Na dalekiej północy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na dalekiej północy

Post »

W supermarkecie mieli dziś zaskakująco dobre ceny roślin, więc się obkupiłam. Aż trochę żałuję, że nie wzięłam więcej :P

Nowa grządka składa się z dzwonków, werbeny, słoneczników, margaretek i hibiskusa :) Zobaczymy, co przetrwa.

Obrazek

A tu dosadziłam dalie, były śliczne i za dobrą cenę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Frezje w doniczce niedługo się rozwiną

Obrazek

Śmieszna prymulka wciąż się nie poddaje

Obrazek
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czy ktoś tu jeszcze zagląda? :)

Zawciąg to strasznie fajna roślina, kwitnie nieprzerwanie od marca i wciąż końca nie widać

Obrazek

Z najnowszych nabytków mam czarną petunię

Obrazek

Różę zwaną Hanne

Obrazek

Rozwkitł mi żółty clematis

Obrazek

I fioletowy, Błękitny Anioł

Obrazek

Cebulowe coś z doniczki

Obrazek

Szarotka

Obrazek

Przetacznik

Obrazek

Krzaczek laurowy - poprzedniego zjadły mi tarczniki.

Obrazek

Dalie, które dzielnie opierają się zmasowanym atakom ślimaków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naparstnice

Obrazek

Obrazek

Łany miety

Obrazek

A wszystkiemu z tarasu przygląda się kontroler jakości

Obrazek

Kwitnie też krzak solanki

Obrazek

Na pierwszym planie fuksja, w tle kobea

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zaglądam, ja :wit Tylko Ty tu rzadko bywasz ;:224 Nie dość, że piękne dalie kupilaś, to jeszcze zrobiłaś im śliczne portreciki ;:108 Czarna petunia jest niezwykła ;:oj U mnie niestety petunie atakuje maczniak i z tego powodu ich nie mam ;:222
Widać, że kontroler jakości bardzo powaznie traktuje swoje zadanie :heja
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cześć Iwonko, dobrze cię widzieć!

Przychodzę wtedy, kiedy mam coś nowego do pokazania, a że wszystko rośnie taaaak straaaaasznie woooooolno, to już prędzej nowe rośliny kupię niż doczekam się kwitnięcia tych zahodowanych :P
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak u ciebie ślicznie kolorowo :) Piękne kwiatki! I zdjęcia też, jak zwykle - uwielbiam twoje fotki, cokolwiek na nich jest zawsze miło patrzeć ;:oj

Rok temu zapowiadałam, że się wybieramy w tym roku w twoje rejony na wyprawę rowerową pod namiot - no więc właśnie wróciliśmy :D Było kompletnie inaczej, niż się spodziewałam, plany też łącznie z trasą się zmieniły i ruszyliśmy z Bergen na północ. Powiedz proszę, gdzie jest tak płasko, spokojnie i słonecznie jak u ciebie, bo gdzie nie zajechaliśmy, tam deszcz, góry, deszcz, góry, stromizny, skały, deszcz... Gdzie nie spojrzeć tam strome skały, górki, pagórki, drzew mało, ciągle pod górę, ciągle deszcz... Nie będę ukrywać, dała nam Norwegia w kość, i to mocno! Ale niczego nie żałujemy 8-) Tylko szukać działki do zamieszkania nam się odechciało, bo ile można tego deszczu ścierpieć :lol: I wszędzie ciągle pod górę! Na południe od Bergen (bo tam chyba mieszkasz..?) bardziej płasko i przyjaźnie klimatycznie jest może..?
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cześć!
Czy ja ci czasem nie radziłam, żebyście wybrali się w maju? :P Zresztą Bergen ma opinię najbardziej deszczowego miasta w całej Europie, więc można powiedzieć, że obejrzeliście je w najbardziej typowych dla niego warunkach :P

Jeśli jesteście zainsteresowani płaskością i słońcem, to najlepiej szukać na samym południu (okolice Kristiansand) i w środku kraju (okolice Drammen, nie jest płasko, ale chociaż bywa słonecznie). Fredrikstad ponoć ma śliczną pogodę w czerwcu.

Ściskam mocno! :D
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Trzymam krzak malin w doniczce, a on mi tak pięknie owocuje:

Obrazek

Jedną z nielicznych roślin, które dobrze się czują w moim ogrodzie i dzielnie opierają się ślimakom, jest karczoch.

Obrazek

Bardzo jestem też zadowolona z kilkutygodniowego grochu (który u mnie rośnie kilka miesięcy, no ale ważne, że w ogóle rośnie :) )

Obrazek

Clematis Błękitny Anioł to jedna z moich ulubionych roślin, co roku obsypuje się kwiatami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W prezencie ślubnym dostaliśmy od sąsiadki krzew porzeczek

Obrazek

Pojawiły się też dzikie jagody - te amerykańskie są jeszcze całkiem zielone.

Obrazek

Moje ukochane dzikie dzwonki zawsze dobrze wychodzą na zdjęciach

Obrazek

Ostatni kwitnący jeszcze cebulak :)

Obrazek

Pomidorowy busz na tarasie

Obrazek

Fuksje, różowe i białe

Obrazek

Obrazek

Kwitnący oleander

Obrazek

Rodochiton i solanka

Obrazek

Mikrofauna :)

Obrazek

Obrazek
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

Nooo w maju się nie dało, zresztą balibyśmy się że zamarzniemy - pod koniec czerwca mieliśmy temperatury w okolicach +3 stopni, więc w maju pewnie byśmy się w sople zamienili ;) Czyli powiadasz, że na południu jest nieco płaściej i cieplej..? Ok, to następna wyprawa w tamte rejony, może wreszcie też o Stavanger zahaczymy :D

Fajne żabowisko ci się wykluło ;:oj Będą łapały maluchu komary i inne ustrojstwa :)

Zazdroszczę karczocha - od paru lat próbuję wyhodować, i nic z tego :( Zima je wykańcza nim zdążą zakwitnąć. A tak uwielbiam karczochy. W USA wciskają je do wszystkiego, a u nas majątek kosztują.
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

Obrazek
Poobrywaj wszystkie wilki pomidorkom, oczywiście jak chcesz mieć owoce. Zostaw 1- 2 najładniejsze pędy. KoteŁ cudo, podobny do mojegO ::))
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zdecydowanie cieplej, u nas jest +12! :D Ale było i +22, przez jakieś trzy dni :P Karczocha jeszcze nie zazdrość, nie wiadomo, czy zdąży do zimy zakwitnąć, ale fajnie, że póki co ładnie się rozwija.

Ewo, jutro się zajmę pomidorkami zgodnie z twoją radą, jeśli tylko na moment przestanie padać! :D
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22

Post »

No właśnie ten deszcz!! U mnie też nie ma dnia bez kropli deszczu, chociaż troszeczkę ale zawsze. Pozdrawiam
A i odpowiedziałm Ci u mnie. :wit
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Piszesz o karczochu, a ja nawet nie wiem co to jest :oops: więc nie zazdroszczę go, ale malinek to mogę pozazdrościć. Muszę uzupełnić wiedzę. Podziwiam Twoje czarne petunie. Ja sieję je co roku i co roku zdobią mój balkon, ale jak pogoda się nie poprawi to nie będę się długo nimi cieszyć. Fuksje bardzo ładnie kwitną .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Zaglądam i podziwiam piękne zdjęcia :). Błękitny Anioł nie powinien być jaśniejszy? Mój jest taki blady i ma pofalowane brzegi płatków. Karczoch super, też mam :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakie fajne żabusie wyhodowałaś ;:oj Co to jest karczoch to ja wiem. Ale jeszcze niedawno nie wiedziałam jak wygląda jego kwiat. Teraz wiem i wiem, że jest cudny. Może zdąży chociaż zakwitnąć, warto zobaczyć ;:108
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Niestety, w tym roku z ogrodu już chyba nic nie będzie. Od ponad dwóch tygodni codziennie pada, trawnik zamienił się w bagno. Jest tylko dziesięć, czasem dwanaście stopni. Musiałam zacząć grzać w domu, bo siedemnaście stopni wewnątrz to jakaś porażka. Rośliny zdają się żałować każdego wypuszczonego listka. Zdaje się że w tym roku zima będzie trwać dziesięć miesięcy, do przyszłego maja...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”