Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Marysiu! Moje dalie posadziłam w kilku miejscach, posadzone są po całym ogrodzie, gdzie tylko słońce dociera. :wink: Może masz rację z tym "pierwszym miejscem, bo staram się sadzić tak, żebym mogła każdej zrobić zdjęcie i ja pogłaskać :wink:

Krysiu! Twoje dalie są również piękne, cześć z nich są obiektem moich westchnień! Tylko dobrze je opisz! :;230 Pomponiki uwielbiam ze względu na ich geometryczny kształt, chyba lubię taka harmonię! ;:170

Dorotko! ;:196 Oglądaj do woli! dalii jest tyle, że ja większości też nie widziałam ;:306

Trochę leniuchuję świątecznie, ale to raczej efekt zmęczenia tygodniowego i przetwórstwa jabłkowego (robię soki do picia, musy, sok na cydr. Wygląda to na razie mało apetycznie, ale ma potencjał ;:304
Obrazek

Kilka migawek bez dalii:

Powojnik viticella Mikelite
Obrazek

Moje stokroteczki! Już jest kilka, w zeszłym roku była jedna! Chwilę potem synuś skosił więc się pewnie nie rozsieją ;:224
Obrazek

Moje aksamitki rozpierzchłe
Obrazek

Obrazek

No i to, na co czekacie! Ja zresztą też uwielbiam te zdjęcia! :wink:

A-Peeling
Obrazek

Dutch Carnival
Obrazek

Crazy Love
Obrazek

Eveline
Obrazek

Bride to Be
Obrazek

Emma's Ippenburg
Obrazek

Jonathan's Ippenburg
Obrazek

Rebecca's World
Obrazek

B-Man
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trzeba było synusiowi kazać ominąć stokrotki i dać im szansę na wysianie. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rebecca's World ;:167 Może kiedyś wreszcie uda mi się ją dostać...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ewenement-każda z tej sesji mi się podoba!
Szkoda że syn tak brutalnie potraktował stokrotkę :cry: Zrób płotek i dosadź krokusy ;:224
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko dalie różnorodne i piękne zarazem powalają na kolana śliczności ta ostatnia piękna Co do krwawnika papriki raz miałam po dwu latach padł i teraz drugie podejście drugi rok zobaczymy .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka dalie obejrzałam jak zwykle co jedna to ładniejsza, każda ma to cosik w sobie ;:108
Ale nad potencjałem % dłużej się zatrzymałam bo też mam jabłka w ogrodzie i ten CYDR mnie kusi.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dalie 'potargane' t o jest to, co mnie się podoba najbardziej. Drugie miejsce daję... pomponom ;:138 .
Są dla mnie takie egzotyczne ;:173 . Muszę pomyśleć wiosną o chociaż 2 pomponowych ;:223 .
Z wyrobów 'jabłkowych' preferuję dżemy i ocet jabłkowy ;:108 . Wszystkiego, co ma jakieś procenty nie chce tolerować mój organizm- czyżby miał dość? ;:306 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Ja właśnie byłam na tym etapie, że procenty mi szkodziły, a własnoręczny cydr nie szkodzi. Nie ma w nim chemii, jest niskokaloryczny i nie powoduje dolegliwości układu pokarmowego. Tak jakby nawet służył organizmowi, bo naprawdę świetnie się po nim czuję! Potas ma i flawonoidy. ;:173
A mam jedną taką potarganą paskudę, która pójdzie na kompost po sezonie! Ma wściekle fioletowy kolor (nie da się sfotografować) i 30cm średnicy. Coś strasznego. Nazwałam ją Fioletowy Potwór i patrzeć na nią nie mogę. A posadziłam przed domem (miało być coś z serii Melody - pozdrawiam firmę Wiśniewski Junior!) i wszyscy z ulicy widzą to straszydło, niby podziwiają, a mi jest wstyd! ;:306

Krysiu! Masz rację! Chodzę, cmokam i głaszczę! ;:173 Z cydrem warto spróbować! Z wczesnych jabłek trochę kwaśny i lekki wychodzi (mało cukrów) i ja trochę dosłodziłam sok, ale mimo to - polecam!

Becia!
Czyli u Ciebie krwawnik też kaprysi! No zobaczymy! Mam taki ugór pod brzozą, gdzie chciałam stworzyć skraj lasu. Taki z macierzanką, kocanką, kostrzewą, dziewanną, krwawnikiem, ale to chyba musi się samo wysiać, bo wszelkie próby spełzły na niczym... ;:145

Tulap! Planuję dosadzić jesienią z dwie setki krokusów i irysów żyłkowych. Wiosną zawsze czuję niedosyt! :wink: Płotek też by skosił... ;:224

Kasiu! Zapisz, żeby się domagać! ;:196

Dorotko! Nie wiesz, o czym piszesz! ;:306 Facetowi kazać omijać stokrotki! ? Jak on mi kiedyś dalię skosił, na której kwiat z utęsknieniem czekałam ;:145

Słońce niżej operuje. Dziś rano, jak zbierałam jabłka i śliwki do pracy, dało się czuć powiew jesieni. Tak ... żółto się zrobiło! Ale hamaki wiszą i zapraszają do korzystania z lata. Dziś ma być pogodnie i znów pewnie zamiast walczyć z podagrycznikiem , walnę się na hamak! ;:306
Róże:

Graham Thomas
Obrazek

First lady
Obrazek

Optic Illusion
Obrazek

Ferncliff Tango
Obrazek

Freyas Paso Doble?
Obrazek

Dad's Favorite
Obrazek

Wowie
Obrazek

Lake Carey
Obrazek

Eveline
Obrazek

Sofia
Obrazek

Jowey Linda
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

I pewnie dlatego to ja u siebie kosiarką jeżdżę. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet się nie waż tej paskudy wyrzucać - wyślesz ją mnie, uwielbiam kontrasty ;:188 . Dam Ci kawałek Polki ;:173 . Czym brzydsze, tym ładniejsze :tan .
Potas to ja mam w przecierze pomidorowym ,którego na zimę robię mnóstwo i pijemy jako kompot.
Dodatkowo ocet jabłkowy rano, z wodą i miodem - 'tyle mi zostało, co mi nakapało' ;:306 . Jest ok ;:108 .

Nie było jeszcze 'mojej' dalii, której nazwę oczywiście zapomniałam, więc proszę o dalsze zdjęcia. Jest potargana, róż z morelą , bardzo mocno ją zawsze dzielisz, bo masz tylu chętnych, że się nie odważyłam poprosić, ale popisać i popatrzeć mogę, co nie? ;:130 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem Aniu, o którą Ci chodzi ;:185 Dużo dalii straciłam i niezmiernie żałuję. Możliwe, że jej nie zobaczysz... Potargana, mówisz... ;:218 Show'n Tell? Ona była najbardziej :roll: O paskudę się dopomnij, a ja już zapiszę do notesu!

Dorotko! Kiedyś też ja jeździłam, ale już czas odpocząć więc poświęciłam stokrotki :wink:

Snowflake
Obrazek

Kennenmerland
Obrazek

Faberge
Obrazek

Kingyo Hime
Obrazek

Alstergruss
Obrazek

Tour de Monde
Obrazek

I te, które są dla mnie podejrzane:

Freyas Paso Doble?
Obrazek

Pacyfic Ocean
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam na Autumn Fairy; nawet nie pisz, że nie masz ;:134 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam! Zdechła! Miałam dokupić wiosną, ale nie było! Będę polować, ale Auchan nie miał jej w tym roku ;:185 Nauczyłam się nie płakać, bo policzyłam, że więcej przez te lata straciłam, niż mam w tej chwili w ogrodzie ;:306
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

takasobie pisze:
I te, które są dla mnie podejrzane:
Ty Miłeczko o nic nie podejrzewaj tych biednych dalii, one mają tylko jedno zadanie...piękne być. I takie są ;:215
Nie wiem która piękniejsza, nie da się ,,,no nie da się. Wszystkie są CUDNE ;:180

A jak ten cydr? Była degustacja?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Wygląda na Freya's Paso Doble. A ta druga nie wiem czy to Pacyfic Ocean, ale już mi się podoba ;:333
A ja trafiłam na wyprzedaży Autumn Fairy - późno posadziłam i jeszcze nie kwitnie, wiec nie wiem czy jest zgodna. W ogóle mieli ciekawe odmiany w tym e-sklepie, bulwy dobrej jakości, opakowanie rewelacyjne - teraz tylko czekam na pierwsze kwitnienia, żeby sprawdzić zgodność - jak będą zgodne to na pewno rozpowiem wszem i wobec :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”