Klon jesionolistny(Acer negundo )
Re: Klon "Flamingo"
Był jeden rok,co paliło mi gruszę a jest zielona,o kolorowych nie wspomnę.W tym roku oberwał berberys.Ot mamy pogodę jaką mamy a w sklepie często nie powiedzą /bo albo sami nie znają się /albo wolą uniknąć zniknięcia klienta.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2016, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Klon flamingo zmiana wysokosci podcinanie
Witam mam klon flamingo ze szkolki. Klon byl przyciety tak aby byl kula na wysokosci 1.8m Chcialbym aby jego wysokość (podstawa kuli) byla na 2.5. Czy jak poobcinam wszystkie odnogi na 1.8 i zostawie jeden przewodnik ktory dotne na 3.5 a pozniej zaczne kształtowac kule to czy nie zaszkodze drzewku. Jak bedzie w przyszlosci wyglądać to miejsce gdzie teraz drzewko sie rozrasta.
Drzewo zastalem w takiej postaci.

- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Klon jesionolistny "Flamingo"
Klony Flamingo są beznadziejne . Mam 16 lat takiego i odradzam taki zakup ,chyba ,że daleko od domu ,żeby go nie widzieć codziennie
Beata

Beata

- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko....,, klony Flamingo według ciebie ,, beznadziejne,, możesz rozwinąć tą myśl.
. Mam dwuletniego, może zbyt krótko ale w pobliżu ma sąsiad kilkunastoletniego. Chodzę, podglądam i wzdycham..kiedy mój taki urośnie.
Jest co podziwiać. 

- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Może to już przyszły te czasy kiedy to szukamy czegoś więcej niż Klony jesionolistne??!! Ja go nie za bardzo lubię bo rośnie wszędzie aż do znudzenia a jest tyle innych ciekawych Klonów
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2016, o 09:28
Re: Klon flamingo zmiana wysokosci podcinanie
Prosze o pomoc:)Landcaster pisze: Witam mam klon flamingo ze szkolki. Klon byl przyciety tak aby byl kula na wysokosci 1.8m Chcialbym aby jego wysokość (podstawa kuli) byla na 2.5. Czy jak poobcinam wszystkie odnogi na 1.8 i zostawie jeden przewodnik ktory dotne na 3.5 a pozniej zaczne kształtowac kule to czy nie zaszkodze drzewku. Jak bedzie w przyszlosci wyglądać to miejsce gdzie teraz drzewko sie rozrasta.
https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... BGn0YS.jpg
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Klon flamingo zmiana wysokosci podcinanie
tnij śmiało ostrą piłą na "obrączką" czyli jak najbliżej pnia nie uszkadzając kory która zarośnie miejsce cięciaLandcaster pisze:...Prosze o pomoc:)
przy kształtowaniu korony lepiej wyciąć więcej niż mnie - szybko odrośnie , zrób tak żeby można było co kilka lat wycinać starsze konary na nowych przyrosty są najładniejsze
może ukształtuj coś na kształt wierzby rosnącej na miedzach - pień i wyrastające gałęzie z główki wycinane i skracane wg potrzeb
odrosty z rewersją (zwykłe liście) - wycinaj, jak przypali liście też można wyciąć całą gałąź