Wątek ten będzie zawierał moje doświadczenia i przemyślenia z powyższych obszarów, ale mam nadzieję również doświadczenia i pomysły wszystkich, którzy taką uprawę już mają i będzie skarbnicą wiedzy dla tych, którzy taką uprawę przewidują prowadzić.
Uczestniczę w życiu forum już jakiś czas i widzę że jest nas sporo rozrzuconych po różnych wątkach, szukających wsparcia w tej nie łatwej sztuce. Wiele osób próbuje swych sił na miejskich balkonach i tarasach szukając podobnie jak ja sposobu na uzyskanie jak największej różnorodności uprawianych odmian. Sporo Forumowiczów uprawia kilka sprawdzonych gatunków warzyw w skrzyniach, kastrach i donicach walcząc w ten sposób z problemami odglebowymi lub specyficznymi szkodnikami na swoich działkach. Właśnie wszystkie te osoby chciałabym zaprosić do mojego wątku i zachęcić do dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Sprawa wbrew pozorom nie jest prosta, bo do wszystkich już bardzo rozległych umiejętności ogrodniczych trzeba dodać jeszcze te, które narzuca nam specyfika ograniczonej przestrzeni życiowej naszych warzywników, czyli problemy ze zrównoważonym nawożeniem, doborem ziemi, nawadnianiem i ochroną roślin. Mam też wielką nadzieję na stworzenie w tym miejscu katalogu odmian najlepiej sprawdzających się w warunkach pojemnikowych, popartych naszym doświadczeniem.
Uprawiam warzywa w pojemnikach od wielu lat z lepszym lub gorszym skutkiem. W tym sezonie po raz pierwszy głównie dzięki FO właśnie, na większą skalę papryki i pomidory, które akurat cieszą się największą popularnością wśród upraw doniczkowych, a ponieważ są o nich na forum oddzielne wątki, traktujące właśnie o uprawie w donicach tutaj będą tylko jednymi z wielu warzyw, o których mam nadzieję będzie mowa.
Oto mój taras:

Spis warzyw, które zostały przeze mnie wypróbowane na okoliczność uprawy pojemnikowej:
sałaty kruche, masłowe, musztardowiec, rukola, sałaty listkowe, ostre japońskie, rukiew wodna i ziemna, portulaka
koperek,
rzodkiewki w wielu odmianach,
ogórki odmian rodzimych i egzotycznych
kiwano
czosnek
kalarepa
cebula
cyklantera
fenkuł
buraki wielu odmian również liściastych
okra
groszek cukrowy
brukiew
seler
marchew
pietruszka
szpinak
fasola wielu odmian w tym wspięgi egipska i chińska
pomidory koktajlowe i wielkoowocowe
komosa truskawkowa
por
jarmuż
kapusta pak-choi
dynie różnych odmian w tym kabaczki,
patisony,
cukinie
topinambur
bakłażany
pepino
miechunki pomidorowe
papryki
melony
ananasy i cytryny, oraz wiele odmian ziół przyprawowych
Taras ma ok.20m2 i warzywne plony z niego w tym roku wraz ze skrzyniami i donicami umieszczonymi pod tarasem pokryły ok.30% zapotrzebowania mojej rodziny na warzywa (co uważam za całkiem spory sukces mając na względzie fakt że jesteśmy rodziną żywiącą się głównie roślinami)
Liczę na to, że każdy kolejny sezon dzięki coraz większemu doświadczeniu i odpowiedniej selekcji gatunków, będzie tą procentowość zwiększał.
Wszystkich, którzy będą czuli potrzebę mniej formalnego porozmawiania nie tylko o warzywnictwie zapraszam do mojego luźniejszego wątku "z balkonu na talerz..." link w stopce, gdzie jest mowa również o kulinariach związanych z uprawianymi w skrzyniach warzywami tudzież inne pogaduchy. Znajdziecie tam też relację z tegorocznego sezonu, która dokumentuje rewitalizację tarasu - zapraszam