Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Witaj Lucynko! ;:168
Masz rzeczywiście mnóstwo jednorocznych, podziwiam bo to wymaga zajmowania się ogrodem prawie cały rok z krótką przerwą.
Biały hibiskus z nasion od Ciebie wykiełkował w liczbie dwóch sadzonek i początkowo był malutki ale był. W ostatnim czasie podrósł ładnie, ale chyba zostanie w doniczce do wiosny, może je zadołuję. Za parę lat okaże się czy jest biały ;:306
Ciekawa jestem co to za kwiatek http://www.fotosik.pl/zdjecie/37d9a3983def05fe
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego pogodnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, genialny ten pomysł z siatką na balkonie! Ja na 6tym piętrze. Też kupię i zamontuję siatkę. I moja kota będzie bezpieczna. ;:196
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Taką siatkę i ja ostatnio zauważyłam na balkonie u sąsiadów z 2 kotami na parterze..widać to koci hit! :) Jeden z nich wychodzi na zewnątrz i rozkłada się po parkingu a zimą grzeje pod samochodami a drugi nie opuszcza mieszkania. ;:108
Jednorocznych roślin masz multum..mnie się już się nie chce z nimi bawić i niewiele ich u mnie... :roll:Ale i miejsca na nie brak bo zajęte przez różnorodne byliny... ;:7
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Fajny pomysł z tą siatką ;:108 Nie tylko praktyczna, ale i ładna. I dodatkowo daje trochę cienia do pokoju. Astry masz już zupełnie rozwinięte, bardzo wcześnie w tym roku. Ale i moje już niestety pokazują kolorki ;:222 Nie przepadam za jesienią, bo zwiastuje zimę, a tej nie lubię najbardziej ;:224
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko przez 3 lata zimuj Albicję w domu, a potem na działeczkę i niech próbuje, masz ich kilka, to możesz próbować ;:108 kolorek tytoniu śliczny ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich serdecznie. ;:4
Późno dziś z działki wróciłam, zakisiłam trochę ogórasków, potem szybki prysznic i już mam wolne.
Gorąc dziś był niesamowity. Niby temperatura nie taka znowu wysoka, bo tylko25*, ale powietrze stało i parowało, przez co temperatura odczuwalna znacznie wyższa.
Poczytałam, że zrywacie aronię, to ja zrobiłam to samo. Strasznie dużo jej w tym roku narosło i dodatkowo owoce wyjątkowo dorodne. Teraz problem, jak to wszystko zagospodarować. Cóż, klęska urodzaju. ;:306

Obrazek

Marysiu [Maska] - w przyszłym roku planuję więcej bylin, dużo mniej jednorocznych, bo jakoś z roku na rok po trochu sił ubywa.
Ja miałam nasiona różowego hibiskusa, ale nawet jeden nie wylazł spod ziemi. Trudno. Jednak jestem uparta i będę miała skądinąd.
Swoje przechowaj przez zimę tak, jak zaplanowałaś. Dla pewności. Moje do ubiegłego roku jeszcze na zimę osłaniałam agrowłókniną, bo one potrzebują zacisznego stanowiska, a nie mogłam im takiego zapewnić.
Roślin,a o którą pytasz, składa się z dwóch roślin. Kwiatek maczka nałożył się na kwiatek onętka i wprowadza w błąd. :;230

Dorotko 71 - siatkę zakupiliśmy zaraz po sprowadzeniu kotki do domu, by mogła sobie na świeże powietrze wychodzić. Jest wykonana z cieniutkiego drutu oplecionego równie cieniutkim sznureczkiem. Wisi już 5 lat i ciągle spełnia swoje zadanie, a dodatkowo służy pnącym roślinom.
A! Jeszcze ciekawostka. Z zewnątrz w ogóle jej nie widać. ;:333

Maryniu - taka siatka to żaden hit, a zabezpieczenie zwierzaczka przed nieszczęśliwym upadkiem.
Co prawda upadek z parteru nie jest groźny, ale może właścicielom zależy na tym, by jeden z kotków nie wychodził na zewnątrz.
Przyrzekłam sobie uroczyście, że znacznie ograniczę jednoroczne w przyszłym roku i na pewno to zrobię, bo z roku na rok coraz to słabsza jakaś jestem, cy cuś... A może po prostu lenia sobie zafundowałam i robić mi się nie chce... ;:7

Iwonko 1 - niestety, moja loggia nie zacienia pokoju, tylko kuchnię, a szkoda, po okno dużego pokoju wychodzi prosto na południe. No, ale coś za coś. W kuchenne okno słońce latem nie zagląda, więc nie męczy mnie przy garach.
Kwitną astry - samosiewki, natomiast wysiane wiosną jeszcze nie pokazały kwiatów. Nie mniej jednak wyjątkowo wcześnie zakwitły. Zresztą podobnie hibiskusy.
Też nie przepadam za zimą, ale jeszcze bardziej nie lubię późnej jesieni, gdy dni są najkrótsze, a niebo zwykle okryte szarymi chmurami. ;:222

Iwonko 00..] - dzięki za dobrą radę. ;:180 Tak właśnie miałam zamiar zrobić, tylko myślałam, że mimoza w ogóle na dwór się nie nadaje. Co prawda teraz mieszka na balkonie, ale zimę spędzi w domu.
Tytoń mam w kilku odcieniach różu. Dzisiaj przytargałam zdjęcie jasnoróżowego, który zaprezentuje się podczas wieczornego (nocnego?) spaceru po działeczce.

Zapraszam na spacer.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łubin za wielbłąda się przebrał.ObrazekJednogarbnego. ;:306 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwaściorów oczywiście nie widzicie ;:185 ;:185 ;:185 ;:134 Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klip Dagga od Marysi MaskiObrazek

Obrazek Pumpkin. Też od Marysi. Cuś go naznaczyło...

Obrazek

Obrazek

Driakiew gwiaździsta.
Obrazek

Obrazek

ObrazekKetmię południową nie tylko kwiatki zdobią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiadacie: "Jesień w otwartych drzwiach stoi".
A ja wiosnę widzę, wiosnę!

Obrazek

Obrazek

I tak właśnie wiosennie mówię: Dobranoc, do jutra. ;:167 ;:196 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dużo róznych i pięknych kwitnień u ciebie widzę. ;:215
Fajnie i ja lubię takie rózności :)
moją aronie ptaszki wyjadły :twisted:
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Lucynko, a co z aronii robisz?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Już kiedyś pozbyłam się aronii, mamy niskie ciśnienie a ona jeszcze go obniżała, teraz komuś innemu pomaga zbić to wysokie. ;:333
Praktyczna taka siatka, nieco cienia daje i kotce więcej swobody, bez obawy że fiknie kozła z bardzo wysoka, choć podobno zawsze na cztery łapy spadają. ;:oj
Kropliki, onętki, cynie i wszystkie pozostałe ślicznoty, pięknie się jeszcze prezentują.Pomidorki jak malowane a pierwiosnki ruszyły bo nieco chłodu poczuły. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko nacieszyłam oczy kolorami. ;:215 Kosmos rurkowy prześliczny. ;:oj Cynie piękne, pełne, wszystkie jak dalie. ;:215 Mało robię przetworów do słoików, bo nie mam piwnicy. W domowej spiżarni się psują, za ciepło. Więcej mrożę, owoce, a głównie warzywa. Dobrego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
nie przetrwały żadne rośliny werbeny patagońskiej z ubiegłego roku, na szczęście siewek pełno, ale nie wierzyłam że zdążą zakwitnąć,,, zakwitły przecież to też chwast tylko nie naszego klimatu tak samo jak Klip Dagga. ;:306 Onętek muszelkowy też wyszedł tylko biały, a w torebce było tyle kolorów ;:oj
Ja na razie przyglądam się aronii, ale jakby jej mniej za to pełno ochlapów fioletowch te szpaczyska!
Koniecznie muszę posiać portulakę, już kiedyś miałam i fajna jest :D
I na koniec na mojej pumpkinie nie ma ani jednego owocka ;:202 kwiatki są ale owoców nihuhu, zresztą na oberzynie w tunelu też ;:223
Dobrego dnia i może trochę mniej upalnego ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Aleś nazbierała aronii! ;:138
Moje nadal pod firanka wiszą. Jutro pewnie oberwę. Będzie na nalewkę. Nalewka z aronii jest pyszna.
Muszę też polatać po sklepach za tą siatką na balkon.

A u Ciebie jak zwykle pięknie i kolorowo. Tyle cudnych jednorocznych kwitnie. Jest tak kolorowo i słonecznie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit :wit Witajcie!
Smutny mam dzisiaj dzień. Niedawno jedna sąsiadka z działki wylądowała w szpitalu w wyniku udaru, a dzisiaj pożegnałam na zawsze drugą sąsiadkę, która zmarła na zawał. Miała dopiero 73 lata i bardzo ładnie zagospodarowaną działeczkę.
Gosia Margo i Renia Renzal podziwiały jej wystrój. Ja zresztą też, choć wolę kwiaty niż iglaki. Jednak mimo wszystko działka musiała się podobać każdemu. W tym roku nasadzili ogromne ilości róż i sąsiadka nie będzie już podziwiać ich kwiatów. ;:174
A tak bardzo kochała ten swój azyl wypoczynkowy.

Wybaczcie, że się tak rozpisałam, ale jakoś nie mogę sobie znaleźć miejsca. Nawet na działkę nie poszłam.
Zaraz zabiorę się za jakieś domowe roboty. Zebrało się dość dużo pomidorów, zrobię przeciery, a potem pomyślę, czym by jeszcze głowę zająć.

A żeby było jeszcze smutniej, to usłyszałam w radiu, że w górach już wrzosy kwitną. Cały miesiąc wcześniej. Czyli... jesień już. ;:131

Aniu [anabuko] - dziękuję za uznanie dla moich różności. ;:196
Moje ptaszki chyba nie lubią aronii, bo sąsiadka nigdy nie zrywa owoców i one sobie całą zimę wiszą. Tyle że te ptaszki mieszkają wśród wielu drzew i krzewów na niewielkiej skarpie i tam mają wszystko, czego dusza zapragnie.
Jedynie szpaki do sąsiada na czereśnie przylatują, inne owoce ich nie kuszą.

Iwonko [Iwona i P...] - z aronii robię głównie pyszną naleweczkę. Część przerabiam na sok aroniowo-malinowo-jeżynowy. Taki zdrowotny.

Stasiu - no nie wiem, czy upadek z dziewiątego piętra skończyłby się dla koty lądowaniem na cztery łapy. I nie chcę wiedzieć. Wolę nie ryzykować. ;:185
Dziękuję za ciepłe słowa ;:196

Soniu - ;:196
Faktycznie, jeśli nie ma warunków do przechowywania, to nie ma sensu przerabiać owoców czy warzyw, bo i tak się ich nie poje.
Mrożonki też robię. Wprawdzie nas jest tylko dwoje domowników, ale nasze latorośle doskonale znają drogę do spiżarni. ;:108

Marysiu [Maska] - witaj. ;:196
U mnie też jeszcze nigdy werbena nie przezimowała, ale sieją się, rosną i kwitną co rok. Dużo wyrzucam, bo całą działkę by zarosły.
Mój muszelkowy z kolei tylko różowy, ale podoba mi się, zresztą biały mnie zaskoczył, bo okazał się pełny.
Aronia u mnie już zalana, ale musiałam dokupić zalewki, bo mojej (domowej roboty) brakło.
Portulakę zawsze mam, bo ogromnie ją lubię.
No popatrz, a moje wszystkie trzy sztuki pumpkinu mają po kilka owoców. Tylko zastanawiam się, czy jadalne...
Dzięki za życzenie, a jaki był mój dzień, to już wiesz. ;:79

Dorotko 71 - w tym roku wyjątkowo dużo aronii narosło, ale nic to, wszystko się przerobi.
Głównie oczywiście na naleweczkę.
Tę siatkę kupił nam syn w jakimś niemieckim sklepie internetowym. Gdybyś była zainteresowana, to poproszę go o namiary do tego sklepu. ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko utulam! ;:4
Życie jest krótkie, stanowczo za krótkie :wink: ale im dłużej żyjemy tym więcej osób żegnamy ;:4
Ja też straciłam (przez udar) swoją jedną z pierwszych guru ogrodowania, mam po niej złotokapa i kolejne pokolenia arcydzięgla, a jak jestem na Cmentarzu Rakowickim to wpadam do niej, bo dzieci nie miała ;:131
Za oknem mam burzę i deszcz więc słonko było krótko, bo teraz pewnie się ochłodzi zgodnie z prognozami ;:223
Może Olimpiada odwróci Twoje myśli ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko ;:4 utulam, przykre wiadomości, ale może faktycznie Marsia ma rację i zmagania olimpijskie poprawą Twój nastrój.
U mnie zimno i pada, kolejny dzień nie byłam na działce.
Aronii jeszcze nie rwałam bo jeszcze twarda, ale w tym roku ładna , duża i bardzo soczysta.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”