Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Witaj Basiu a wiesz że ja skrycie podglądam od jakiegoś czasu Twój ogród :wit , uwielbiam kamienie i właśnie one mnie do Ciebie sprowadziły :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu bedziesz mieć sąsiada lecz przed nim jeszcze sporo pracy a górka pokaźna kamoli i nie tylko.Ja lubię mieć kolorowo, bo wśród kwiatów nie tworzy sie kakofonia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też się stale zachwycam moją Polką. No popatrz, a takie marniutkie się na początku wydawały, i moja i Twoja. Tak się martwiłyśmy, że z nich nic nie będzie. Jak to nie należy pochopnie oceniać różyczek.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Bardzo ładna ta Polka, jest się czym zachwycać. :D . Moje NN w tym roku grzyb nie opuszcza i ja także już odpuściłam sobie pryskanie. Nic nie pomaga. :cry: . Co do dali , bardzo ładnie u ciebie już kwitną. Moje jeszcze pąków nie mają, to ich ostatni rok na mojej działce. Będę podziwiać u ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu - Jak długo mieszka u Ciebie Polka? Moja przywędrowała wiosną, w pierwszym kwitnięciu miała dwa kwiatki, teraz, gdy powtarza, ma jeden. Ale za to tak samo piękny jak Twój! Długo będę musiała czekać na pełny efekt? Bo teraz to tak troszkę ubogo u niej :;230 . Zresztą Haendel jest z tego samego nasadzenia i tak samo kwitnie :;230
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Śliczne dalie, Idę zobaczyć czy moja Polka też kwitnie, jestem bardzo zadowolona że ją kupiłam, jest cudowna.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu śliczna różyczka Polka nie znam jej :D
Góra gruzu u sąsiada przesłania widoki, a potem będzie tam stał dom? chyba dość blisko. Dziwaczek jak sama nazwa wskazuje powinien mieć dziwne kwiaty ;:306 A u mnie właśnie on poszedł w liści i kwiatków nie widzę ;:oj Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej!
Działka obfituje w kamienie... które czasami (a nawet często) mocno wadzą... :wink:
Nie wszystko na tej ziemi się udaje.

Dalie dają radę:
Obrazek

Jadziu sąsiad się wprowadzi lada moment, a ta góra, której zresztą już nie ma to wykopaliska pod zbiornik na deszczówkę. Sąsiad zakłada ogród (a jeszcze nie mieszka), a ja podglądam co tam się dzieje... Ja mieszkam już 12 lat i ciągle ogród w powijakach, on będzie miał chyba w pół roku kompletny. ;:oj

Dla Ciebie moja róża Cinco de Mayo - kwitnie ciągle!
Obrazek

Wando, ja też na nią napatrzeć sie nie mogę! Wspaniała róża. Teraz troszkę buduje krzaczek, jednak nie jest wysoka, bo nadal wysila się na kwitnienie.
I w każdej fazie kwitnienia jest urocza. Tutaj już przekwita:

Obrazek

Zeniu, ja oberwałam trochę liści zaatakowanych przez plamistość. Między innymi z róży Biedermeier, zauważyłam też mączniaka na innej. ;:185 W sobotę dopiero oprysk będę robić. Niestety pogoda sprzyjająca chorbom :(

Ogólnie Biedermeier jakiś taki... u innych bardziej mi się podoba ;:219

Obrazek

Ewuniu, Polkę kupiłam w tym roku (jak 90% róż, które obecnie posiadam). Bardzo mizerna była na początku, ale warto było czekać na jej kwiaty! Są cudowne!
Teraz bardzo po głowie mi z pnących chodzi Barock, masz ją może?

Ciekawie zapowiada się pnąca Oh Wow!

Obrazek

Reniu zgadzam się z Tobą... Polka cudowna ;:167

Powtarza mi kwitnienie angielka z kartonika... ma taki jasno żółty, ciepły kolor. Ale krzaczek marniutki.

Obrazek

Marysiu, gruz już zebrany, ziemia sąsiada częsciowo rozsypana, ogrodniczy mierzą i oglądają... tylko patrzeć jak trawa przyjedzie, tuje i ogród gotowy.

Dziwaczek, i kwiaty pokaże, a na prawdę ma dziwne kwiaty... spójrz sama:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczka chyba Westerland:

Obrazek

Oman:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Basiu w czyim towarzystwie ta angielka , czy to klarkia?A angielka to nie Graham Thomas?Dziwaczki śliczne, czy to prawda że w nocy świecą?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Basiu widzę, że masz dziwaczki, czy Ty je przechowujesz?, czy wysiewasz?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Basiu witam i ja w Twoim ogrodzie. :wit
Już na pierwszej stronie zachwycił mnie skalniak. Jak ja lubię takie klimaty! ;:224 Potem doczytałam o Twoich mega szalonych zakupach różanych, pooglądałam zdjęć i powiem Ci jedno: już się stąd nie ruszam. ;:224 Masz tak śliczny ogród, że aż miło spacerować. Rabata ( ta z ogrodem sąsiada w tle) wygląda prześlicznie i jaki okaz zdrowia z niej.
U mnie wiele roślin ma już naprawdę niewyjściowe doły. I ogólnie zaczyna mój ogródek wyglądać smutno, jesiennie.
Miałam pytać o Biedermeier, której jednak na wiosnę nie kupiłam, bo musiałam uszczuplić nader wybujałą listę chciejstw. No ale widzę, że chyba dobrze zrobiłam. Choć z drugiej strony to jej pierwszy sezon i nie wiadomo jaka będzie w przyszłym. :roll: A Ty? Kupiłabyś ją drugi raz?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, tak to klarkia... wysiałam ją z pewnym ładem, ale wzeszła bez składu... ;:306
Rośnie sobie klarkia gdzie chce, a ja jej nie przeszkadzam.
Nie wiem co to za angielka, jeszcze nie rozpoznałam jej imienia. To tegoroczne nasadzenie, więc nie spieszę się z jej imieniem, bo każdy kwiat inny...
Dziwaczki przy zachodzie słońca nabierają jakby ostrzejszych kolorów, w sumie można odnieść wrażenie, że świecą. ;:3

Iwonko
, dziwaczki częściowo wykopuję na zimę, tzn. jej bulwy, takie marchewy. Zbieram też nasiona.
On sam też się rozsiewa. Taka wdzięczna roślinka, mało wymagająca. Kwitnie i na wystawie południowo -wschodnie, południowo zachodniej, a nawet na północnej... ;:167

Aniu, serdecznie Cię witam w moich skromnych progach ;:196
Z różami poszłam mocno w tym roku, ale powiem Ci szczerze, że patrząc teraz na to wszystko, to nie wiem gdzie te róże mi zginęły ;:306 Niby ich tyle, ale póki co bździny maleńkie z nich...
Biedermeier powalił mnie na zdjęciach i w innych ogrodach.. ale patrząc na nią u mnie jakoś tak nie powala już.
Pierwsze kwiaty zachwycała, teraz mniej... Ale to jej pierwszy sezon u mnie, raptem może 7 tydzień, może 8... więc liczę że powali mnie swoimi kwiatami.
Na razie jestem taka wycofana co do niej. Jest śliczna, ale... ale... poczekam aż wydorośleje, żeby się nią w pełni zachwycać! :)
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu skąd ja to znam! mam po drugiej stronie drogi zielony zimny mur! wcześnie tez była ziemia ;:306
Moje dziwaczki zawsze miały zdecydowany żółty albo ten karminowy, a mnie się właśnie takie pisiate podobają ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tych karminowych dziwaczków ubywa, za to tych pasiastych i dziwaczkowych mam sporo... :;230
Zebrać Ci ich nasiona? Dwa lata temu zebrałam słoik tego i obdarowałam pół gminy ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Basia.
x-ja-a

Post »

Mówisz, że róże na razie bździnki? Poczekaj, poczekaj, zanim się obejrzysz będziesz musiała kombinować gdzie za wielkie krzewy przesadzić, bo reszty roślin nie widać. Tak a' propos, okazuje się, że Polka dla mnie za duża, nie zmieści mi się nigdzie taka duża pannica. Będę wzdychać do Twojej.
Nie czepiaj się Biedermeiera, ta jego śliczna obwódka jest jak należy. Życzę Ci, żebyś w przyszłym sezonie musiała odszczekiwać swoje marudzenie na jego temat. A jeżeli nie... To wiesz co trzeba zrobić ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”