Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Niestety tylko my to potrafimy zrozumieć , osoby spoza kręgu powiedzą , że trzeba "mieć pod sufitem" (nie chodzi o hoje :lol: ) ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpisuję się pod tym , co Jacek napisał, ale powtórzę też, co Iwona napisała - o matko kochana! Żanetko, jak pasja, to pasja, nie ma miejsca na kompromisy.
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

O oczywiście że roślin nigdy "za dużo" ,szkoda tylko że koniec z nowymi hojami .Zawsze mi szkoda jak ktoś mówi że koniec z jakimiś roślinami ,ale przeważnie i tak ciągle nowe dochodzą :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie! ;:oj
Ale gdzie teraz będą zimować inne, skoro to było ich miejsce na tych oknach? ;:131
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze:I rzut ogólny z lampami i bez, choć obiektyw nie chwyta do końca:

Obrazek

Obrazek
- zaniemówiłem, a gdzie Ty się "podziejesz", jak te rośliny rozrosną się (nie wspomnę o pozostałych Twoich podopiecznych ) ;:306 , toż to będzie prawdziwy pokojowy ;:oj "busz".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Masakra będzie jak wsio ruszy ze wzrostem. W pokojach jak w dżungli będzie a jak zaczną kwitnąć to już całkiem będzie wypas :idea: Zapowiada się wprost niesamowicie. :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

O, fakt, przecież to będzie pachniało! :shock:
No nic, najwyżej Żaneta wyjedzie do swojego domku letniskowego :wink:

Na przykład takiego:
Żanetka, mogę wkleić fotkę? Zrobiona specjalnie z myślą o Tobie w naszym wrocławskim zoo w ostatni czwartek 8-)

Obrazek Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

He he, pewnie! Wrzucaj co chcesz, zwłaszcza takie marzenie o domku letniskowym :;230 Wiesz, że ja lubię, gdy mój wątek staje się naszym wspólnym i nie tylko moje zdjęcia są tutaj.

Ale jedna prośba... do Ciebie i do Was wszystkich... Czy po tylu latach dobrej znajomości mogę... prosić... o... niezdrobnianie mojego imienia? :oops: Żanetka to od razu lornetka, skarpetka, marionetka, awionetka - zdecydowanie wolę piachu/ździchu i inne formy wymyślone przez bandytę/ lub piaskowa, Żanet (jak mówiono do mnie w dzieciństwie) czy w ogóle normalnie Żaneta, ale zdrobnienie tego imienia jest dla mnie czymś jakby nie do mnie :;230 No co ja poradzę, jakieś zboczenie trzeba mieć, mam akurat takie, więc... pliiiiis ;:196

No, ulżyło, to teraz do rzeczy!

Bardzo, bardzo dziękuję Wam za wspaniałe komentarze odnośnie tego mini-hojarium! Bardzo, bardzo dziękuję!

Małgosiu, szkoda, że w Palmiarni nie widziałam żadnej hoi, pewnie od razu bym coś wypatrzyła i pewnie kupiła na pamiątkę.
Moniko, okazuje się, że nawet jako broń obosieczna czasem się przydaję, więc z czystym sumieniem używaj do samoobrony :;230
Piotr, za tak miłe słowa bardzo dziękuję! Pewnie, że dla wielu to jest przegięcie, i co tu dużo ukrywać - jest, ale ja po prostu zawsze chciałam mieć taki pokój i... mam :D
Iwonko - w sumie tak! :;230 Najgorsze, że te ściany i tak trzeba będzie kiedyś pomalować, ale najgorsze jest mycie okien, kiedy całe to towarzystwo trzeba ściągnąć. Jednak ja to lubię, więc problemu nie ma, tylko rezerwacja dużej ilości czasu jest potrzebna :D
Henryku - sam jesteś Mistrzem w organizacji przestrzeni dla swoich ulubieńców, więc od Ciebie takie słowa usłyszeć to dla mnie podwójna radocha!
Jacku, trafione w samo sedno!
Basiu - tak jakoś trudno się z Tobą nie zgodzić :;230
Kuba - tyle, że ja nie mówię z przekory, a z racjonalności, bo przecież naprawdę kiedyś się to miejsce musi skończyć, nie ma tak, że wszystkie hoje dadzą sobie radę w sztucznym oświetleniu. Poza tym, nie można być całkowicie niewolnikiem, bo jednak jakby nie patrzeć, wolę się budzić w innych objęciach niż wśród pędów rozszalałej hoi :;230 Mogą przybyć tylko inne w zamian za te, które ewentualnie padną, ale i to jak pisałam, wątpliwe, bo z kolei pozostałe rosną. Plus minus kilka innych, ale ogólnie raczej to już będzie constans ;:131 I też mi nieco szkoda, bo tyle jest piękności jeszcze do zdobycia, ale cóż...
Lucynko - a dziękuję! Ale to nie na tych zimują kaktusy i sukulenty, to w pokoju dziecięcym, gdzie chłopaki i tak jeszcze nie odczuwają potrzeby zabawy w samotności i więcej przebywają z nami. I tam ustawiam te zimujące, ten zaś pokój ciągle był niezagospodarowany na stałe.
Mieciu - mnie właściwie o busz chodzi, ale sam dobrze wiesz, że niektóre rosną... i rosną... i rosną... i nagle przybędzie po latach jeden listek ;:306 A pozostałe miejsce mają, jak przyjdzie czas ich zimowania, to oczywiście zaprezentuję ulubieńców. Gorzej, jak pomyślę o wysiewach - nie będzie już tego dużo, ale jeszcze na kilka się zdecyduję.
Grześ - oby tak było, ale niektóre naprawdę rosną słabo, a ja ich nie "pędzę", więc zanim ten busz się pojawi, minie dobrych kilka lat.
Lucynko - i dziękuję za myśli o mnie, naprawdę śliczny ten domek! Jak pojedziemy kiedyś w Wasze strony, to na pewno odwiedzimy zoo, poszukamy tego domku, i wtedy ja pomyślę o Tobie ;:196

Raz jeszcze Wam serdecznie dziękuję, było mi bardzo miło czytać te wpisy. A dziś ja mam poniekąd coś dla Ciebie, bo to cudo Ci właśnie wysłałam.

Mam kolejną radość - coś pięknego. Odratowany z niemal strasznych warunków, wywalony do piwnicy, rok temu zakwitł jednym kwiatem. Dziś - dwoma olbrzymami, wreszcie się doczekałam: Echinopsis multiplex w całej swojej okazałości:

ObrazekObrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazek

Ciężko mi było zdecydować, które zdjęcia wybrać, to z racji tak pięknego kwitnienia i tak dokonałam selekcji ;:306 Szkoda, że zapachu nie można przesłać, ale mój M niby to obojętny na te kaktusy, a już wieczorem koledze mówił, że czeka na kwiat :;230

Miłego dnia Wam serdecznie życzę!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Z nawożeniem też nie ma co przesadzać. Niektóre rośliny po prostu rosną wolniej i trzeba się z tym pogodzić ale za kilka lat jak wszystko zacznie kwitnąć bo będzie widok a jakie zapachy w domu :wink: :idea:
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żaneta,- będę się pilnować( A wiesz, że ja mam odwrotnie? Ponieważ wszyscy mówią do mnie Baśka, to demonstracyjnie mam w podpisie zdrobnienie).
Echinopsis wygląda pięknie z tak fantazyjnie powyginanymi kwiatami. Znam zapach i prawie poczułam go z ekranu :D .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Echinopsis multiplex bardzo piękny! ;:138

Widać, że roślina odwdzięczyła się za dobre potraktowanie. :)
Swoją drogą coraz częściej można w Twoim wątku oglądać rośliny z cierniami i ich kwiaty. Cieszy mnie to bardzo! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grześ, no pewnie - nawóz zawsze stosuję ostrożnie, dlatego mówię, że nie pędzę :D Natomiast co do kwiatów - z tym u hoi bywa różnie, w zasadzie każda z tych gatunków, które mam, kwitnie w innym czasie. I czasami wielkość nie ma znaczenia - malutka sadzonka lacunosy może zakwitnąć ledwo po posadzeniu, a inne trzeba czekać latami, mam też takie, które w ogóle w warunkach domowych nie zakwitną, głównie są to z sekcji Eriostemma, tych starałam się nie mieć w ogóle, jednak skusiłam się na dwie: lauterbachii i coronaria. Pozostałe zakwitną, ale potrzeba na to sporo czasu, mierzonego niekiedy w latach :D

Basiu - no i to jest piękne, że każdy lubi co innego, a Twojego rastamana przecież też pamiętam ;:196 A Baśka dla mnie to tylko z Wołodyjowskiego ;:306

Henryku - a czyja to zasługa, słucham? ;:173 Sama się cieszę, choć cierniste miałam zanim trafiłam tutaj, jednak ale gdyby nie Twoja pomoc, wsparcie innych Kolegów z Forum, nie byłoby ich tyle. Dziś zrobiłam odkopanie archiwum, i w porównaniu z poprzednimi latami, tych kwitnień jest rzeczywiście coraz więcej. Niech tylko te cuda od Ciebie rosną zdrowo, to będzie jeszcze piękniej, czego sobie i Wam życzę ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
izalui
50p
50p
Od: 26 cze 2016, o 06:28

Post »

Witam serdecznie w wątku :-)
Piękne hojarium, przestałam mieć wyrzuty sumienia, że chcę dużo kwiatów w mieszkaniu :-)
Podziwiam :-)
Pozdrawiam, Luiza :-)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luiza - miło mi bardzo, witam Cię również bardzo serdecznie, dziękując za wizytę! ;:180 Wyrzuty sumienia? Iiiiii... :D Miejmy tyle, ile można, ile damy radę i na ile mamy warunków i możliwości, a wszyscy będą zadowoleni. My na Forum najbardziej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Normalnie zaniemówiłam na widok hojarium. Rewelacja ;:215 Co do oświetlenia, to przypomniała mi się anegdota, którą opowiadała mi znajoma. Pewna pani doświetlając swoje fiołki musiała się tłumaczyć przed policją, jakie to uprawy trzyma w mieszkaniu. :wink: Pewnie któryś z sąsiadów pozazdrościł.

Z góry przepraszam za zdrabnianie twojego imienia. :oops: Ja mam zupełnie odwrotnie, formy oficjalnej wręcz nie znoszę, może w wieku 80+ uznam ją za właściwą. Kaśka, to w PGR-ze wozi świnie na rowerze. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”