Moje kaktusy - jandom1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy - jandom1

Post »

To prawda, parodia jest cudna, ślicznie wyglądają te jasne wnętrza kwiatów. Pozostałe rośliny są równie piękne ;:138 .
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie , a co do Mammillaria bocasana , to choć zdecydowanie popularniejsza od Mammillaria guelzowiana to u mnie zawsze jest dla niej miejsce .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jandom1 pisze:Obrazek
Ależ ta mammillarka jest piękna!! ;:oj ;:oj
Gymno tez śliczny, i parodia, ale ten widok jest bezkonkurencyjny! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Henryku, Harvi, Piotrze, Barbaro, Lucy - dziękuję za odwiedziny i wpisy, cieszę się że się podoba :)
Jacku - moje guelzowianki już rosną, ale zobaczymy ile ich utrzymam, ile przetrwa zimę i czy w ogóle jakieś :D
Żaneto - ale mnie zaskoczyłaś ;:oj chodziło mi właściwie o to, że nie zakwitnie już w tym roku, a tu się takich rzeczy dowiaduje :!: Tym bardziej jestem w szoku, bo mój miał zalążki pąków z zeszłego sezonu a w tym rozwinął je trochę, ale wyrosły z tego jakieś dziwolągi i wyschły :) A tutaj się dowiaduje że dopóki jest białe to nie kwitnie ;:oj Ale skoro mój miał takie zalążki to może za rok ? :)
Marianie - to ta Rebutia, bardzo dziękuję za identyfikację i za miłe słowa :)

Zlikwidowali platformę której używałem do zdjęć, ciekawe czy teraz będzie działać inaczej.. to próbujemy

Zakwitł po raz pierwszy Gymnocalycium horstii. Mam go od około 8 lat, gdy był malutki a ja jeszcze nie wiedziałem za wiele na temat kaktusów, stały sobie na zachodnim parapecie i rosły całkiem nieźle. Ale mam chciała im dać więcej słonka i popołudniu wystawiła na zewnętrzny parapet na tym zachodnim oknie.. Spaliła się połowa gymnola, wyglądał jak usmażone w ognisku jabłko.. stożek wzrostu nie został jednak na szczęście uszkodzony i teraz, po wielu latach nie ma już śladu po tym, a on wreszcie pierwszy raz zakwitł :
Obrazek

Gymnocalycium damsii v.tucavocense
Obrazek

Gymnocalycium baldianum, widać że upał już zaczynał mu szkodzić, więc po zdjęciu zacieniowałem kaktusy:
Obrazek

Mammillaria rhodantha:
ObrazekObrazek

Dolichothele captotricha
Obrazek

Astrophytum myriostigma f.quadricostatum
ObrazekObrazek

Setiechinopsis mirabilis DJF379
ObrazekObrazek

Coryphantha andreae
Obrazek

I taka oto niespodzianka, niespodzianka bo nie widziałem w ogóle pąka gdyż był od strony okna i to schowany za doniczką. Pewnego dnia patrzę a tak leży coś wielkiego rozłożonego, chwila zawahania była co to właściwie jest :D
Stapelia grandiflora:
Obrazek

i w odniesieniu do mojej ręki :
Obrazek

I jak widać te zdjęcia ? Mam nadzieję że tak i że nie będzie problemów :)

Mały edit z racji tego, że rozwinął się Echinocereus subinermis, jego pierwszy kwiat, pachnie bajecznie :)
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Wszystko piękne, co pokazałeś, obu kwitnących damsii zazdroszczę :D .
Stapelia grandiflora rzeczywiście grandi, a E.subinermis zachwyca, nawet gdy na odleglość nie czuć zapachu . Cudne rośliny ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wszystkie rośliny ładne, kwitnące i z komentarzem. Super! ;:333

Wyróżniam gymnokalicja bo na to zasługują, Stapelia grandiflora - tą ze względu na okazały kwiat oraz Echinocereus subinermis który to zawsze należał do moich ulubieńców. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ale kwieciście i pięknie!!!
No tak - stapelia, ja im dogadzam, poję, karmię, a za nic nie chcą zakwitnąć. A tu proszę - grandiflora w dodatku. Piękna!
Kaktusów to nie zliczę, wszystkie piękne!
Echinopsis - dziwoląg myślę, że w przyszłym roku powinien, bo nie chodzi o to, by całe "białe" szlaczki zeszły, tylko by zaczęły zanikać. U Ciebie pewnie to zaczyna mieć miejsce, u mnie są widoczne bardzo, także ja sobie poczekam, ale Ty może już się doczekasz, czego serdecznie życzę. Natomiast te pozostałe wynagradzają to czekanie. Są cudowne!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Muszę napisać, że to kolejna porcja wspaniałych kwiatków. Zakupiłem kilkanaście ostatnio i teraz czekam na kwiatki. Twoje są MEGA FAJNE!!!
Joaquin
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno coś wyróżnić, podoba mi się Dolichothele captotricha , sprawia wrażenie , że niezła kępa już się rozrosła. A guelzowiankę to grunt nie przelać nawet kosztem wzrostu w początkowym okresie.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Fajnie tak zaglądać do innych i podpatrywać co ciekawego posiadają i co aktualnie kwitnie. :) Mnie zachwycił Echinocereus subinermis ;:215 Oczywiście reszta roślinek też niczego sobie ;:108
P.S. Wdarła się mała literówka. Powinno być D. camptotricha ;:216
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

O zapachu Echinocereusa piszesz, a o stapelii nic? Ciekawi mnie jak pachnie, bo przede mną też kwiatki już niezadługo.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Barbaro - jedno to horstii :) fajnie że się podobają :)
Henryku - ten damsii został w tym roku trafiony piłką przez brata, ogólnie zmiotło mi z 4 kaktusy które stały pod inspektem ( tam mają półkę na której słońce jest tylko rano, stoją tam te które słonka wolą mniej), ale poza tym że wypadły z doniczek i przy tym damsii oderwał się jeden odrościk ( o dziwo tylko jeden ! ) to nic im się nie stało :)
Żaneto - to z tą grandiflorą są takie problemy żeby zakwitła ? Ja się nią nie opiekuję bo bym ją zasuszył :;230 Podlewa ją mama i chyba jest jej w miarę dobrze :) Jak ja się nią zajmowałem to stała taka marna, wypompowana :D Twoje też zakwitną na pewno, ręki do roślin wiele osób może Ci pozazdrościć !
Joaquin - dzięki, oby Twoje rosły zdrowo i cieszyły kwiatami ! :)
Jacek - dzięki za wskazówkę, będę uważał, zobaczymy jak wyjdzie :)
Piotrze - dzięki za czujność, z rozpędu pominąłem :!: ;:304
Lucy - ja tam wolę wąchać Echinocereusa niż stapeliowate :;230 A tak poważnie to co do grandiflory mam pewne ciekawe spostrzeżenia o których miałem wspomnieć ale zapomniałem, dzięki za przypomnienie. A więc kwitnie ona u mnie regularnie już od kilku lat,jest to jej powiedzmy 6 czy 7 kwiat. Do tej pory kwitła, co dziwne, albo w zimie albo wczesną wiosną. Nigdy nie czułem żadnego zapachu choć nieraz mocno się 'wwąchiwałem' i zawsze zastanawiałem się skąd biorą się doniesienia o tym, że stapeliowe tak śmierdzą skoro moja nie wydziela żadnego zapachu. Dopiero Caralluma hesperidum od Ciebie pokazała mi co one potrafią gdy ją mocniej powąchałem. No i przyszedł ten kwiat którego zapowiedzi tak jak pisałem nie widziałem.. Zapach był po prostu okropny ! Naprawdę intensywny, paskudny zapach który było czuć wcale nie przybliżając się do kwiatu. Wydaje mi się że przyczyniła się do tego pora roku w której rozwijał się kwiat - tworzył się przez lipiec gdzie jednak temperatury nieraz przekraczały te 30 stopni.Uważam, że to jest źródło tego zapachu i tak sobie to tłumaczę. Wcześniej gdy kwiaty rozwijały się przez zimę kwiat był niemal bezwonny, ten który był pierwszym w lecie już dał popalić ;:108

Jacku, Dolichothele rośnie chyba w 13cm, okrągła miseczka, o tak wygląda :
Obrazek

I coś jeszcze z dziś, Gymnocalycium mihanovichii
Obrazek

I niby już w tym roku pokazywane, ale dla mnie jeden z ładniejszych i bardziej lubianych kwiatów, Astrophytum capricorne :
Obrazek
Obrazek

Pachnie chyba jeszcze ładniej niż Echinocereus, a już na pewno lepiej niż Stapelia :;230
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Niezły masz nos, ja nie czuję zapachu żadnego z kwiatów moich kaktusów 8-)
A. senile piękne, uwielbiam je nie ze względu na kwiat, ale z powodu cierni ;:167
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne rośliny i kolorki kwiatów, bardzo urozmaicona kolekcja. Podoba mi się! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dolichothele rośnie chyba w 13cm, okrągła miseczka
Czyli miałem przeczucie , że całkiem ładna , naturalnie wyglądająca kępa. Kwiat na astro oczywiście piękny ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”