Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Krzewuszki się nie czepiaj! Ona urodna z liści! ;:306 Widzę, że liliowcowi ziarnka zostawiłaś! Będziesz siać?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś, fakt niezaprzeczalny, zawsze mamy co robić w naszych ogrodach. mam takie chwile, że nic mi sie nie chce w temacie ogrodowym, ale zazwyczaj jak tylko posiedzę na forum, to szybko przechodzi...

Miłko, może spróbuję z tym liliowcem, aczkolwiek nim się pewnie ocknę nasionka wylądują w ziemi...

Pora zrobić nowe fotki, bo nie ma już co pokazywać...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mariolu miło było spędzić czas w Twoim raju .Masz cudny ogród i mnóstwo jeżówek ,którymi wszyscy się zachwycają ja zresztą również .Nie istotne ,ze to te najzwyklejsze, u mnie nawet te nie chcą rosnąć.Przychówki też śliczniusie jak kociaste tak i świnki .Nie zazdroszczę rozwalania kręgu ja w ubiegłym roku likwidowałam skalniak i też mnie to kosztowało mnóstwo pracy i wysiłku.Masz wielkiego Pierisa mam takiego samego tylko nie jest aż tak wielki.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariolu kamienny kręg rozwalasz. ;:108 A co planujesz na jego miejscu? Będzie nowy skalniak ?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jadziu u mnie, cieszę się, że zajrzałaś. UW każdym ogrodzie są jakieś roślinki, które górują nad innymi, radzą sobie super. U mnie to właśnie jeżówki, hortensje, a wiosna azalie- wszystkie rosną super i nie sprawiają absolutnie żadnych problemów. Ale już np taki wiciokrzew czy róże- temat do dyskusji z sensem ich uprawy u mnie.

Alu, rozwalam, ale nie całkiem. Tylko od strony iglaków jak na zdjęciu. Bo nie mogę przejechać z taczkami. A skalniak to też wielki niewypał z uwagi na perzowisko. Teraz nawet wyciągam kłącza perzu spod ziemi na głębokości 50 cm :evil: Tak jak cebulki wiosennych kwiatów, które zamiast kwitnąć do słonka z każdym rokiem nurkowały coraz głębiej, aż przestały kwitnąć...
Docelowo to jeszcze nie wiem co posadzę na tej podwyższonej rabacie :roll:
Od wczoraj pada nieustannie, a mój kamienny krąg zamienia się w breję, bo pod spodem były wysypane dwie przyczepy gliny, na co szła ziemia z kretowin łąkowych i ziemia spod wykopu oczka wodnego...

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przesunięcie kamiennego kręgu to wyzwanie nie lada. Pracy dużo i to dosłownie ciężkiej. Nawet mniejsze kamienie dużo ważą.
Renowacja skalniaka tylko na dobre mu wyjdzie. Likwidacja perzu, poprzez ręczne wybranie korzeni, to najlepsza metoda na trwałe pozbycie się go.
Będzie ładnie już jesienią i w przyszłym sezonie :heja
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu masz rację- to nie lada wysiłek! A jak to z remontami bywa, łatwiej byłoby zrobić coś od podstaw, niźli naprawiać, przestawiać itd. Już kilka tygodni dłubię w tym miejscu, postępu jak widać marne, ale mam nadzieję, że kiedyś będzie ok.

Wiosną jeszcze nie było tak źle... ba, powiedziałabym nawet, że było super. Kamienny krąg mienił się feerią barw...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem nastaje smutny czas, bo wszystko zaczyna żółknąć, przekwitać, usychać... za to górę bierze perz :evil: i typu nastaje chwila, kiedy nie mogę opanować tego odcinka ogrodu... Paradoksalnie na całej reszcie ogrodu wszystko kwitnie jak szalone, a tu pożółkłe badyle... Jeszcze na środku ogrodu, przy samej drodze...

Potem jeszcze w czerwcu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak już jest w lipcu, kot może się schować za perzowiskiem :;230 (dodam, że plewionym)...
Obrazek

Jeszcze jesienią sytuację ratują wrzosy, ale perz przerasta je w niesamowitym tempie...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatem najwyższa pora na przemeblowanie w ogrodzie :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mój skalniak również odchodzi w niepamięć - z tych samych powodów.
Niestety, w naszych warunkach rośliny skalne giną pod naporem wszędobylskich chwaściorów...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Madziu, masz rację. Jeszcze 6 lat temu skalniak był typowym skalniakiem- rojniki, płożące rozchodniki, delospermy, lewizje... Wszystkie bardzo szybko wypadały przez zachwaszczenie. Najlepiej jeszcze radziły sobie rozchodniki, ale one z kolei poprzerastały perzem tak bardzo, że wyrywając kłącze, przy okazji wychodziło połowę rośliny właściwej. Potem zaczęło się dosadzanie cebulek, wrzosów... A teraz to nie wiem co tam będzie...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Cześć Mariolciu ;:196
Dawno mnie u Ciebie nie było....hmmmm....w ogóle na forum,nie tylko u Ciebie ;:223
No powiem nie zazdroszczę walki z perzem.Ja wczoraj też zlikwidowałam rabatę w przedogródku z powodu chwaścora....tyle tylko że u mnie królował podagrycznik....ehhhh....mam nadzieję że dobrze oczyściłam,bo on z najmniejszego korzonka potrafi się rozbestwić ;:223
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A któż to do mnie zawitał? Witaj Grażynko, już myślałam, ze porzuciłaś forum na dobre :( Często myślę co tam w "wężowym" słychać, tak zniknęłaś bez śladu... Ale pewnie pogoda dała Ci chwilę na komp, zgadłam???
No podagrycznik to i u mnie się panoszy, ale praktycznie przy tujach, zatem już nie robi takich szkód jak perz na skalniaku...
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Zgadłaś....pada i zimno okropnie,a ja przygotowuję miejscówkę pod nowe hortensje.
Zdzieram 20 letnią darń z przewagą mleczu i perzu....masakra.Teraz pada więc chwila oddechu przy kompku :wink: :wink:
Piękne masz te łany jeżówek....a zwierzyniec.....słodziaki ;:215
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, cieszę się, ze nie jestem sama w ogrodowych rewolucjach. No ale wypadałoby pokazać jakieś foteczki z Twoich włości, żebym mogła powzdychać i pozazdrościć. Twój ogród zawsze mnie motywował do dalszych działań! Nie daj się prosić, wrzuć nowe foteczki do swojego wątku!
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Obiecuję wieczorkiem wrzucić.
A teraz pozdrawiam i uciekam,bo muszę to skończyć bo roślinki już jutro będą :roll:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam z niecierpliwością. Dziś przez ten deszcz odwiedzam wiele wątków z przed kilku lat i zastanawiam się dlaczego tak wiele osób odeszło z forum, dlaczego porzucili bez słowa swoje wątki i zniknęli bez słowa... a ogrody takie piękne mieli i teraz na pewno są jeszcze piękniejsze. Szkoda...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”