Witam w sobotnie popołudnie

dzień szary bury , brzydki ani nie pada ani nie ma słońca .
Martusiu witaj 
Deszczyk chyba nie podleje bo już nie zapowiadają deszczu trzeba będzie podlewać
Kłosowiec jest średni ma z 70 cm nie wiem czy to granatowy ale taki właśnie ciemny - zapisać ?? tylko z jasnymi czy ciemnymi liśćmi ???
Dziękuję Ci kochana i też pozdrawiam

t
Iwonko 
ten kwiatek wyrósł bardzo wysoki , wyższy ode mnie , trudno zrobić mu zdjęcie ale i liście kwiatki ma ładne , ja go trochę w złym miejscu wsadziłam bo nie wiedziałam że będzie taki duży krzaczek - nasionka zbiorę
Na ostatnim zdjęciu to Browalia amerykańska - lawendowo niebieskie z jasnym wnętrzem kwiatu. Kwiaty po otwarciu mają dość intensywnie niebieskie zabarwienie później nieco płowieją i ich kolor przypomina kolor niezapominajki.
Stanowisko
Pełne słońce lub półcień. Woli półcień. Pojedyncze kwiatki są dłużej w pełnej krasie, a ponieważ pojawiają się coraz to nowe kwiatki na bocznych pędach więc roślina kwitnie obficiej.
Wymagania
Roślina mało wymagająca. Poradzi sobie na prawie każdej ziemi ogrodowej. Nie warto jej jednak sadzić ani na luźnych piaskach ani na ciężkich glinach. Owszem będzie rosła, ale nie da nam dużo kwiatów i jej wygląd będzie mało atrakcyjny. Optymalne dla siebie warunki znajdzie na glebach przepuszczalnych lecz o dużej zawartości próchnicy, pozwalającej na utrzymanie właściwej wilgotności i zapewniającej dostęp do składników odżywczych. Dlatego jeśli mamy nieco mniej odpowiadające gleby dajmy przed sadzeniem warstwę kompostu, którą następnie mieszamy z podłożem.
Rozmnażanie
W zachodniej części kraju w optymalnych warunkach uprawiana daje samosiew.
Najprostszym sposobem jest wysiew nasion w kwietniu na parapecie. Wschodzą bez większych kaprysów. Jak siewki będą miały dwa liście właściwe przepikować do doniczek. Na miejsce stałe sadzić dopiero jak minie obawa nocnych przymrozków. Jeśli wysiejemy wprost do gruntu w maju to rośliny kwitnące otrzymamy około miesiąca później. Można spróbować wysiać roślinę w połowie lipca i w chłodnym lecz widnym pomieszczeniu przetrzymać młode rośliny. Wysadzając podrośnięte po połowie maja możemy liczyć na szybsze kwitnienie. Jeśli nie dysponujemy chłodnym pomieszczeniem to roślina skąpo, ale będzie kwitła w domu.
Ale masz opis
Jadziu jak się nie uda zebrać nasionek to się nic nie stanie - nie zawsze się da , ja też czasami nie umiem
A u mnie nic , myslałam że popada , od rana się zanosi i chyba nici z deszczu , trzeba będzie podlewać a tak mi się nie chce .
Oby Twoje życzenie się spełniło
Iwonko nie mam zdjęcia niepokalanka , jak będę na działce to mu zrobię

Leycesteria formos

anafalis perłowy

psianka - fioletowa burza

eukomis