Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

O ładne. Ten na dole przypomina mi moje brad's black heart ale oczywiście nie znam się na tyle by trafić na 100%. Odpowiadając, nie nie chorowały mi. Troszkę tylko niektóre pomidorki zaczynają pękać ale poza tym nie zauważyłam nic niepokojącego. Tylko jedna odmiana white tomesol mi niestety uschła pomimo, że już na niej pomidory dojrzewały ale nie wiem dlaczego.
Ja będę zbierać z tych moich nasionka jeżeli zechcesz to Ci wiosną podeślę co nieco :wink:
Lucyno ja też tak miałam lubiłam te kwaśne mocno soczyste ale chciałam popróbować czegoś nowego i naprawdę mi posmakowały a w sałatce dodatkowo fajnie się prezentują.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko zacofana na pewno nie jesteś :D Po prostu każdy ma swój smak to tak ja w ciąży jedna lubi słodkie druga kwaśne ,a ja się najadłam śledzi i popiłam mlekiem nie polecam ,goniło mnie całą noc ;:306 ;:306 ;:306
Też mi się marzy taki pomidor z dzieciństwa mięsisty o aksamitnym smaku i cienkiej skórce :roll:
Kasiu dzięki jakby Ci zostały z tego dużego żółtego ,ale dosłownie kilka nasion bo mąż ma dużo nasion trochę mu podbiorę to się wymienimy :wink: Też myślałam ,że ten na drugim zdjęciu taki sam jak Twój ,ale nie .Mąż nie chciał zbierać nasion chce co roku coś nowego .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu , ja też chyba jestem tradycjonalistką z pomidorami ,bo tylko czerwone mi pasują no i gdzie ja bym mogła postawić tyle różnych sadzonek i kto by to zjadł ?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ,tak na dobrą sprawę przodek pomidora nie przypominał dzisiejszych dorodnych i smacznych pomidorków ,więc co za różnica jakie kolory , kształty i smaki .Te nasze z dzieciństwa to robota kogoś ,ale mnie też one bardzo smakowały :D
Myślę ,że warto próbować nowości ,a może to wcale nie nowości ?
Ja mam dużą rodzinę ,więc z jedzeniem na bieżąco nie będzie problemu ,a i sąsiadów też lubię obdarować .U mnie jest tak ,że jak się nic samo nie zepsuje to na pewno sie nie zmarnuje :D
Miałam już ok 70 sadzonek i jakoś dałam radę ,jedna z forumek podpowiedziała mi ,żeby pikować od razu do skrzyneczek i to było bardzo dobre rozwiązanie :D
W tym roku też siałam i mąż też kupił dziesięć sadzonek na All............
Pozdrawiam Alicja
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja też lubię próbować nowych pomidorów. Na szczęście rodzinka też - ale dopiero jak im pokażę, ze nie trujące ;:306 Jak pierwszy raz posadziłam czarnego, to najpierw musiałam im udowodnić, ze nie zgnił. W tym roku zachwyciliśmy się wszyscy zielonym pomidorem Malachitowa Szkatułka - pychotka. ;:333

Alu ta dwukolorowa róża przepiękna ;:167
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego dużego już się suszą nasionka, więc coś na pewno zostanie. Ja mam te nasionka z wymiany forumowej i tam były pakowane po 5 co i tak okazało się za dużo bo wysiewałam po 2 góra 3 - i wszystkie powschodziły. Zostawiłam sobie po jednym krzaczku a resztę rozsady dałam siostrze. Nasiona pomidorów mają bardzo dobrą i długą zdolność do kiełkowania.
A smaki naszego dzieciństwa to już chyba nie powrócą niestety, wtedy to była jakaś magia gdy wszystkiego brakowało a w sklepach stał tylko ocet wszystko co swojskie było jak niebo w gębie ale te kupowane rzeczy w większości też, teraz mamy nadmiar, konserwanty, polepszacze smaku i zapachu i inne tego rodzaju śmieci, kiedyś wędlina się mogła co najwyżej zasuszyć w lodówce a dzisiaj obśliźnie i się zaśmierdzi.
Alu wracając do właściwego tematu czyli roślin jakby się dało przyłożyć gałązkę tej różyczki ;:167
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vimen pisze:Ja też lubię próbować nowych pomidorów. Na szczęście rodzinka też - ale dopiero jak im pokażę, ze nie trujące ;:306 Jak pierwszy raz posadziłam czarnego, to najpierw musiałam im udowodnić, ze nie zgnił. W tym roku zachwyciliśmy się wszyscy zielonym pomidorem Malachitowa Szkatułka - pychotka. ;:333

Alu ta dwukolorowa róża przepiękna ;:167
Kasiu dobrze ,że rodzinka lubi ''nowe'' .
Średni syn jak zobaczył tego mojego pomidorka na talerzu to najpierw zapytał co on taki z ;:306 wystarczyło ,że powiedziałam ,że taki jest i jadł .
Zielonego już mąż obejrzał :D
Kasiu dziękuję .

Pamiętacie jak pierwszy raz pojawiły się banany w naszym kraju .Mało kto wiedział co to i jak to się je .....i też nie wszędzie były dostępne moi teściowie pierwszy raz spróbowali banana w roku osiemdziesiątym jak im zawiozłam .Więc to była nowość ,która nowością nie była ;:oj
LadyK pisze:Z tego dużego już się suszą nasionka, więc coś na pewno zostanie. Ja mam te nasionka z wymiany forumowej i tam były pakowane po 5 co i tak okazało się za dużo bo wysiewałam po 2 góra 3 - i wszystkie powschodziły. Zostawiłam sobie po jednym krzaczku a resztę rozsady dałam siostrze. Nasiona pomidorów mają bardzo dobrą i długą zdolność do kiełkowania.
A smaki naszego dzieciństwa to już chyba nie powrócą niestety, wtedy to była jakaś magia gdy wszystkiego brakowało a w sklepach stał tylko ocet wszystko co swojskie było jak niebo w gębie ale te kupowane rzeczy w większości też, teraz mamy nadmiar, konserwanty, polepszacze smaku i zapachu i inne tego rodzaju śmieci, kiedyś wędlina się mogła co najwyżej zasuszyć w lodówce a dzisiaj obśliźnie i się zaśmierdzi.
Alu wracając do właściwego tematu czyli roślin jakby się dało przyłożyć gałązkę tej różyczki ;:167
Kasiu masz racje smaki dzieciństwa nie wrócą ;:185
Zarzuciliśmy dużo ze swojskości na rzecz sztuczności bo nikt wtedy nie przykładał uwagi do szkodliwości jaka kryła się i kryje w artykułach spożywczych .
Kasiu tamtą rożyczkę co Ci padła to gałązki przyłożyłam teraz czekamy na efekty ,a jeżeli chodzi o te pomarańczowe to musimy poczekać do przyszłego roku ,aż od żyje bo nawet nie urosła .Bardzo będę chciała je rozmnożyć .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zrozumiałe, że musi się rozrosnąć. Ja po trochu też zaczynam przykładać swoje róże - może faktycznie dopiero w ten sposób coś wyjdzie. Pnące, które chciałam rozmnożyć dla siebie z patyczków urwanych od sąsiada niestety nie wyszły, musiałam je wyrzucić.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu wczoraj zaraz po wpisie w wątku napisałam do ciebie PW ...długi list bo sporo spraw .. A że miałam wiele okienek na raz otwartych i coś chciałam sprawdzić .. Z tego wszystkiego wracając kliknęłam nie to co trzeba i ... strona się zamknęła razem z całym moim elaboratem :(
Drugi raz w życiu coś takiego miałam wiec do 3 razy sztuka.
Siewki kanny ładnie rosną ale myślę,że już w niedługim czasie warto by je dać razem do doniczki dla oszczędności miejsca.Póki co niech sa pod chmurką bo przesadzanie i zmiana warunkó jednoczesnie mogłąby im zaszkodzić .
A ciekawość co to z tego będzie jest ... i to jaka :D
W naszym bloku podłączono CO z ciepłowni miejskiej. Do tej pory mieliśmy prywatne gazowe z pieców 2-funkcyjnych - tanio i wygodnie.
Wspólnocie coś odbiło i zmian się zachciało ale nie ma przymusu podłączania i póki co każdy indywidualnie podejmuje decyzję .
Już dziś wiem, że piwnice będą ciepłe a ja tam tak dobrze przechowywałam kłącza, cebule, bulwy itd . Siła wyższa zdecyduje o dalszej przygodnie z daliami ale już czuję ogromny żal.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Alu, wpaniałe dalie zaczynają Ci kwitnąć ;:oj Piękne okazy, duże, zdrowe, kolorowe ! Przechowywałaś je może ? czy to nowo zakupione tej wiosny ?
Róże też cudne i rudbekie moje kochane ! Kipi Ci ogród kwieciem, ślicznie, pozazdrościć !
Kiwi nie mam i chyba nie posadzę, pomidorki mam koktailowe, nawet smaczne. Ale Twoje ciekawe, szczególnie ten zielony.
Pozdrawiam i życzę słonka ;:3 ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Alu ;:196 przepiękne pomidorki widzę i cudowne róże ;:215 ;:63 ;:63
Nie pisałam bo nocowałam na działce , ale postaram się jak najszybciej sprawdzić co tam mam zapisane ;:108
Czy teraz mam Ci wysyłać ????
Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę ;:4 ;:4
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

ŁOŁ Alu , masz kiwi :!: ;:oj napisz coś na ich temat. ja mam kilka lat, zapylacze też . kwitną ale owoców nie mają . Ile Twoje mają lat ? Zjadasz je ? smaczne ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Alu, patrzę na te pomidorki i tak: ten zielony zebra miałam jeden i zaraza go dopadła, więc nawet nie spróbowałam, ale ten cytryna smaczny bardzo, na nasionka na pewno zostawię o ile zaraza nie zje reszty moich pomidorów ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aluś ,w poniedziałek było święto,więc ja z pośpiechu wzięłam za niedzielę ;:306 to cała ja :uszy widzę ,że i pomidorki masz ,mnie jakoś brakuje na nie czasu ,a tak lubię mieć wszystko własne ,bo najpyszniejsze ,ale nie da się mieć wszystkiego,mam za to dużo dyń ,bo same rosną ;:306 ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jak chcesz te różę od Przemka to mogę ci dołożyć bo mam jedna na zbyciu .
Krysiu ja też tak miałam nie raz i już się człowiekowi nie chce ....
Tak zrobie z siewkami jak radzisz do jednej donicy i do domu ,ale póki co niech rosną na dworze .
Coraz więcej trudności z przechowaniem cebulowych mamy i też już się martwię .
Mam dwóch sąsiadów z piwnicami zewnętrznymi ,ale po stracie w jednej z nich tych 250 odmian ;:185 zostaje ten drugi ,
ale też nie mam pewności czy to dobry pomysł . :wink:
Będę myśleć .......,gdzie dalie na zimę umieścić .
Asiu dziękuje ,dalie ,niektóre tegoroczne ,a niektóre stare .
Pozdrawiam również ;:167 ;:168
Tereniu dziękuję ;:196 dobrze ,że masz możliwość nocowania na działeczce ;:333
Tereniu spokojnie jeszcze zdążysz wysłać :D
Pozdrawiam wzajemnie ;:167 ;:167 ;:4
Karolciu ,a cóż ja mogę napisać o kiwi ,rośnie na płocie na południowej stronie ,a na owoce też długo czekaliśmy ,a czy smaczne dla nas bardzo ;:333 ;:333
W tym roku zatrzęsienie owoców .
Rośnie u nas ok 18 lat

Obrazek

Obrazek

Iwonko zaraza zjadła u mnie te popularne ;bawole serca malinowe kilka odmian i jeszcze kilka innych ,a te co mamy w skrzyniach trzymają się dobrze są koktajlowe ,a ten zielonoczarny to jest wielkości mandarynki .
Witaj Martuś . Ty pomyliłaś sie o jeden dzień mnie często cały tydzień ucieknie ;:306 Dynie też miały być ,ale jak piszesz nie można mieć wszystkiego ,więc będą w przyszłym roku :wink:

A to gąsienica chyba ćmy .Znalazł ją kotek :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”