Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Mariolu jednak skusiłaś się na powojniki na płot. Pochwal się jakie odmiany zamówiłaś ;:108 . Oj wyobrażam sobie jaki będzie urokliwy ten płot.
Wiele osób nie czyta postów tylko pisze dla ich ilości. ;:108
Jak konsultuje zakupy z M. to zawsze mi mówi kup,tylko coś ładnego i ,żeby kwitło cały rok.
Choć takich roślin nie ma. ;:108
Ja mu i tak odpowiadam,że pracuje,więc kupuje. Potem chodzi i zapytuje co nowego dziś przyszło.A jak mu okazuje kwiatka za 200 zł to mu mina rzędne i słyszę takie malutkie,żeby tylko zakwitło. Potem chodzi i pyta masz to.. to pokaż. A jak coś zakwitnie nowego to mi sam pokazuje. Widziałaś to itp. Niestety te nasze ogrody wcale nie są takie tanie. ;:108
To pracuj w tym kamiennym kręgu. Pozdrawiam. :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ALU, Jolu o powojnikach myślałam od czerwca. Wszystko przez to, że pięknie kwitły w tym roku. Chciałam też czymś obsadzić ogrodzenie od strony drogi, i zdecydowałam, że najlepsze będą powojniki. Wybrałam te włoskie, bo zależy mi na bezproblemowości. Niby kwiaty mniejsze, ale w ostateczności wydaje mi się, że jest ich więcej i to daje efekt. Wielkokwiatowe są piękne, ale już bardziej kapryśne.
M.in. kupiłam: Justę, Błękitnego Anioła, kard. Wyszyńskiego, Asao na pergolę i inne. Część już posadziłam pod płotem. Zostało jeszcze 5(kupione jako nieoznakowane) +1 gratis. Akurat przy sadzeniu ułamał mi się tuż przy korzeniu powojnik, którego zaleca się nie ciąć :evil:
Mam nadzieję, ze odbije, bo na ukorzenienie gałązek nie liczę... Chęci do pracy w ogrodzie mam ogromne, tym bardziej, ze po tak ulewnych deszczach wszystko bezproblemowo wychodzi z korzeniami, a gdzie nie spojrzę tam oczami wyobraźni myślę o przeszeregowaniach. Niestety mój kręgosłup buntuje się bardzo, na czworakach jako tako daje rady, o schylaniu mogę zapomnieć, z chodzeniem dziś mam duży problem :(
Przeraża mnie to! W tym roku to już normalnie plaga z tymi "połamaniami w krzyżu" i "skręconą szyją". Mniej więcej co trzy tygodnie nie mogę się ruszyć!

Myślę też o posadzeniu szpalera hortensji Bobo przed powojnikami. Efekt gwarantowany, tylko zmniejszyłabym powierzchnię trawnika o jakiś metr do przodu, co oznacza, że nawet z zaparkowaniem samochodu przed domem byłby problem. No i nie wiem...

Ech rozpisałam się w mojej przerwie na podwieczorek. Chciałabym podziałać jeszcze w ogrodzie, ale trochę nawieruszyłam już kręgosłup na dzisiaj ;:222 ;:222 ;:222
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Taka ilość powojników! :roll: :roll:
Cały płot zakwitnie! ;:333
Pięknie będzie. ;:63 ;:63 ;:63
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Lucynko, mam nadzieję, ze powojniki będą zdrowo rosły i pięknie kwitły :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja bym też tak zrobiła! U nas jest w okolicy wiele ugorów. Może dlatego, że energetyka górą idzie i tam nikt nie chce siać, bo słupy, bo promieniowanie! Ja bym pod czymś takim chętnie urządziła szkółkę dalii ;:306 Na pewno by pięknie rosły ;:215
W powojniki poszłaś! Super! Ja mam dwa włoskie: Polish Spirit i Mikelite oraz jeden górski Mariorje. Przynejmniej nie mają uwiądu :roll:
Też bym musiała się wziąć do roboty. Na razie rozdysponowałam prace: jeden synuś sprząta jabłka spod jabłonki, drugi jak wróci z roboty, ma pokosić. Ja będę pilnować, żeby to zrobili. :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, super, że chłop(c)y Cię słuchają. U mnie dzieci są w wieku dyskusyjnym. Po co? Na co? Zaraz, za chwilę, później... Stosuję tę sama technikę, gdy oni czegoś ode mnie chcą :;230

Szkółka daliowa, o tak... wspaniała sprawa!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne hortensje i róże , moim różom muszę obciąć przekwitłe kwiaty .. Też mam rząd powojników ale przy drabinkach .. Może jak kiedyś kiedy córka się pobuduje na łące też postawią płot a powojniki już będą duże ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Mariolciu niezły zakup....20 powojników....piękny będzie się płotek prezętował gdy się rozrosną i zakwitną ;:215 ;:215
Oszczędzaj się trochę kochana....perz nie zając nie ucieknie.Daj w "nagrodę" dzieciom po kawałku do wyczyszczenia kamiennego kręgu ;:224
Moje gdy dostają takie ogrodowe nagrody z kategori tych "najprzyjemniejszych" póżniej są milutkie i grzeczniutkie jak aniołki :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Mariolu, piękne te Twoje hortensje. ;:180 Ja jak Ty ciągle coś dosadzam i kombinuję
i doszłam do wniosku,że pod podciętym świerkiem mogłabym posadzić dwie hortensje.
Na horyzoncie mam hortensje Polar Bear , czy Ty masz hortensje o takiej nazwie u siebie.
Co, do powojników też wolę włoskie, są bezproblemowe a czy kard. Wyszyńskiego, to powojnik włoski.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko Twój ogród wygląda jak oaza na pustyni! wokoło taki sobie krajobraz i wydzielona oaza!
Śliczne ma hortensje, moje się rozrastają i zaczynam doceniać ich urodę :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Cudowne hortensje, Mariolko! ;:433 ;:433
Jakie olbrzymie krzewy i jak obsypane kwieciem! ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mariolu pracy nie zazdroszczę przy usuwaniu perzu i przesuwaniu skalniaka ;:222 jednak patrząc na poglądowe fotki widać ile pracy włożyłaś w ten cudny zakątek.Hortensje wyrośnięte .20 powojników do sadzenia to sporo lecz jak zakwitną będzie ładnie .U mnie tylko Polish spirit szaleje i Pamela Jackman reszta jako tako
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Wow ;:oj Co ja widzę i czytam. Aż 20 powojników zakupiłaś? To będzie prawdziwy spektakl jak zakwitną. Mam nadzieję, że pokażesz ;:136
A ja nie mogę dociec co tam kombinujesz w tym kamiennym kręgu? Co tam ma być? Albo nie doczytałam, albo czytam bez zrozumienia ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam świątecznie :)

Pepsi- muszę po prostu przesunąć bardziej do środka te kamienie, bo nie sposób przejechać taczkami między kamieniami a iglakami. A jak wyjdzie? nie wiem.

Jakuch w tym roku u mnie powojniki kwitły super. Do tej pory kwitnie właśnie Polish Spirit, sadziłam na płot same włoskie...

Lucynko sama jestem bardzo zadowolona z hortensji. Pięknie kwitną i zdrowo rosną!

Marysiu, dziś właśnie córa mi opowiadała, że wczoraj poszły z kuzynką na spacer i zaczepiła je pewna starsza Pani i mówi do mojej córy, że "każdy ma ogródek, ale twoja mama ma najładniejszy" ;:215 To lubię ;:215

Sasanko
, kard. kupiłam jako powojnik włoski, bo tylko tę grupę przeglądałam, żeby mnie nie kusiło... A czy takim jest? Trudno mi powiedzieć. Hortensje są super i też kombinuję jakby je jeszcze ulokować z sensem w ogrodzie... Bo mój szpaler przed płotem chyb raczej nie dojdzie do skutku, bo za bardzo zbliżyłabym się do drogi...

Grażka, obawiam się, ze po takim pieleniu mogłabym wiele roślin już nie zobaczyć... Powojniki mam nadzieję, ze będą prawdziwą ozdobą płotu...

Janko, takie rośliny pnące super wyglądają w większej ilości. Bardzo lubię takie kwitnące płoty. jeden był dla mnie inspiracją...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Widzę że masz posadzone żurawki w żwirku i ładnie Ci rosną,u mnie takie zestawienie się nie sprawdziło,wszystkie żurawki na wyżwirowanej rabacie padły :(
A powiedz mi Twoje długo tam rosną?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”