Poprzednie lato przesuszone, obecne przemoczone.

Dlaczego nie może być normalnie?!
Wydawało się, że cały dzień będzie piękny. Słoneczny i ciepły, a nie gorący... Niestety, po siedemnastej przypłynęły chmurzyska , a wraz z nimi kolejny deszcz. Ziemia nie ma kiedy przeschnąć.
Dorotko 71 - byłby ten dzień piękny, gdyby nie nadmiar wody z nieba, ale mimo to czas spędzony na działce zaliczam do udanych. Dziękuję.
Aniu [anabuko] - teraz maczki już nie zdobią, ale nie wyrzucam

.
Czekam aż nasiona dojrzeją, choć mocno mnie korci pozbycie się tych szpecących badyli.
Nasiona rudbekii też będę zbierać. Szczęśliwie one ciągle są ozdobą działki.
Iwonko [coco] - jeżyn w tym roku będę miała znacznie mniej niż przed rokiem. Prawdopodobnie część kwiatów zmarzła, bo kwitły obficie, a owocu niewiele. Cóż, 'sorry taki mamy klimat'
Nasza praca przy budowie domku polegać będzie wyłącznie na przygotowaniu terenu. Potem przyjedzie firma, przywiezie gotowe elementy, połączy je w ciągu jednego dnia i voile!
Soniu - dzięki za info!

Będę suszyć gomfrenę!
Moja jest niewysoka i nie pokłada się. Łodyżki sztywno stoją niemal na baczność.
Jak dotąd zakwitły tylko te astry, które same się wysiały. Karłowe też. Sama się dziwię, że aster karłowy powtarza cechy rośliny matecznej. Wcześniej z samosiewek karłowych wyrastały zawsze astry wysokie.
Iwonko 1 - moja brzoskwinia to już wiekowe drzewo, a owoce rodzi pyszne i aż się boję, by nie trzeba było jej wyciąć.
Mieliśmy morelę, która co rok obficie owocowała, dając pyszne owoce. Gdy kupiliśmy działkę, była już bardzo stara i chorowała. Po trzech latach nie było już dla niej ratunku, wycięliśmy i zakupiliśmy nowe drzewko, ale choć ma już cztery lata, praktycznie nie owocuje. Zawsze marzną jej kwiaty.
Aguniu - trochę się uzbierało.
Pogoda jak to pogoda. Nigdy nie jest taka, jak by się chciało. W tym roku za mokro.
Iwonko [00..] - wysiewa się tytoń i Tobie, tylko zapewne zbyt dokładnie pielisz. Siewki tytoniu późno wychodzą i bardzo przypominają chwasty. O! do babki zwyczajnej podobne!
Dla pewności rozsiej trochę nasion w jednym miejscu i tam wiosną nie dziab tak dokładnie.
Na działeczce dzisiaj.
Dobranoc! Kolorowych snów!