Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

:wit
Hej Kasia.
A dlaczego nieszczęsne? Czytałam o nich sporo opinii i raczej są pochlebne.
Ja nie mam ich w tym roku ale koktajlówek i innych drobnych w ogóle mam niewiele.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hejka Małgoniu :)a tak zapytałam ? jakoś tak ciężko uderzyć do Was, ja podjlądam wasze poczynania :) musze zagospodarować trochę czasu na pogaduchy :)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Kasiu ja mam Korale. ;:108 Dwa krzaczki. Trochę różnią się kształtem owoców. Jedne są bardziej kuliste, a drugie są tak podłużne, jak na Twoim zdjęciu. W smaku są bardzo dobre, słodkie, jedyny minus to dosyć gruba skóra. Krzaki zdrowe i fajnie owocują. ;:333
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia MORANGO Uderzyć do nas jest bardzo łatwo, wystarczy napomknąć cokolwiek o pomidorach :;230
Ale ogólnie to i kwiaty, warzywa, jedzenie, przetwory a nawet i muzyka cieszą się powodzeniem.
Tzn muzyka już w Tymczasowym została wyłączona ze względów bezpieczeństwa ale ten temat był zawsze tu obecny.
DJ Wituś i DJ Kasia często zapodawali niezłe nutki ;:173

Kasia mymysteryy U mnie w zasadzie wszystkie koktajlówki mają twardą skórę :roll: Nawet Winogronek balkonowy miał taką do żucia w długie zimowe wieczory ;:306
Zrobiłam w zalewie octowej i po urlopie będę kosztowała. Do słoja dodałam także Sungold i Chocolate Cherry. Wyglądają pięknie razem ale ciekawa jestem smaku.
Na listę czekamy najdalej do połowy października bo potem będzie AWN i znów lista się wydłuży ;:306

Marysiu Dziś na grylu czułam się jak królowa egipska- smażenie w rękach starszej latorośli, po raz pierwszy odkąd bywam w Tymczasowym, do mięcha mogłam napić się napoju zawierającego procenty, potem rilaks w piaskownicy, teraz świerszcze, ciepły wieczór i znów procenty.
Gdyby nie to, że poszłam po południu do pomidorów, uznałabym ten dzień za idealny.
Ale o tych pomidorach to za chwilę.... :cry: Muszę znów fal poszukać bo będą zdjęcia.... niewiele ale będą
Ze zdrowotnością masz rację, u mnie jest to samo. Nie dość, że czerwone mam generalnie "nie ładne" to na dodatek nie mają smaku np malinówek tylko wodnisto- nijakie. Ale nad tym już kilka razy ubolewałam.

Beatko Czwartek czy piątek- co to za różnica? Mnie dni tygodnia jedynie przypominają, że zaraz będzie po urlopie ;:145 Nawet na zegarek zbyt często nie patrzę- berbeć zgłasza kiedy głodny a zachodzące słońce sygnalizuje, że trzeba powoli zmykać do cepki. póki co, pogodę mam idealną a noce naprawdę przyjemnie- nie zimne. Jutro mam być koło 30* i burze, w poniedziałek ochłodzenie do 18* a potem znów ocieplenie aż do 28* ;:138
I z tego, co obserwuję długoterminowe, sezon zakończymy (małopolska) koło połowy października. :tan

Idę z wiadrem po internet bo zaczyna brakować :lol:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale że co? Że do października wybrać jakie odmiany na 2017? :shock: :shock: No to żeś teraz zażartowała. Małgoś nie pij więcej. :wink: ;:306 Znając mnie, to ostateczne decyzje będą podejmowane na parę godzin przed wysiewem. :;230

Kocury i kuny już przyszły? :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie, nie Kasiu, nie żartowałam. Lista do października a my będziemy ją potem modyfikować. Ja wiem, że do tego co my Ci podpowiemy, Ty dopiszesz jeszcze drugie tyle a kolejne ćwierć tej ilości zamówisz na AWN ;:306
No, i nie policzyłam tego, co roznoszą potem gołębie.....

Kocury mają dzisiaj imprę chyba na mojej posesji ;:oj Harmider za drzwiami jak się patrzy a i chopocki z impry pod remizą wesoło wędrują po wsi ;:306
Wyjątkowo wcześnie ale to dopiero rozgrzewka przed potańcówką planowaną na ostatni weekend sierpnia. Może i ja się załapię :uszy
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie ,ja mam jeden krzaczek koralików ,pysznych mięciutkich i z mięciutką skórką,ale bardzo są malutkie i to jest wszystko co mam z pomidorów ;:306 no i bardzo się teraz rozrasta i jest zdrowiusieńki bez żadnych spryskiwań ,a pomidorki od Ciebie wsuwam codziennie ,są pyszne ,jak ja to lubię :tan
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden krzaczek :shock: ..... nie chcę Cię Martuś straszyć, ale od tego się zaczyna pomidoroza. ;:108 Potem już jest tylko gorzej ....tzn lepiej ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam jedną dynię a teraz marzy mi się góra dyniowa ;:306 Odziedziczyłam jedną różę wiekokwiatową i New Dawn z Tymczasowym a teraz mam 12 krzaków i kilkanaście patyczków w kapturkach. Tak się zaczyna każda choroba ;:306
Jedz Martusia, jedz bo kolejne przyjadą we wtorek ;:108
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz o mich dzisiejszych zmaganiach pomidorowych

Wczorajsze zmiany na łodygach, zasmarowane jodyną na dziś były ładnie przysuszone ale niestety kolejne plamy wylazły.
Zrobiłam więc zbiór z Córcią i przy nieocenionej pomocy młodszego berbecia. Trochę tego było ;:173

Obrazek

Pod wieczór zabrałam się za malowanie zmian Infinito i obrywanie liści. Jeśli mi serce nie pęknie to pstryknę fotkę jutro żeby Wam pokazać "pole boju". Masakra!!! Niektóre zostały dosłownie bez liści (ale i owoców mają ledwo- co). Noc mnie zastała w tych pomidorach a jeszcze nawet nie doszłam do połowy.
Najbardziej oberwał Sungold, Malinowe Serce Rumianki oraz Dyno żółty (tego nawet nie skosztowałam i pewnie już nie skosztuję.
Z resztą jest kilka odmian, których nie będzie mi dane pokosztować w tym roku ;:131
Oczywiście są krzaki, na których ZZ wcale nie wlazła mimo, że tulą się do tych, które oberwały.

A to moje niby Kas/21

Obrazek

Czy możecie mi podpowiedzieć co to?
Owoce słodkie, śladowa ilość galaretki i pestek. W zasadzie bez problemu mogą iść do suszenia :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

No to pięknie Gosieńko, pomidoriada kolorowa aż miło. Ja dopiero co wylazłam ze skrzynek z malinami :roll: ale raczej z kuchni się jeszcze dziś nie wygrzebię.
Listę pomidorową już też zaczęłam i koniecznie muszę wpisać się do Waszego koła pomocy eNKAPu (NKAP - nie koniecznie anonimowi pomidorocholicy) po jakiegoś "sponsora" coby mnie pilnował, bo pomidoroza mi w głowie się rozszalała na maxa.
Kasiu MORANGO piękne te koraliki, czemu nieszczęsne? Nie uprawiam bo jakoś wyjątkowo do mnie nasionka nie trafiły, ale mam tam w Twoim wątku kilka takich chciejstw że aż mi jęzor wywala jak na nie patrzę, więc może jakby jakiegoś gołębia puścił... :lol: to w przyszłym sezonie.....
....o widzicie i już się zaczyna....bez "opiekuna" nie ma szans na okiełznanie tego nałogu ;:306
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgoś, czy to nie będzie Orange Banana?
Za chwilę wybieram się w działkę, to sprawdzę u siebie.
O Witusiwego Dynusia to się nie martw, popróbujesz już we wtorek.
Na razie to na początek dnia dynusiowe serduszko albo część anatomiczna ;:306
Obrazek

A może by tak dzisiaj dla odmiany o kwiatkach?
Nie możemy być przecież monotematyczni :;230

Co do ograniczenia odmian, mam pomysł ;:224

Może jedna z Was zostanie Świstakiem, póki co, posada wolna. ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit ;:4
Witajcie w upalną niedzielę.U mnie teraz 28 stopni i mam tylko nadzieję że zapowiadane na dziś burze gradowe nas wszystkich ominą.Myślę że w razie czego jesteście przygotowane na zabezpieczenie swoich upraw.
Cieszę się że wasze ostatnie spotkanie ;:333 się udało.Czytałem relację z niego w wątku Kasi. ;:63
Irenko takie żółte serducha tej mojej odmiany często się zdarzają i u mnie w tym roku.Ta odmiana którą miałem prowadzoną "na ryzyko" na dwa pędy wydała potężny plon na obydwóch,więc się opłaciło ją tak poprowadzić.
Małgosiu jeśli Twoje są jak piszesz słodkie,ze śladową ilością pestek i galaretki to są te z nasion które miałaś ode mnie.
Tak wyglądały u mnie dla porównania wyglądu w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beatko zatrwian wrębny nie jest rośliną trudną w uprawie,wymaga jedynie spełnienia kilku warunków aby się udał i cieszył pełnymi,wyrazistymi kwiatostanami.
Napiszę jak ja począwszy od siewu z nim postępuję.
Wysiewam do drewnianych skrzynek(wys.5-6 cm.)rzutowo nie przywiązując za wielkiej uwagi jak przy pomidorach do odstępów między nasionami,chociaż staram się to robić względnie rzadko.
Wysiewam do takiej samej ziemi jak sieję pomidory,czyli uniwersalnej do wysiewu i pikowania.Gdy rośliny zaczynają się wzajemnie zasłaniać i walczyć o światło pikuję je do takich samych skrzynek i podłoża tylko w większej rozstawie ok.3/3cm.Pikowanie jest potrzebne i bardzo ważne na późniejsze kwitnienie.Zalecane jest nawet dwukrotne pikowanie,ale ja pozostaję przy jednym a efekty i tak jak widzisz są nie najgorsze.Podczas całego cyklu rośnięcia w skrzynkach do czasu wysadzenia w pole niczym ich nie zasilam dodatkowo.I teraz dwie ważne rzeczy.Po pierwsze zatrwian lubi do rośnięcia ziemię lekką,przepuszczalną i stanowisko słoneczne.Nie cierpi podczas wzrostu konkurencji chwastów.Druga ważna uwaga to zasilanie.Po dobrym przyjęciu i widocznym wzroście roślin zaczynam je dokarmiać dolistnie i tylko dolistnie przez cały czas uprawy co 7-10 dni.Przez lata jego uprawy stwierdzam że świetnie rośnie i kwitnie pełnymi kwiatostanami po zasilaniu nawozem wapniowym.Ja używam Calcinitu.Myślę że jak mu dasz Beatko to co lubi odwdzięczy Ci się w przyszłym roku i będziemy oglądać Twoje zdjęcia.
Marysiu to też mała porada w tym temacie dla Ciebie.Warto spróbować a będzie cieszył Twoje oko za rok.Polecam Ci jego uprawę i pielęgnację bo to bardzo wdzięczna roślina.Z talerzami na nasiona to faktycznie masz rację.Był okres że połowę z szafki podebrałem. ;:306
Małgosiu jeszcze parę dni do końca sierpnia i będę miał z górki i złapię nareszcie trochę oddechu i więcej czasu. :D Od pierwszego września idę na miesiąc urlopu. ;:215
Na ostróżkę już się cieszę, :tan bo jak wiesz nie tylko od pomidorów jestem zależny ale i od wszystkich roślin które wzrastają dzięki pielęgnacji na moich oczach.Po prostu mnie to pasjonuje.
:D Cebulę na bieżące spożycie wyrywaj systematycznie a na przechowanie to jeszcze poczekaj aż przyschnie szczypior.
Żeby nie zawsze kończyło się na pomidorach :;230 dziś trochę pokażę z innej beczki.
Powiem Wam dziewczyny tylko tyle że sezon pomidorowy pod osłonami który nieubłaganie wyjątkowo wcześnie w tym roku się kończy uważam za bardzo udany.Od 2002 roku to najlepszy jeśli chodzi o plony,biorąc pod uwagę minimalne użycie nawozów i środków ochrony. ;:215 Dlatego jak pisałem wcześniej ograniczam ilość odmian na przyszły rok do tych 10-12 plus ewentualnie kilka nowych do testowania.Listę tych których walory smakowe i plon mnie ;:333 zachwyciły Beatko podam Wam we wrześniu jak będę już na spokojnie wyrobiony.
Winorośle też w tym roku zapowiadają się dobrze. ;:108
Granatowa stara odmiana jeszcze w fazie zielonej,ale ok. 10 września powinna się już wybarwić.

Obrazek
Te szlachetne już zaczynają się barwić.

Obrazek

Obrazek[/URL

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/05ff02515df48da2]Obrazek

Późną odmianę brzoskwini trzeba będzie ratować podporami bo zawiązała multum owoców.

Obrazek

Obrazek
Orzech w tym roku wreszcie uniknął przymrozków i będzie czym się pobawić.

Obrazek
Aronii też niczego nie brakuje. ;:108

Obrazek
Jeżynowe zbiory mam co pięć dni.

Obrazek
Podobnie jak malin.Soki zimą będą jak znalazł. :D

Obrazek
Odmiana jabłoni Sawa(bezparchowa)zaczyna kolorować, praktycznie bezobsługowa jeśli chodzi o jakieś opryski.Typowe jabłko ekologiczne.A o to przecież chodzi.Małgosiu pomyśl kiedyś Ci pisałem o takiej odmianie u siebie.Polecam.Pojedyncze owoce zaczyna rodzić w drugim roku po posadzeniu.

Obrazek

Obrazek
Sama mnie Małgoś napoczęłaś w temacie śliwkowym,więc za Twój ślinotok ewentualny mnie nie wiń. :;230
Proszę Cię bardzo,podano na...
Węgierka Dąbrowicka.Ręka jest tylko pozachodzona po zrywaniu jeżyn,żeby nie było. ;:306

Obrazek
Żółta stara odmiana renklody.

Obrazek

Obrazek
Gdzieś za tydzień zacznie się Stara Węgierka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dawno nie widziany atrakcyjny Pikuś z mamusią. ;:306 :;230

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ojej pierwsze zdjęcie ślicznej dziewczyny, a ostatnie cudnych psiaków ;:215 A w środku nasze plony...tzn nie moje ;:145
Małgosiu to ja już nie będę się chwalić bo ja koszykiem a Ty taczkami wywozisz ;:306 Takie pomidorki tez mam i suszę...no proszę to od Witusia! Małgoś a wracając do grillowania, nareszcie poczułaś że masz urlop!!! ;:304 ;:304

Witku a moje śliwki w większości robaczywki poradź co i kiedy pryskać, bo muszę ;:223
Za jabłonką muszę się rozejrzeć koniecznie, tylko jeszcze napisz jak smakuje to jabłko.
Brzoskwinie rok temu miały takie gałęzie a w tym jest mało owoców ale za to duże. Winorośle w tym roku oszalały, mam tyle owoców że nie wierzę własnym oczom...tylko żeby zdążyły dojrzeć.
Z zatrwianem chyba spróbuję, bo to śliczne kwiaty, a na pocieszenie w tym roku miałam zatrwian Suworowa...udał się ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze: DJ Wituś i DJ Kasia często zapodawali niezłe nutki ;:173
Małgoś nie zapominaj o DJ Marysi .... też kiedyś w Twoim wątku wrzuciła niezły kawałek ;:333
Mogę go chyba spokojnie zapodać ponownie bez ryzyka wylotu do kartonu, bo jak najbardziej pokrywa się z tematyką wątku. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=lw7LvAWEu7A :heja

Pamiętacie jak kiedyś chciliśmy nakręcić sobie podobny teledysk w mnożarce Witka? ;:306

Witek może i Ciebie uda się kiedyś ściągnąć na nasze spotkanie? ;:173

Pięknie Ci w tym roku wszystko obrodziło. ;:215 Ale po włożeniu takiej pracy należy Ci się taki urodzaj. ;:108
Widzę, że i na paprykę i na zatrwian ten calcinit super działa. Czy można go ewentualnie zastąpić propionianem wapnia, albo CW, czy to jednak nie będzie miało takiego samego efektu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”