie można się napatrzyć ,szybko te ogrody rosną ,a jak posadzimy to się wydaje,że sie nie doczekamy,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolu nie tylko zwykłe liliowce się rozrastają ale i inne , najmniej rozrastają się o pełnych kwiatach i niskie które mam zamiar przesadzić w lepsze miejsce i może wreszcie zaczną mi narastać tak aby móc z nich zrobić drugą kępę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Mariolu, zawsze zachwycam się twoim bujnym , bogatym, kolorowym ogrodem!!
Jężówki pięknę.
róze tak samo.
hortki duże, okazałe, cudne ;:167
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariolu jak tam postępy w kamiennym kręgu. Posuwa się robota do przodu?
Mnie też czeka remont ogrodu. Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko a nie możesz poszerzyć obszaru? za ogrodem to już nie Wasza ziemia? Podziel się liliowcami z sąsiadkami i już będzie miejsce na drugą odmianę ;:306
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nadrabiam Twój wątek, żeby chociaż odrobinę być w temacie i już na początku jest zauroczona drewnianym mostkiem. Pięknie wygląda nad oczkiem ;:138 I samo oczko też już mocno zagospodarowane. Mostek nadaje się na romantyczne spacery.
Dużo kwiatów masz w łanach, naparstnice, jeżówki- w takich ilościach wzruszą nawet nieczułe serce ;:108
Dzieci Warszawy dał u Ciebie niezły popis, to piękny powojnik ;:108
Jaką masz cudną kalinę koralową. Korale jak od jubilera ;:77 Moja niestety produkuje bardzo mało koralików mimo, że już rośnie od kilku dobrych lat. Krzaczor już jest okazały, ale ozdóbek na nim niewiele ;:222
Liliowiec Kwanso (tak rozpoznała go Grażynka-Kogra) jest prześliczny. Może jak będziesz go dzielić, to znajdzie się i dla mnie maleńka sadzoneczka? Mogę nawet zostać Twoją pierwszą klientką z wątku sprzedażowego ;:180 Liliowców mam tylko kilka, do niedawna nawet uważałam,że ich nie lubię. Teraz moje nastawienie się zmieniło, ale co z tego, kiedy miejsca niet? Ale jeszcze jeden maleńki gdzieś bym upchnęła ;:224
Kociaki przesłodkie, teraz już pewnie broją na całego. Srebrzystek rzeczywiście jest srebrzysty ;:108 Maluchy z obu miotów do wygłaskania. Świnkę morską kiedyś miałam, ale tylko na przechowanie. Bardzo sympatyczne zwierzątko i bardzo rozmowne ;:215

Jeszcze nie przeczytałam całości, ale musiałam już się odezwać, bo potem się pogubię ;:218 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wydaje mi się, że spokojnie można spróbować przesadzić te krzaczki. Poczytaj o tym w necie
Trzeba się tylko do tego przygotować, czyli obciąć wokoło korzenie, ale nie wykopywać
Zrobić tak ze 2 razy, tylko nie pamiętam w jakim okresie czasu
Jesienią można przesadzić, albo wiosną
I dużo , dużo podlewać. Wtedy na 100% się przyjmą
Czytam wiele razy jak dziewczyny na forum przesadzają stare krzewy i się udaje
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo już sama nie wiem, czy prościej byłoby przesadzić czy przebudować? Może nawet zostawić tak jak jest, a później ewentualnie wyciąć? Tak wyleciały dziś dwa iglaki, które były posadzone przed domem i od strony sąsiada. Przeszkadzają w robieniu elewacji i musiały być wycięte... I może podobnie z tymi iglakami, pozwolić im rosnąć a kiedyś wyciąć? Zaczyna mnie irytować w ogóle to moje nieprzemyślane ogrodnictwo. Teraz muszę wywalać to co kiedyś tak bardzo chciałam mieć...

Kolorowanka i Szarzynka leżakują

Obrazek

Iwonko, witaj i dziękuję za ciepłe słowa. Jak pisałam- niewiedza i brak doświadczenia kosztują. Szkoda mi teraz nawet tej kasy tak naprawdę wyrzuconej w błoto (mowa o tym co muszę wyciąć, wyrzucić). Ale pewnie tak musi być :D jak to w życiu, mądry człowiek po szkodzie.
Kociaki małe już mają nowe domy :)

Dołączył Rudzioszek :)
Obrazek

Marysiu- i mogę i nie mogę :D Na tę chwilę mój ogród kończy się wraz ze śliwkami na horyzoncie :;230 Dalej nasze pole uprawne, M. na mnie krzywo spoglądał jak wspominałam, ze potrzebuje pojechać trochę w stronę pola uprawnego ;:224 . Na lewo i prawo nie ma szans- sąsiad ogarnia jak leci pół wioski ;:306

Ruiny zamku w Podzamczu/Ogrodzieńca
Obrazek

Alu- praca w kamiennym kręgu dosłownie jak w tym starym serialu "W kamiennym kręgu". Niewolnicza. Im więcej ziemi wykopię, tym więcej mam do wykopania. Już rozmyślam jak by tu... żeby jakoś posunąć do przodu, ale ręce opadają... Momentami mam ochotę zasypać i zostawić wszystko jak leci...

Obrazek

Aniu dzięki, najbardziej lubię siedzieć teraz na ławeczce pod wierzbą w otoczeniu bujnych hortensji i wcinać słonecznik!

Obrazek

Janko
, u mnie te liliowce zwykłe rosną jak szalone. Z tymi szlachetniejszymi już jest gorzej, wolniej rosną, ale może tak mi się wydaje bo młodziutkie.

Obrazek

Marto, masz rację, jak się sadzi, to wydaje się, ze miejsca w huk i pusto na ogrodzie. A bardzo szybko robi się za ciasno.

Obrazek

Małgosiu, nawet o tym nie pomyślałam... A już teraz jak robiona jest elewacja chłopaki odkręcili przęsło i przy okazji zrujnowali moje dwa powojniki :evil: Oj, chyba to nie był najlepszy pomysł...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Przytnij te powojniki i zabezpiecz jakąś dużą donicą one odbiją . Ja tak zrobiłam i teraz też rośnie na siatce .. Ja wycinam tylko te które mi usychają ale ja mam jeszcze gdzie sadzić chociaż to u mnie zięć patrzy na moje poczynania krzywym okiem .. Stwierdził że już mi starczy ogrodu ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Świetne te ruiny. Przydałyby się w ogrodzie. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARIOLKA,w ogrodnictwie nie ma zmiłuj :evil:
Podam przykład własny...Jodła koreańska to był szał i ją kupiłem.Na pierwsze szyszki czekałem dokładnie
10 lat,bo była z nasiona...Z pierwszymi szyszkami,już duże drzewo,wyglądała przepięknie :!:
Trochę zaglądała do sąsiadów i wymyśliłem 3 oczka w kaskadzie - na jodłę zapadł wyrok ;:222
Teraz często pokazuję oczka i ich otoczenie i mam miejsce w cieniu na drinka ;:108
Reasumując - tnij,rąb,przesadzaj :!:
I nie żałuj :oops:

Ps. Kotki urocze :!: Tak jak i reportaż z Ogrodzieńca :!:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No to jak widzę miałas fajny wyjazd do Ogrodzieńca.Fotki suuper ;:215
I fajny czas na ławeczce ze slonecznkiem w ręku.Ach te wolne chwile, jakie cudne.I to lato :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”