Nie potrafię rozróżnić chorób roślin ozdobnych, owocowych, warzyw etc. Jak rozpoznać czy jest to choroba grzybowa czy zaatakowane przez jakieś owady ( mszyce, wciornastki etc) a jeszcze skąd wiedzieć bez wykopywania cebulek kwiatowych czy nie ma żerowania w nich jakiś robaków czy też jakiś grzyb. Całkowicie mnie to rozbija i podłamuje. W tym roku psikałam kilkukrotnie cały ogródek raz na grzyba raz na robaki. Do tego na samym początku wszystko 2 x BI 58 EC.
Czy jest jakiś ogólny środek na wszelkie robactwo do wszystkich roślin ( ozdobnych i owocowych) i ogólny środek na grzyba do wszystkiego? Jak jest z tym gotowaniem cebulek kwiatowych w celu zabicia larw? I co mogę zrobić by odkazić mój ( 6mx7m ) ogródek na przyszły rok, żeby w ziemi nie było robactwa i grzybów. Mam w nim chyba wszystko i wszystko było zaatakowane ( pomidor, narcyze, hiacynt, lilie, irysy, ogórki,poziomki, fasola, etc.)
Błagam o pomoc. Wiem, że pytanie chaotyczne ale chodzi mi o rozpoznanie czy grzyb czy robaki I o środki. Jeśli w końcu to pojmę moja pasja stanie się łatwiejsza i dam spokój sprzedawcom, którzy sami nie potrafią mi pomóc ;(