Pozytywnie oceniam Amish Paste i na pewno zostanie na następne lata, dosyć dobrze wiąże, pięknie się wybarwia, nie łapie SZW, nie pęka, bardzo ładny, gładki, dosyć duży, podłużny , o wiele lepiej się sprawdził niż Opalka w ub. roku

Ja już pozyskuję - dla siebie, dla znajomych i oczywiście na akcje. Na razie zebrałam z najwcześnieszych u mnie: Rose quarz Multiflora i z Malachitowej Szkatułki. Nie będę zbierać z Dancing with Smurfs i Korali Morango. Obie odmiany się rozszepiły. Dancing with Smurfs nie wykazuje śladu czerni na żadnym z trzech krzaków, taka zwykła czerwona koktajlówka. A Korale Morango są okrągłe zamiast podłużne.gienia1230 pisze:Pozyskujecie już nasionka?]
Beatko, pewnie, że opowiem jak smakują, ale to chyba dopiero we wrześniu. Część odmian, m.in. właśnie Coeur de Jade i Green Mustang, mam z późnego siewu (koniec maja) i owocki są jeszcze małebesia pisze:Dorotko![]()
Z góry dziękuję.![]()
Przypomnę się w stosownym momencie![]()
U mnie w tym roku z zielonych są :
- Malachitowa Szkatułka
- Absinthe (bardzo słabo wiązał, może coś dojrzeje)
- Emerald Evergreen
- Izumrudnoe Yabloko
- Cherokee Green Pear
Znam tylko Malachitową Szkatułkę , mam jej dwa krzaki. Jeden w szklarni, drugi w gruncie, oba doskonale dają sobie radę. W zeszłym roku zrobiła wielką furorę wśród rodziny i znajomych. Obiecałam, że w tym roku też go skosztują.![]()
Pomidory, które wymieniłaś nie są mi znane, ale znalazłam trochę informacji o nich, nie powiem zapowiadają się ciekawie, szczególnie Coeur de Jade ma ciekawą historię. Serce, ale nie koniecznie pomidorowe.![]()
Zielonego Mustanga tylko pooglądałam na zdjęciach.
Opowiesz jak smakują, gdy już?
Irenko, Malachitowa dla mnie przepyszna, Boloto też. Evergreen troszkę mniej mi smakował, ale jak go w ub. roku próbowałam, to byłam już "rozpuszczona" przez Green Gianta, Absinthe i zielone krzyżówki: K/20/1 Ani Kozuli i JR/7 JarsonaRzepka pisze:Dorotko, ja również dziękuję za ofertę, tych zieloności to sporo w tym sezonie posadziłam, mnie poza Malakhitową smakuje najbardziej Boloto, smaku Evergreen, Green Copii, Kivi jeszcze nie poznałam.
Z nowych odmian czekam z niecierpliwością na smak Country Toste, to jedyny pomidor, który od początku wegetacji nie miał ani jednego chorego liścia, dobrze wiąże i nabiera masy.
Tereniu,Teniak pisze:cantati-Dorotko ja Cię bardzo proszę Ty mnie nie drażnij (...)