Każdą możesz ale musisz ocenić czy karłowa będzie miała dostateczną ilość słońca tzn czy kukurydza jej nie będzie go zasłaniać. Fasola/Dynia/Kukurydza, to trójka, która ze sobą bardzo dobrze żyje.
Jak dobrze kojarzę to one mają bardzo delikatny korzeń i trzeba z nimi ostrożnie. Pikowanie to chyba byłoby trudne zadanie, tym bardziej, że korzenią się płytko i na dużej powierzchni. Rozsady robiłam w pierścieniach, nie w doniczkach i sadziłam bardzo delikatnie, a i tak trochę odchorowały.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Wczorajszy wiatr mi trochę w kukurydzy narozrabiał. Niektóre (źdźbła? ) połamały się albo przegięły do ziemi. Zerwane z nich kolby wyglądają w sumie na prawie dojrzałe, znaczy niedługo zbiory
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
U mnie już dojrzewaja kolby, jest ich oczywiście za dużo jak na moje potrzeby i zastanawiam się czy można je zamrozić w całości? W jaki sposób najlepiej?
Powiedzcie mi proszę, pierwszy raz uprawiam kukurydzę cukrową, czy jedna roślina rodzi tylko jedną kolbę? Bo tak jest u mnie, a widziałam na polach kukurydzę, które miały więcej kolb. Może to była na tym polu kukurydza pastewna albo co?
Moja po tym pierwszym rzucie miała jeszcze drugie, np wyrastały niżej boczne źdźbła i na nich kolba, ale te drugie były słabiej wypełnione (prawie nie było kwiatostanów męskich) i niektóre kolby wyrzuciłam, a niektóre są np połowę krótsze, niż te pierwsze. Dziś zebrałam ostatnie kolby i ją ostatecznie uprzątnęłam.
Agnieszka
aha, dzięki, u mnie nie wyrastają boczne łodygi, to jest jakaś odmiana o białych ziarnach. Z tego co mi synowa mówiła, jest bardzo smaczna, piecze je na grillu, nie obdzierając z wszystkich liści, obrywa tylko te zewnętrzne.
Czy jest możliwość, że moja kukurydza stała sie pastewna? Jeszcze ze 3 tyg temu jadłam i była pyszns2, teraz ugotowałam a ona paskudna, jakby pastewna. Okolo 150m w lini prostej jest pole.kukurydzy pastewnej.