Berberys na żywopłot
Re: Berberys na żywopłot
Założyłem żywopłot własnie z Gruczałkowatego i Juliany. zobaczymy co będzie po zimach. Teren to ciepłe rejony Krakowa, nasłonecznione.
A jest li zimomodry?
Że się tak wyrażę.

Nie jest, ale niebieski berberys to raczej coś niespotykanego.
Dwie zimy za żywopłotem z Juliany, wszak to dotąd luźno posadzone krzewy. Stawiam, iż dorosły krzew bez okrycia zniesie minus trzydzieści. U mnie było -25 z wiatrem i bezśnieżnie. Bez strat.
Dwu-trzyletnie okazy Juliany mam ze szkółki, w której rosną ponad trzydziestoletnie okazy -dwu i pół metrowe-miejskim które zniosły -33 w Krakowie w 2006 r. Jeżeli natomiast otrzymaliśmy sadzonki z nasion z kraji śródziemnomorskich to nie mają u nas wielkich szans. Zdjęcia do kilku dni.
Dwu-trzyletnie okazy Juliany mam ze szkółki, w której rosną ponad trzydziestoletnie okazy -dwu i pół metrowe-miejskim które zniosły -33 w Krakowie w 2006 r. Jeżeli natomiast otrzymaliśmy sadzonki z nasion z kraji śródziemnomorskich to nie mają u nas wielkich szans. Zdjęcia do kilku dni.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 sie 2019, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
żywopłot berberys thunberga
W książce ogrodniczej przeczytałem, że żywopłoty liściaste sezonowe powinno się przycinać dwa razy w sezonie (wczesna wiosna i lipiec/sierpień), a przeglądając internet o berberysach wychodzi termin po kwitnieniu, czyli czerwiec. Żywopłot już jest uformowany. Czy taki żywopłot warto przyciąć o kilka centymetrów na wiosnę, czy lepiej po kwitnieniu i ewentualnie drugie cięcie samych gałązek wystających poza obręb w lipcu/sierpniu?