Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Alu ;:196
Chyba tutaj mogę podziękować za gościnę u Eli i nasze spotkanie.
No to dziękuję bardzo. ;:180 ;:173
Super, że mogłyśmy spotkać się w takim gronie i w przepięknym ogrodzie Eli. :heja :heja :heja

Dziękuję za mnóstwo kwiatków po moim ostatnim wpisie.
Ten liliowiec został ostatecznie zidentyfikowany jako Kwanso.
A wiesz, ze i u mnie ostatnio coraz więcej słonecznych kolorów ?

Buziaczki dla Ciebie i Eluni. ;:196 ;:196
:wit
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu-Anabuko Bardzo dziękuję za miłe słowa. Spodobała Ci się Anabelka to teraz przywitam Cię Vanilką.

Obrazek

Basiu-Fiskomp Własnie jeżówki mnie tej dziwnej zimy pozytywnie zaskoczyły, tyle roślin padło a one przezimowały i w tym roku szczególnie pięknie się prezentują. Lubię też rundbekie te wysiane z nasion od forumek.

Obrazek

Ewa-Ewarost Takie syjamskie jeżówki pojawiły się u mnie też rok temu, ale na zwykłej jeżówce. Tym razem przedstawię powojnik Purpurea plena elegans, który jako jedyny przetrwał u mnie, pewnie dlatego, że toleruję kwaśną ziemię.

Obrazek

Izuniu- Izaziem W sklepie tych twoich budek już nie było- tylko jedna uszkodzona. Zdecydowałam się więc na to poidełko w promocyjnej cenie.
Obrazek

Mama to teraz do komputera bardzo rzadko nie zagląda, przeczyta pewnie jak pogoda zatrzyma ją w domu. Przekaże że pisałaś. I nam było BARDZO MIŁO. 10 odmian pysznogłówki, nawet nie wiedziałam że tyle jest.
Pozdrów ;:196 wrocławskie dzieci wszak i mnie przyjdzie tak swoją nazywać.

Ewelinko-ewelkacha Bardzo dziękuję w imieniu swoim i mamy. Akurat wczoraj byłam na działce u mamy z kilkoma "kaszubskimi forumkami" tak, że w następnym poście pokaże migawki z mamy działki a na razie poczekaj na to na mojej ławeczce.

Obrazek

Krysiu-Ignis05 O ja też bardzo się cieszę, że udało nam się spotkać, zaraz coś tam z tego naszego spotkania tu wrzucę.
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu
dziś nie jestem na działce, więc zaglądam do Twojego ogrodu, który w realu oglądam rzadko, a wiesz jak go lubię - no ale cóż kłopotów nie "przeskoczysz". Korzystam z okazji i dziękuję Izie, Jagodzie, Krysi i oczywiście Tobie za wizytę w moim ogrodzie, za kwiatowe dary, które, już ślicznie rosną. Spotkanie było przemiłe. Cieszę się, że pamiętacie o mnie choć mało się odzywam na forum. Dziękuję za buziaki.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Żałuję,że moje plany pokrzyżowały się zbytnio i nie byłam i tym razem....do trzech razy sztuka?;)
Podglądam fotki ;:63 ;:196
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elam Jednak Tu zaglądasz ;:138 . Bardzo dziękujemy za gościnę i już zapraszam do Twojego ogrodu.
Obrazek

Na jednym z łuków powojnik Krakowiak (jak dobrze pamiętam) Twój rodak Spotkałyśmy się u elam w miłym gronie wraz z JagiS, Ignis05, Izaziem.
Klaryska i Asma ;:145 szkoda, że nie mogłyście się z nami spotkać.

Obrazek

Podziwiałyśmy perukowiec, trawy:

Obrazek

Wiosenna niebieska rzeczka zamieniła się w szumiącą stipą Pony Tails

Obrazek

Zadziwiła nas hortensja Grandiflora, próbowałyśmy rozwiązać zagadkę dlaczego w tym ogrodzie wszystkie rośliny są takie dorodne, dużo większe niż u nas. Czy może nachylenie gruntu w innym kierunku do słońca? Czy specjalny nawóz? Nic z tego, to po prostu miłość ogrodniczki i pełne oddanie dla tego skrawka ziemi.

Obrazek

Inne hortensje- Wims Red i Vanille fraise też pięknie się prezentowały.

Obrazek

Ich urok doceniły nawet rzadkie (jak czytam) koziorogi dębosze wybierając to miejsce na romantyczną schadzkę i nawet kruszczyca złotawka im nie przeszkadzała.

Obrazek

Po strawie dla ducha musiało być coś dla ciała. Jagódki, jeżynki, a przy kawie mogłyśmy nadrobić zaległości w nagadaniu się do syta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

BARDZO DZIĘKUJĘ UCZESTNICZOM ZA MILE SPĘDZONY DZIEŃ. ;:4 ;:167
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:4 Heyka ;:4
Biegnę za Wami i podziwiam królestwo elam ;:65 jak tu tętni zielone życie,kipi sercem Gospodyni ;:167 ;:333
Miło popatrzeć .
Podziwiam niuanse buszpanowe,kamienne,ścieżki,"ramki"rabatek,zawijasy,pokoiki i schowki ;:180 Jak widać roślinki można komponować w nieskończoność-ile tylko dusza zdoła zobaczyć oczyma wyobraźni;:173 Malować,podziwiać,zmieniać,odkrywać.....cudne zajęcie ;:433
Pozdrawiam i dziękuję za fotorelację i zaproszenie ;:4 to miłe ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miłe spotkanie w przeuroczym ogrodzie to uroki FO, ja też udaję się we wtorek na podobne ;:162
Alicjo miałam pochwalić powojnik ale oko spoczęło na poidełku, bo nie mam i wystawiam stare głębokie talerze z wodą dla ptaszków, w zamian zostawiają mi pełno piórek :D Muszę konsekwentnie zacząć szukać :oops:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również na dłużej zatrzymałam oko na poidełku ;:138
W końcu sama zrobię ;:131
Marysiu migasz mi co i rusz w różnych wątkach-czas wpaść z wizytą ;:65
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ALA,sporo tracę,bo rzadko zaglądam :wit
Ale z drugiej strony mam mniej kompleksów,bo ogród taki dojrzały,wypieszczony ;:108
Gdzie mu tam do niego rustykalnym ogródkom :wink:
I jeszcze sympatyczne spotkania forumowe ;:108
Mimo to,jeszcze zajrzę...bo warto :!:
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wezwana na forum przez Izę (izaziem) spieszę podzielić się informacją SPEŁNIŁO się moje marzenie ;:138 ;:138 odwiedziłam WROCŁAW i WOJSŁAWICE.
Przeprowadzaliśmy najstarszą latorośl więc udało się zobaczyć i Ogród Botaniczny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

....no i Arboretum w Wojsławicach.

Obrazek

Królują tam teraz trawy i hortensje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimowity w takiej ilości też robią wrażenie.

Obrazek

Zaciekawił mnie krzew leicesteria i jego bordowe owoce. Ciekawe czy na północy by nie przemarzł?

Obrazek

Weszliśmy za górkę z której roztaczał się piękny widok na pobliskie Góry Sowie. Tam dowiedziałam się, że według horoskopu celtyckiego moim drzewem jest LESZCZYNA. Zejście umilały rozchodniki przysłaniające liście przekwitłych liliowców.

Obrazek

W ogrodzie poukrywane były budki z pieczątkami, które dzieci zgodnie z mapą musiały wytropić. Podstemplowane literki dawały hasło ARBORETUM. Bardzo fajny pomysł na ciekawą zabawę dla dzieci.
No i znalazłam trawkę, którą zachwyciłam się u Izy (izaziem)- hakonechloa. Jako, że trafiam na kiermasz z okazji święta traw i jesiennych kwiatów, w końcu udało mi się zakupić dwie odmiany All gold i Aureola ;:138

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Alicjo,
piękna wycieczka.
Teraz pokaż, co dzieje się w Twoim ogrodzie :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Alu tą żółtą odmianę posadź raczej w cieniu. Właśnie swoją przesadziłam, bo miała chyba za dużo słońca i ledwo zipała.
I wreszcie zakwitła mi rozpelnica co ma białe koniuszki na kłosach. Rok temu jej się to nie udało.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Alu, fajnie, ze zabrałaś nas na taką wycieczkę :D . Ciekawe rośliny i buźki :D . Hortensje i trawy zachwycają. Moja działka weekendowo-wakacyjna więc chyba się nie pokuszę ale u innych podziwiam to zestawienie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu mało brakowało, a też byłabym w Wojsławicach, niestety nie wyszło ;:222 Leycesterię mam od tego lata ale podobo okryta odpowiednio przetrwa w razie mroźnej zimy jeżeli nawet wymarznie to odbije. Zobaczymy :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Alu,Ale ty pięknie wygladasz.Suuper laseczka z ciebie.Miło cię widzieć.I takie piekne miejsca i rośliny. ;:215
W ogrodzie we Wrocławiu kiedyś raz byłam( w czerwcu)
A w WOJSŁAWICACH jeszcze nigdy :(
Cudna ta hakonechloa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”