Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Trzy Edeny ? ;:oj Nawet nie wiedziałam no popatrz słabo czytam :oops: . Jak Ty to robisz , że na tak niewielkiej działce miescisz tyle pięknych róż i to w dodatku nawet nie po jednej sztuce ;:138 . Zachwycasz ;:108 . Co do mojego pytania to dzięki za cenne informacje. Jednak znalazłam jej inne miejsce ;:173 . Słońce przez większość dnia , zaciszne i osłonięte ;:224. Ciekawa jestem tylko kiedy plan wprowadze w życie ;:173. Pozdrawiam :wit.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, szkoda róż zjadanych przez pieseczka....ale pocieszę Cię, że moja Mika ściągała z suszarki ogrodowej naszą odzież, którą ja, po powrocie z pracy zbierałam w szczątkach po całym ogrodzie. Potem pokochała moje buty. Tylko moje. Żadnych pozostałych nie tykała, a ja na szczęście na zewnątrz zostawiałam tylko te ogrodowe obuwie. Oj dała nam popalić. Pepsi też, ale ona raczej za plastikowe rzeczy się zabierała. Kilka lalek Barbie zostało zamordowanych z całym okrucieństwem, wiaderka, doniczki, łopatki...Co pies to odrębna historia.
Ale my o psach, a tu kolejne królewny powtarzają i kuszą. ;:173
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu. ;:128 . Pogoda się nieco popsuła, u ciebie chyba także. ;:oj Czy dalej na działeczce. :?: Piękne róże u ciebie i clematisy których u mnie tylko dwa.. ;:306 . Co do Eden Rose, mojej dałam prowizoryczną podporę aby przy wietrze się nie połamała. Tylko trochę nie fer arystokratka z podporą ze śmietnika. :;230 . pokaż Aniu swoją Eden Rose w całej okazałości. Może coś odgapię. :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

nyna76 pisze:Jestem u Ciebie po raz 7 i będę zawsze, wybacz, źe głównie po nocach..... Piękne wszystko i zdrowe u Ciebie aż mił
Całuję
Anuś właśnie się zorientowałam, że nie zostawiłam wpisu dla Ciebie. Wybacz. ;:196 ;:168 Nie mam pojęcia jak to się stało. :oops:
Kochana wiesz, że jestem tu głównie dzięki Tobie. Obrazek
Stale mam nadzieję, że wrócisz do regularnego prowadzenia swojego wątku. Jest szansa??? Obrazek Brakuje mi Twojego ogródka, poczucia humoru i Ciebie. Obrazek
Czy już jesteś po ferworze przeprowadzki? Ochłonęłaś? Odpoczęłaś w działeczkowych pieleszach? Pokażesz jakieś nowe fotki?
A jak urządziłaś balkon? Rzeczywiście stanęło na żurawkach?
Wróć Anka, proszę. Czekam na Ciebie. Obrazek
;:168 ;:168 ;:168

Obrazek

Zeniu ja póki co mam "balkonik" dla jednej mojej Eden Rose. Druga wspiera się o domek i kratkę dla powojnika. A trzecia dynda sobie jak chce i duma nad swoim żywotem.
Jak nie zapomnę, to kliknę dziś balkonik specjalnie dla Ciebie. :wink:
Działkować będę na weekend. teraz tylko wpadam tam i wypadam. :oops:

Obrazek

Małgoś jeśli miało mnie to pocieszyć, to nie bardzo Ci wyszło. ;:124 Nasza wariatka też uwielbia plastikowe butelki (póki co te małe pół litrowe) i lata z nimi po całej chacie jak oszalała. Chyba lubi ten ich hałas przy przygniataniu i próbach gryzienia. :lol: Namiętnie też podgryza nasze paluchy i w sumie co się da. A na samym końcu listy są jej własne gryzaki. A ma różne, różniaste, bo nie wiedziałam który kształt jej przypasi. :roll: Oszołom jeden i tak woli wszystko inne. Obrazek

Obrazek

Ewelka im szybciej plan wprowadzisz w życie, tym szybciej będziesz cieszyła się tą zjawiskową różą. ;:215 Proponuję jesienne zakupy. ;:170 No chyba, ze znajdziesz ją w doniczce, w którejś szkółce już teraz. ;:183

Obrazek

Jagno wolałabym byś odpowiedziała: "Nie no, po co Ci kolejne róże? Nie wygłupiaj się." O ile mniej miałabym roboty... :roll: Jeśli tylko jakimś cudem posłuchałabym Cię. ;:306
Ja tam Jude de Obscure nie odpuszczę. Prędzej czy później będzie moja. Obrazek

Obrazek

Mrs. John Laing sięga już góry pergoli! :tan :tan :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, pięknie się prezentują Twoje róże. A już w kroplach deszczu ;:167 że też u mnie nie chcą rosnąć jak należy, albo ja nie umiem się z nimi obchodzić ;:222 , bo ziemia przecież jest dobra... A jak pięknie prezentowałoby się takie różowisko w moim kamiennym kręgu...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kolejne powojniki? ;:oj No kochana w twoim przypadku to już rozpusta :;230 Minti cudna pomocniczka, jednak z chęci kopania tak bym się nie cieszyła :wink: Moja Dolly bowiem kopie później bez panci... Najchętniej w moich żurawkach ;:124 W kwestii sikania w domu raczej cię nie pocieszę, bo w dzień niestety zdarza się jej do tej pory :( Zwłaszcza, gdy nie zauważymy że już się obudziła ;:224 Jej starszemu koledze szybciej poszło zakumanie, że w takiej sytuacji przychodzi się do pani i prowadzi do drzwi zewnętrznych :D Ale dla niego miałam więcej czasu, więc może dlatego. W nocy zsikała się może dwa razy w pierwszym tygodniu po przeprowadzce, potem już nic.
Pocieszyłas mnie trochę z tą sklerozą :wink: , myślałam że tylko mnie dopadła w za młodym jeszcze na nią wieku ;:306
Ta pełna jeżówka ekstra jest ;:oj A ta bordowa róża jaka piękna, wiem wiem ty nie lubisz takich ciemnych, ale ja ciągle nie umiem im się oprzeć :D A do tego coraz bardziej podobają mi się jasne, te twoje piękne ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Szkółki to powinny Ci płacić prowizję od sprzedanych róż bo masz zmysł handlowy i potrafisz namówić do kupna ;:306 . Właśnie przymierzam się jesienią do kupna Eden Rose a jeśli mi się nie uda to wiosną ;:108 . Gdybym miała taki zmysł przestrzenny i doboru roślin jak Ty to już dawno bym ją miała ;:306 . No ale niestety, miejsca mam sporo ale nie umiem tego jakoś wykorzystać ;:222 . Chcę też kupić kilka historycznych no ale zobaczymy czy nikt mnie nie ubiegnie z wrzucaniem do koszyka ;:306 . Na pewno pochwalę się wybrankami ;:173 . Pozdrawiam :wit .
x-ja-a

Post »

aneczka1979 pisze: Jagno wolałabym byś odpowiedziała: "Nie no, po co Ci kolejne róże? Nie wygłupiaj się." O ile mniej miałabym roboty... :roll: Jeśli tylko jakimś cudem posłuchałabym Cię. ;:306
Prędzej bym się udusiła Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dziś pomęczę Was zdjęciami prześlicznej Crocus Rose. Zauważyłam, ze wszystkie róże które kupiłam, bo kupiłam... bo inni polecali, bo ma ADR, bo coś tam, coś tam... bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły a wręcz rozkochały w sobie. Tak min jest właśnie z prześliczną Crocus Rose. ;:167

Kropelko w Twoim kamiennym kręgu róże wyglądałyby cudownie. ;:224 Może wybierałaś nie takie odmiany? Może spróbuj raz jeszcze?

Obrazek

Clem bordowe róże nie są takie złe. :wink: Munstead Wood wyjątkowo mi się podoba. Jednak dla mnie róże tego koloru muszą być tylko akcentem a nie większością w ogrodzie. ;:333
No nic... trzeba poczekać aż Minti dorośnie do umiejętności panowania nad mimowolnym sikaniem. ;:224 Przypomnij mi jeszcze tylko ile ma Twoja Dolly?

Obrazek

Ewelko wcale a wcale nie pogniewałam bym się za prowizję od sprzedaży. :lol:
Historyczne powiadasz..? Może Rose de Rescht? Jestem z niej bardzo zadowolona. ;:333 Mimo iż kwiat trzyma króciutko, to jednak ma ich tyle, że nie widać tego aż tak bardzo. A jak pachnie! Hmmmm... Poczytaj sobie o niej.
No i zdecydowanie polecam Ci jesienne zakupy. Choć opinie na ten temat też są podzielone, to jednak zdecydowanie bardziej wolę jesienne sadzenie. Wiosną róże mają szybszy start, bo są już porządnie ukorzenione. ;:215

Obrazek

Jagno czyli niech inni też się męczą z tym różanym obłąkaniem..? ;:306

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, myślałam o różach, ale wiesz jakie mam z nimi doświadczenie. Kupowałam odmiany polecane na forum, takie niby bezproblemowe i tylko Chopin jest tak naprawdę bezproblemowy. Reszta ;:222 , chociaż w tym roku wyjątkowo kwitły nieźle jak za te wszystkie lata...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Aniu, czytałam różne porady na temat przygotowania podłoża, ale wciąż się zastanawiam... A że Ty posadziłaś już trylion róż :wink: , które Ci pięknie rosną, to napisz proszę, jak Ty to robisz. Przygotowuję się na jesień ;:333 i tym razem chcę to zrobić jak należy ;:132
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu to pochwal się ile już masz odmian powojników i róż. A nowe jeszcze przyjechały. ;:215 Już posadziłaś. :?: Lubie oglądać róże w kropelkach deszczu.
A piesek słodziutki. Na pewno jeszcze Wam choć co podgryzie. Moja sunia jak była mała to nie jedną psotę zrobiła,ale jest kochana i wszystkie straty były wybaczalne. Teraz starowina i też się jej zdarzy coś przeskrobać. Miłego dnia. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Oj ta Crocus naprawdę śliczna, szkoda że nie ma jej w ofercie szkółki, w której palnuję zakupy różane ;:224 Dolly ma 4,5 m-ca
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit
Dziś piątek, dla mnie wszak chwilowo to bez znaczenia, bo i tak jestem na urlopie ale zapewne wiele z Was cieszy się z tego faktu. :D
Nie zapomnijcie Kochani, że dziś noc Perseid'ów, czyli noc spadających gwiazd. "To piękne zjawisko zawdzięczamy Perseidom - rojowi meteorów, powstałemu po rozpadzie komety Swift-Tuttle, którego orbita co roku przecina się z orbitą Ziemi w dniach od 17 lipca do 24 sierpnia. W apogeum, przypadającym na piątkowo-sobotnią noc, na niebie może spalać się nawet do 150 meteorów w ciągu godziny, a to bardzo duża intensywność. " Także każdy dziś bierze dwa kocyki lub leżaczek i kocyk i idzie do swojego ogródka podziwiać niebo, dziękować Bogu, że ma tę możliwość, że życie jest piękne i myśleć sobie w skrytości serca kolejne życzenia, gdy zobaczy "spadającą gwiazdę". ;:215

Obrazek

Małgosiu -clem jak to mnie kiedyś ktoś powiedział: "niestety ciężko jest zamawiać wszystkie chciejstwa tylko w jednym miejscu". No niestety to fakt. Ja pierwsze dwa różane zamówienia zrobiłam tylko w jednym miejscu -u naszej Ewci. I to były naprawdę udane zakupy. Piękne krzaczki, zgodne odmianowo. Niestety koło po około czterdziestu krzaczkach skończyła się tam lista moich chciejstw. A zamawianie w dwóch szkółkach to już dla mnie norma. Pocieszę Cię, że niektóre dziewczyny tu, potrafią zamawiać w kilku szkółkach za jednym sadzeniem, jesiennym czy wiosennym. :wink: Także powodzenia!!!

Obrazek

Biedronko -Alu róż mam 70 krzaczków w 55 odmianach. A powojników..? Szczerze to po 70 zgubiłam rachubę ale tak na szybko próbując się doliczyć, to przekroczyłam osiemdziesiątkę. ;:215 Fakt, ze w tym 4 nie dają znaku życia tak długo, że chyba czas je z tej listy wykreślić. :oops:
Powojniki tez się powtarzają, czyli odmian stosunkowo mniej. Muszę to na spokojnie jeszcze raz policzyć.
Zwierzaki chyba wszystkie mają to do siebie, że coś tam co jakiś czas zmajstrują. Zupełnie jak dzieci. :lol:
Skoro lubisz rośliny w kroplach deszczu, to specjalnie dla Ciebie mam:

Obrazek

Och... no i wybaczcie lecę z Minti na dwór. Po powrocie reszta odpowiedzi. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu -Ann_85 już Ci piszę jak ja sadziłam róże. Wszystko odbyło się za poradą różanych ekspertek. :wink:
Kopię duży dołek. Na jego dno daję niedużą garstkę obornika granulowanego i garstkę wiórów rogowych. Przykrywam to warstwą ziemi. Różę z przyciętymi korzeniami zasypuję pół na pół ziemią ogródkową z ziemią dla róż z wora. Podlewam obficie wodą, minimum 5 litrów na krzaczek. Uzupełniam ziemi i robię kopczyk, najlepiej przekompostowaną ziemią. ;:215
Jeśli chciałabyś też poczytać o dbaniu i nawożeniu róż w sezonie to odsyłam Cie do poczytania dwóch stron (nr 63 i 64) z piątej części mojego wątku. Dziewczyny podały tam wiele cennych porad. ;:215
Tu masz linka:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=868

Obrazek

Kropelko -Mariolo a może one potrzebowały po prostu więcej czasu na zadomowienie się? Wszyscy mówią, że róże dopiero w trzecim roku zaczynają pokazywać na co tak naprawdę je stać. Hmm... to ja w przyszłym roku będę w prawdziwym, różanym raju... ;:224
Nie poddawaj się! Róże to takie piękne kwiaty. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek