Ale z Was Nocne Marki!!!
Kociaczku, Karolek się nie obrazi, bo przecież wie, że my tak dla jego dobra!
Naostrz, Izuniu, ołówek, albo kup zapasowy długopis...
Joleczko, bardzo mi miło, że się odezwałaś! Nawet maleńkie słówko robi przyjemność! Inaczej człowiek czułby się, jakby "mówił" do ściany...
Grażynko, a gdzie chcesz go odnaleźć? Bo jeśli Ci chodzi o zdjęcia z internetu, to masz je np.
tu, lub
tu lub
tu (relacja z chrztu róży) Mimo, że zgłoszona w roku 2006, ta róża pojawiła się oficjalnie w sklepach dopiero w tym roku, więc mało jest jej zdjęć i informacji niekomercjalnych...
tutaj możesz zobaczyć również parę innych nowości Meilland' u.
Jeśli chodzi o sadzenie róż od strony zachodniej, w/g mojej skromnej wiedzy, liczy się nie tyle strona świata, co raczej ilość godzin nasłonecznienia. Większość róż potrzebuje minimum 5 godzin słońca dziennie. Są jednak odmiany róż, które znoszą a nawet wolą półcień a niektóre podobno nawet cień. Z tego co wiem, w (pół)cieniu lepiej się czuje i jest ładniejsza(nasycenie kolorów) np.
Blush Noisette ,
Mme Alfred Carrière,
Zéphirine Drouhin,
Ghislaine de Féligonde, ... i są jeszcze inne... Magnolia nie rośnie taka wielka... zależy jeszcze jak blisko i z której strony jest posadzona... Ale myślę, że w tych kwestiach bardziej "naukowych", więcej mogą Ci poradzić Hania (hanka 55)) czy Gertruda. One mają , w tej dziedzinie, znacznie większą wiedzę i doświadczenie niż ja.
Co do roślinek posadzonych przy bukszpanie, jest tam sporo różnych: lawenda,
Helichrysum 'Ruby Cluster' (widoczna w lewym dolnym rogu trzeciego zdjęcia, po jego powiększeniu, oraz na zdjęciu czwartym) , Zauschneria californica "Olbrich Silver" (fuchsia de Californie, California fuchsia),
salvia grahamii (nie pamiętam nazwy odmiany)Wiosną kwitnie tu biała piwonia drzewiasta biała serduszka...Jest też jakaś trawka ozdobna... Było więcej trawek, było kilka lagerstroemii, ale musiałam je przenieść gdzie indziej, bo rośną zbyt duże...
Jeśli chodzi o "podpełzającą roślinkę", jest to
Helianthemum (nie znam polskiej nazwy). Nie widać tego ze zdjęć, ale ta kępka z moich zaszczepek, osiąga już co najmniej 1,5 metra w każdą stronę!
Na 2 pierwszych zdjęciach, Zauschneria californica "Olbrich Silver" i salvia grahamii